ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εξω οι πλασιέ των επιχειρηματιών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην παρουσία του Αμερικανού πρέσβη ο οποίος θα εγκαινιάσει κέντρο μελετών του «Χάρβαρντ» στο Ναύπλιο

«Εξω οι φονιάδες των λαών - έξω οι πλασιέ των επιχειρηματιών». Με αυτό το σύνθημα η ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ και το ΝΣ Αργολίδας της ΚΝΕ καλούν τους εργαζόμενους και τους νέους του Ναυπλίου να καταδικάσουν μαζικά την παρουσία του Αμερικανού πρέσβη, Β. Σπέκχαρντ, στην πόλη, σήμερα, Σάββατο. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει οριστεί για τις 7 το απόγευμα στην πλατεία Φιλελλήνων.

Σήμερα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τα εγκαίνια του κέντρου ελληνικών σπουδών του «Χάρβαρντ» στο Ναύπλιο από τον πρέσβη των ΗΠΑ, ο οποίος θα συναντηθεί και με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Να δώσουμε να καταλάβει ότι είναι ανεπιθύμητος», καλούν με ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στο Ναύπλιο, σημειώνοντας ότι «είναι προκλητική η ίδια η στάση του Δήμου Ναυπλίου και συνολικά των "τοπικών παραγόντων" της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υποδέχονται με τυμπανοκρουσίες και τιμές τον εκπρόσωπο των αρχιδολοφόνων στη χώρα μας. Για άλλη μια φορά αποδεικνύουν ότι συνειδητά είναι απέναντι από τα δικαιώματα των εργαζομένων και των νέων ανθρώπων, πιστοί σωματοφύλακες της πλουτοκρατίας, της πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ. Στην περίπτωσή τους ισχύει στο έπακρο το... "δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι"», τονίζουν ΚΚΕ και ΚΝΕ, και υπογραμμίζουν: «Θα μας βρουν μπροστά τους. Η ίδια πολιτική που μακελεύει τους λαούς για τα κέρδη των καπιταλιστών είναι αυτή που γκρεμίζει τα λαϊκά δικαιώματα, χτυπά το δικαίωμα στη μόρφωση, στην Υγεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση. Είναι το ίδιο βάρβαρο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού που με τις βόμβες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ γκρεμίζει πόλεις και δολοφονεί παιδιά και με τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ κατεδαφίζει δικαιώματα και εξαθλιώνει την εργατική τάξη».

Η ΝΕ του ΚΚΕ και το ΝΣ της ΚΝΕ στην Αργολίδα καταδικάζουν την πολιτική των ιμπεριαλιστών και μαζί την «προσπάθεια νομιμοποίησης των ιδιωτικών πανεπιστημίων από την πίσω πόρτα μέσω της δημιουργίας παραρτήματος του Χάρβαρντ. Είναι πραγματική πρόκληση για τους φοιτητές αλλά και τους γονείς η δημιουργία του συγκεκριμένου παραρτήματος, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα το λαϊκό κίνημα καταδίκασε την προσπάθεια δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων ή ιδιωτικοποίησης με έμμεσο τρόπο των δημοσίων», καταλήγουν.

Ζητούν πραγματικές αυξήσεις και μόνιμη δουλειά

Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ

Μισθούς αξιοπρέπειας και κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων διεκδίκησαν χτες οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων και ΤΕΙ οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της χτεσινής 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή του υπουργείου, ο οποίος τους είπε ότι τη Δευτέρα θα υπογραφτεί η υπουργική απόφαση που θα τους επιτρέψει να λάβουν την εφάπαξ αμοιβή για τις εξετάσεις, που παίρνουν όλοι οι υπόλοιποι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας. Για μια ακόμα φορά δεν υπήρξε καμία δέσμευση για άρση του καθεστώτος των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα και για τις απολύσεις όσων οι συμβάσεις έληξαν ή λήγουν τους επόμενες μήνες και, ενώ καλύπτουν μόνιμες ανάγκες, θα βρεθούν στο δρόμο. Το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων και ΤΕΙ ζητά μόνιμη, σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (ΙΔΑΧ, ορισμένου χρόνου, έργου κλπ.) χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων. Ζητούν να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου εργαζομένου, άμεσα να διασφαλιστεί η συνέχιση της δουλειάς των συμβασιούχων εργαζομένων με κονδύλια των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων. Ανικανοποίητο παραμένει επίσης και το αίτημα για μισθολογικές αυξήσεις με κατώτατο βασικό μισθό τα 1.400 ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πολιτική λιτότητας που πλήττει όλους τους εργαζόμενους.

Στο πλευρό των διοικητικών υπαλλήλων στη συγκέντρωση βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, η οποία εξέφρασε την αλληλεγγύη στους απεργούς και κάλεσε τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ να ενωθούν με όλους τους εργαζόμενους και να διεκδικήσουν μισθούς που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους. Οπως σημείωσε, το ΚΚΕ προτίθεται να φέρει και στη Βουλή το ζήτημα των απολύσεων και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων τις οποίες βιώνει το προσωπικό των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Στην κινητοποίηση το «παρών» έδωσε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Δημ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του Μετώπου και μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ.

Ρυθμίσεις για το διορισμό εκπαιδευτικών

Αναπαράγοντας τα αδιέξοδα, το υπουργείο Παιδείας προωθεί στη Βουλή ρυθμίσεις για το διορισμό των αναπληρωτών. Η πραγματική διέξοδος για το ζήτημα των διορισμών, που οδηγεί και σε αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, περνά από τη μείωση μαθητών ανά τμήμα, ετήσια επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, ανάγκες που, αν ικανοποιηθούν, απαιτούν ικανούς διορισμούς στην εκπαίδευση. Στην πραγματικότητα, το υπουργείο προσθέτει μία ακόμα κατηγορία στους πίνακες εκπαιδευτικών που περιμένουν διορισμό, ενώ επιχειρεί να εμφανίσει ένα φιλολαϊκό προφίλ με θετικές ρυθμίσεις για κάποιες κατηγορίες εκπαιδευτικών.

Ανάμεσα σε άλλα η ρύθμιση προβλέπει ότι ο εκπαιδευτικός που συμπληρώνει 24 μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας, είναι επιτυχών σε οποιονδήποτε διαγωνισμό εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και διαθέτει παιδαγωγική επάρκεια, για τους κλάδους και ειδικότητες που απαιτείται, διορίζεται στη δημόσια εκπαίδευση.

Για το σχολικό έτος 2008-2009 θα διοριστούν όλοι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα έχουν τις παραπάνω προϋποθέσεις. Κατ' εξαίρεση, οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι συμπληρώνουν την 30-6-2008 τριάντα μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας, ανεξαρτήτως του αν είναι επιτυχόντες ή όχι σε διαγωνισμό εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ, και εφόσον διαθέτουν ή θα αποκτήσουν παιδαγωγική επάρκεια, για τους κλάδους και ειδικότητες που απαιτείται, διορίζονται εντός πενταετίας στη δημόσια εκπαίδευση, σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας. Στους διορισμούς διατηρείται η ποσόστωση 60% από τους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ και 40% από τον πίνακα με πραγματική προϋπηρεσία. Κατά τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών προηγούνται όσοι συμπληρώνουν στις 30 Ιούνη τριάντα μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας, έπονται οι εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν 24 μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας και ακολουθούν οι διορισμοί των ποσοστών 40% και 60%.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πάτρα

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Νομαρχίας στην Πάτρα καλεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι η Πανσπουδαστική ΚΣ, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Παιδείας στην πόλη. Η ΠΚΣ δηλώνει την αντίθεσή της στο νόμο για τα μεταπτυχιακά, τονίζοντας τις συνέπειες που θα έχει για τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και των σπουδαστών και προβάλλει τα αιτήματα για αναμόρφωση μιας πραγματικά ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, στην υπηρεσία των αναγκών του λαού και των φοιτητών, το πτυχίο να αποτελεί μόνη προϋπόθεση για δουλειά στο αντικείμενο σπουδών, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία, δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές - σπουδαστές.

«ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
Τριήμερη εκδρομή στην «προϊστορία» του ανθρώπου

Στις 2, 3 και 4 του Ιούλη πραγματοποιείται η μορφωτική εκδρομή που διοργανώνει το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» στον προϊστορικό οικισμό και τα ευρήματα του Δισπηλιού. Η ξενάγηση σε αυτό το ταξίδι στην «προϊστορία» του ανθρώπου θα γίνει από τον υπεύθυνο της ανασκαφής και ομότιμο καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας Γιώργο Χουρμουζιάδη.

Η μετακίνηση θα γίνει με λεωφορείο που θα αναχωρήσει την Τετάρτη στις 7.30 π.μ. από την Αθήνα και στις 10 π.μ. από τη Λαμία και η διανυκτέρευση σε ξενώνες του Δισπηλιού Καστοριάς. Το κόστος συμμετοχής ανά άτομο είναι 45 ευρώ (και 30 ευρώ ακόμη η διήμερη διανυκτέρευση με πρωινό). Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο: 210.8213.430.

Η τριήμερη εκδρομή περιλαμβάνει περιηγήσεις και ξεναγήσεις στη νεολιθική ανασκαφή του Διμηνίου, στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, στα αρχαιολογικά ευρήματα του Δισπηλιού και στην αναπαράσταση του λιμναίου νεολιθικού οικισμού, στο Παλαιοντολογικό Μουσείο του Νόστιμου Καστοριάς με το απολιθωμένο δάσος, στη λίμνη και στην πόλη της Καστοριάς, στις λίμνες Πρέσπες, στην Παλαιοντολογική Εκθεση απολιθωμένων οστρακοειδών και οστών γιγαντιαίων ζώων Μηλιάς καθώς και στα απολιθώματα του Δοτσικού Γρεβενών (30 εκατ. χρόνων).

Περισσότεροι φέτος κάτω από τη βάση

Υψηλότερο σε σχέση με πέρσι είναι το ποσοστό των μαθητών με βαθμολογίες κάτω από τη βάση, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και αφορούν το γενικό βαθμό πρόσβασης των υποψηφίων. Από τα στοιχεία φαίνεται ότι 32.272 υποψήφιοι σε όλες τις κατευθύνσεις βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση του 10, αριθμός που αντιστοιχεί στο 35,86% των 89.987 υποψηφίων. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις εξετάσεις του 2007 ήταν 34,07% δηλαδή 31.822 υποψήφιοι κάτω από τη βάση σε σύνολο 93.389.

Οι υποψήφιοι (απόφοιτοι Λυκείου και Β΄ κύκλου των ΤΕΕ) θα διεκδικήσουν φέτος 86.469 θέσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Πέρσι, οι θέσεις ήταν 82.114. Επόμενο βήμα για τους υποψήφιους είναι η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων που θα γίνει από 1 έως 15 Ιούλη, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ