ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΦΟΙ ΧΙΩΤΑΚΗ ΕΠΕ» - ΧΑΝΙΑ
Προκλητική απόλυση συνδικαλίστριας

Ενα ακόμα κρούσμα εργοδοτικής τρομοκρατίας και παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης των δυνάμεων που πρωτοστατούν στην οργάνωση των εργαζομένων σημειώθηκε χτες το πρωί στα Χανιά. Η εταιρεία «Αφοί Χιωτάκη ΕΠΕ» απέλυσε την εργαζόμενη Αντζελα Αλαμάνου, πρόεδρο της προσωρινής διοίκησης του νεοϊδρυθέντος Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων και αρτοσυσκευασμάτων, στέλεχος του ΠΑΜΕ, με πρόσχημα ότι η θέση στην οποία εργαζόταν καταργήθηκε. Η νέα απόλυση σημειώθηκε μόλις μια μέρα μετά την πραγματοποίηση της ΓΣ του συνδικάτου και τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης.

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών καταγγέλλει την απόλυση, τονίζοντας ότι στόχος της εργοδοσίας είναι να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους για να μην πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες του σωματείου. Τέτοιες απαράδεκτες και παράνομες, όπως σημειώνει, ενέργειες θα πέσουν στο κενό και η εταιρεία «ΧΙΩΤΑΚΗ ΕΠΕ» θα βρει απέναντί της ολόκληρο το ταξικό και συνδικαλιστικό κίνημα.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους στην παραγωγή και συσκευασία τροφίμων και αρτοσυσκευασμάτων Ν. Χανίων με τη μαζική συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες του συνδικάτου να δώσουν την πρώτη απάντηση στην εταιρεία «Αφοί Χιωτάκη ΕΠΕ». Τέλος, καλεί το υπουργείο Απασχόλησης και τα αρμόδια όργανα να σταματήσουν να καλύπτουν τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας εις βάρος των εργαζομένων και της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης.

Παράταση των κινητοποιήσεων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ

Ακάθεκτη συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ τις διαδικασίες για την παραχώρηση των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων των ΟΛΠ και ΟΛΘ, ανοίγοντας τις πύλες για την εισβολή των πολυεθνικών στα λιμάνια της χώρας. Ηδη για το λιμάνι του Πειραιά έχει αναδειχτεί ως ανάδοχος η κινεζική πολυεθνική εταιρεία μεταφορών «Cosco», ενώ στις 17 του Ιούλη θα συγκληθεί έκτακτα η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΟΛΠ ΑΕ προκειμένου να προσαρμόσει το καταστατικό του Οργανισμού στα μέτρα της πολυεθνικής.

Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι των λιμανιών δείχνουν τη διάθεσή τους να αγωνιστούν, παίρνοντας μέρος μαζικά στην αποχή για έκτο μήνα από υπερωρίες και Σαββατοκύριακα. Ωστόσο, οι πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου (ΟΜΥΛΕ, Ενωση Λιμενεργατών και άλλες), ταγμένες στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας, είναι αναντίστοιχες με τις εξελίξεις σε βάρος των λιμανιών, ενώ με την τακτική τους υπονομεύουν τους αγώνες.

Χτες η διοίκηση της ΟΜΥΛΕ αποφάσισε να συνεχιστεί η αποχή και τον Ιούλη, ενώ προσανατολίζεται στην κήρυξη απεργιών στις 14 - 18 Ιούλη. Πρώτα βέβαια απέρριψε την πρόταση της παράταξης της ΔΑΣ, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, για κοινό μέτωπο καταρχήν με τους κλάδους εργαζομένων που είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, ώστε να αναδειχτεί το αίτημα για λιμάνια εξ ολοκλήρου στο δημόσιο, στην υπηρεσία του λαού, και να μην εξυπηρετούνται τα καράβια της «Cosco».

«BIOLOGICAL SERVICE» - ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Αρνείται να καταβάλει δεδουλευμένα

Την άρνηση της επιχείρησης «Biological Service», ιδιοκτησίας «Ανδριάνας Ι. Ασημακοπούλου», να καταβάλει τα δεδουλευμένα στην αντιπρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας και εργαζόμενη στο Νοσοκομείο Κορίνθου από το Μάη του 2008, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το σωματείο.

Οπως σημειώνει, το «γεγονός αποτελεί εκδικητική και επιλεκτική ενέργεια που στόχο έχει να χτυπήσει για άλλη μια φορά το σωματείο μας μέσα από το πρόσωπο της αντιπροέδρου του. Στόχος της εργοδοσίας είναι να επαναφέρει τον εργασιακό μεσαίωνα που εφάρμοζε πριν 4 χρόνια με πληρωμές κάτω από τη συλλογική σύμβαση εργασίας, ανασφάλιστη εργασία κλπ., για την πλειοψηφία των εργατριών και εργατών καθαριότητας». Υπογραμμίζει ακόμα ότι αυτή η εργοδοτική ασυδοσία στηρίζεται στην ανοχή που επί σειρά ετών δείχνουν οι διοικήσεις του Νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας.

Το ΔΣ του σωματείου απαιτεί να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στην αντιπρόεδρο του σωματείου. Να προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες η Επιθεώρηση Εργασίας, αφού η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποτελεί ποινικό αδίκημα. Να παραμείνουν στην εργασία τους όλες οι εργάτριες και οι εργάτες καθαριότητας στο Νοσοκομείου Κορίνθου με ευθύνη της διοίκησής του. Να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ευθύνη του νοσοκομείου σε περίπτωση που κηρυχτεί έκπτωτος ο εργολάβος καθαριότητας. Να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ένταξή τους στο μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ.

ΑΠΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ»
Κατάπτυστη η ποινικοποίηση του αγώνα τους

Το δικαστήριο του Πειραιά, ύστερα από προσφυγή της πλοιοκτήτριας, έκρινε χτες παράνομη και καταχρηστική την απεργία που κήρυξαν ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Με επίσχεση εργασίας συνεχίζουν οι ναυτεργάτες

Αλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα της τρομοκρατίας σε βάρος των ναυτεργατών προσθέτει η κυβέρνηση (φωτ. από κινητοποίηση ενάντια στην ποινικοποίηση της μεγάλης απεργίας το 2006)
Αλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα της τρομοκρατίας σε βάρος των ναυτεργατών προσθέτει η κυβέρνηση (φωτ. από κινητοποίηση ενάντια στην ποινικοποίηση της μεγάλης απεργίας το 2006)
Μια ακόμα δικαστική απόφαση, με την οποία ποινικοποιείται ο αγώνας των εργαζομένων, προστέθηκε στη μαύρη λίστα της κυβέρνησης, των εργοδοτών και των μηχανισμών τους. Χτες κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική η απεργία που προκήρυξαν από την Πέμπτη ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για τους ναυτεργάτες του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ» στο λιμάνι του Λαυρίου. Με τον αγώνα τους οι ναυτεργάτες διεκδικούν να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβασης Εργασίας της Ακτοπλοΐας, την οποία επιμένει να παραβιάζει η πλοιοκτήτρια εταιρεία ΣΙ ΛΙΝΚ, θυγατρική της ΝΕΛ, του Απόστολου Βεντούρη, προέδρου της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, με συγκάλυψη από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του.

Η εταιρεία του Βεντούρη, που αρνείται να καταβάλει τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών όπως αυτά προκύπτουν, σύμφωνα με τη ΣΣΕ, από υπερωρίες, διανυκτερεύσεις και επίδομα άγονων γραμμών, χτες κλιμάκωσε την πρόκληση. Κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος της απεργίας, η οποία εκδικάστηκε από τον πρόεδρο υπηρεσίας στα δικαστήρια του Πειραιά. Χαρακτηριστικό της επιχείρησης τρομοκράτησης που στήθηκε είναι το γεγονός ότι μέσα στην αίθουσα βρίσκονταν «φουσκωτοί» κουμπουροφόροι της εταιρείας.

Την απάντηση έδωσαν οι ίδιοι οι ναυτεργάτες του καραβιού, οι οποίοι είχαν σπεύσει στον Πειραιά. Μαζί με τους συνδικαλιστές των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έμειναν μέσα στην αίθουσα και παρά τους «φουσκωτούς», οι οποίοι κατέφυγαν ακόμα και σε ανοιχτές απειλές, οι ναυτεργάτες με τις καταθέσεις τους υπερασπίστηκαν τη ΣΣΕ, το δικαίωμά τους στην απεργία. Αμέσως μετά την καταδικαστική απόφαση οι ναυτεργάτες ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους με επίσχεση εργασίας.

Στην Κέρκυρα

Στο μεταξύ, την κήρυξη 24ωρης απεργίας την 1 Ιουλίου αποφάσισε το ΔΣ του Σωματείου Μηχανικών και Κατώτερων Πληρωμάτων «Αγιος Σπυρίδων» στην Κέρκυρα. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) στα πορθμεία, τη ρύθμιση και διευκρίνιση των άρθρων 6 και 27 της ΣΣΕ που παρερμηνεύουν τις ώρες διακοπής και ανάπαυσης, καθώς και τις δυο 24ωρες άδειες ανάπαυσης, οργανικές συνθέσεις των πλοίων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, χαρακτηρισμό της γραμμής Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας - Παξών σαν ακτοπλοϊκή.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Υπέρ της καταβολής των εφημεριών

Στην καταβολή των εφημεριών, που έκαναν οι νοσοκομειακοί γιατροί το 2008, υποχρεώνεται η κυβέρνηση μετά τη θετική απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου να δεχτεί τα εντάλματα χωρίς τους περιορισμούς που επιτάσσουν τόσο οι νομοθετικές ρυθμίσεις ενσωμάτωσης των κοινοτικών οδηγιών όσο και οι κοινοτικές οδηγίες αυτές καθεαυτές που δεν ενσωματώθηκαν στο εθνικό δίκαιο.

Η κεντρική ιδέα της απόφασης γνωστοποιήθηκε χτες από συνδικαλιστικούς κύκλους των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ το ακριβές περιεχόμενό της θα γνωστοποιηθεί σε 15 μέρες οπότε θα καθαρογραφεί η απόφαση. Ωστόσο, η απόφαση αυτή, παρά τη δυνατότητα της πληρωμής των εφημεριών, δεν απαλλάσσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς απ' τον εργασιακό μεσαίωνα που τους έχουν φέρει τόσο η πολιτική λιτότητας των ελληνικών κυβερνήσεων όσο και η υποταγή τους στις κοινοτικές οδηγίες που προωθούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Και η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την αρχική θέση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» να μη συμμετάσχει σε κανένα «διάλογο» με το υπουργείο Υγείας για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης αλλά να προταχθεί η διεκδίκηση σταθερού πρωινού ημερήσιου χρόνου εργασίας με πενθήμερο, εξάωρο και μια εφημερία τη βδομάδα.

Νεκρός οικοδόμος στο Περιστέρι

Νεκρός την ώρα της μάχης για το μεροκάματο «έπεσε» ακόμα ένας εργάτης, την περασμένη Παρασκευή, 20 Ιούνη. Το νέο εργατικό «ατύχημα», που προκάλεσε το θάνατο του 53χρονου οικοδόμου Γιώργου Αντωνόπουλου, σημειώθηκε γύρω στη 1.50 μ.μ., σε οικοδομή στην οδό Λεωνίδου 30, στο Περιστέρι. Οταν ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο «Αττικόν» νοσοκομείο, είχε ήδη ξεψυχήσει. Το νέο έγκλημα ανεβάζει τους νεκρούς εργάτες από την αρχή της χρονιάς στους 51, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ρ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ