ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2008
Σελ. /32
Υποκριτές σοσια-ληστές

Οσο μπορεί ο λύκος να φυλάξει πρόβατα, άλλο τόσο μπορούν τα διάφορα κόμματα και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, της παγκόσμιας σοσιαλδημοκρατίας, να εμφανίζονται ως «αγωνιστές της ειρήνης και της ευημερίας». Αυτές τις μέρες καταφθάνουν στη χώρα μας εκπρόσωποι κομμάτων που ανήκουν στη λεγόμενη «Σοσιαλιστική Διεθνή» για να πάρουν μέρος στο Συνέδριο που γίνεται σε πολυτελές θέρετρο στο Λαγονήσι 30/6 - 2/7. Οι «ευαίσθητοι αυτοί ηγέτες» θα ασχοληθούν λέει με τα προβλήματα που μαστίζουν τον κόσμο. Το σύνθημα δε αυτής της συνάντησης των «σοσια-ληστών» είναι «Παγκόσμια Αλληλεγγύη: Εχοντας το κουράγιο να κάνουμε τη διαφορά». Ενώ τα θέματα της ατζέντας είναι η κλιματική αλλαγή, η ειρήνη και η επίλυση των συγκρούσεων, η παγκόσμια οικονομία και η μετανάστευση.

Το δούλεμα «πάει σύννεφο»! Γιατί τι άλλο είναι αυτό, όταν οι ηγέτες της παγκόσμιας σοσιαλδημοκρατίας, δηλαδή το ένα αστικό ρεύμα των εκφραστών της πλουτοκρατίας στην Ευρώπη και άλλες περιοχές του πλανήτη, που συνέβαλαν τα μέγιστα για την πραγματοποίηση μιας σειράς ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων (για να μιλήσουμε μόνο για μετά τις ανατροπές του 1990-'91), να «καμώνονται» σήμερα τους... φιλειρηνιστές. Οταν και ως κυβερνήσεις συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, δεν μπορεί να εμφανίζονται ως υπερασπιστές της ειρήνης. Για να πάρουμε μόνο το παράδειγμα του «δικού μας» ΠΑΣΟΚ: Ως κυβέρνηση έδωσε «γην και ύδωρ» για να πραγματοποιηθεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Ο νυν πρόεδρος της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» και του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, όταν οι ορδές των «Ράμπο» πέρναγαν για τη Γιουγκοσλαβία, όταν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μπήκαν στην υπηρεσία των πολέμων όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Τα κόμματα και οι κυβερνήσεις της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», που θέλουν να εμφανίζονται ως «αθώες περιστερές», έστειλαν και στέλνουν στρατεύματα κατοχής σε όλες αυτές τις επεμβάσεις. Τώρα τις εμφανίζουν ως «διενέξεις» και «κρίσεις», λες και ήρθαν ουρανοκατέβατες. Στήριξαν και στηρίζουν τη λεγόμενη «εκστρατεία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», ασκώντας κρατική τρομοκρατία κατά των λαών στις χώρες τους και ανά τον κόσμο. Για την πολιτική που ασκούν όλοι αυτοί οι «σοσια-ληστές» για να «περιποιηθούν» τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα, κοινωνικά και εργασιακά, των λαών (βλέπε Συνθήκη του Μάαστριχτ, Συνθήκη Λισαβόνας, αντεργατική πολιτική, ιδιωτικοποιήσεις των πάντων, αντιαγροτική πολιτική, διώξεις της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης), είναι τουλάχιστον θράσος, να προσπαθούν να εμφανιστούν ως ευαίσθητοι για τα λαϊκά προβλήματα, που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Η σοσιαλδημοκρατία και ρόλος της έχει αποδειχτεί πολλές φορές στο διάβα της Ιστορίας. Είναι το άλλο δεκανίκι που στηρίζει το εκμεταλλευτικό σύστημα, μαζί με τα νεοφιλελεύθερα κόμματα, και αξιοποιείται σε ρόλο χειραγώγησης των λαϊκών ανθρώπων. Οι σοσιαλδημοκράτες διαχειριστές και οι οπορτουνιστές είναι εχθροί των εργατών, και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι ίδιοι οι εργάτες, τόσο πιο γρήγορα το καμίνι της ταξικής πάλης θα τους οδηγήσει να διεκδικήσουν μια για πάντα όλο τον πλούτο που παράγουν. Ετσι θα βάλουν στην πάντα κάθε διαχειριστή της εκμετάλλευσης και θα ανοίξουν το δρόμο για την πραγματική Ιστορία. Οπου θα κάνουν κουμάντο η εργατική τάξη και τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα χτίζοντας τη δική τους εξουσία, χωρίς καπιταλιστές και «σοσιαλιστές» υπηρέτες τους.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Στο πνεύμα και στο γράμμα της ΓΣΕΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

Μια ακόμα κατάπτυστη συλλογική σύμβαση υπέγραψαν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στα ΕΛΤΑ, με μπούσουλα πάντα την άθλια Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ. Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΣΤ) υπέγραψαν διετή σύμβαση που ανάμεσα σε άλλα προβλέπει:

  • Δίνει «αυξήσεις» για το 2008 3,3% από 1/2 και 3,39% από 1/9/2008. Για το 2009 δίνεται αύξηση 5,38% από 1/5.
  • Θέτει ξεκάθαρα ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΕΛΤΑ, σε βάρος των εργαζομένων: «... είναι αναγκαία η συνεχής βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας του ΕΛΤΑ».
  • Προάγει την ψευδαίσθηση της ταξικής συνεργασίας: «Η συνεχής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ΕΛΤΑ αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα και κοινή επιδίωξη εργαζομένων και διοίκησης».
  • Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η συμφωνία για τη χορήγηση ειδικής άδειας με αποδοχές για όσους φοιτούν στη λεγόμενη Ακαδημία της Εργασίας της ΓΣΕΕ «ώστε η συμμετοχή τους στον κοινωνικό διάλογο και τις τριμερείς διαβουλεύσεις να είναι περισσότερο αποτελεσματική».
  • Συνδέει το μισθό με την παραγωγικότητα, δηλαδή οδηγεί στην παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας: «Συμφωνείται η χορήγηση ειδικής αμοιβής που θα συνδέεται με τα λειτουργικά αποτελέσματα».

Ολα τα παραπάνω μαργαριτάρια δεν έπεσαν από τον ουρανό. Είναι πιστά αντίγραφα του γράμματος και του νόμου της σύμβασης που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τα βασικά σημεία της οποίας περνούν «σχοινί κορδόνι» σε κάθε κλαδική επιχειρησιακή σύμβαση που υπογράφει ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός. Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά τους στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Γι' αυτή τους ακριβώς την τακτική, οι συνέπειες της οποίας είναι καταφανέστατες, πρέπει να τους τιμωρήσουν οι εργαζόμενοι.

Θεωρίες του «κουτόχορτου»...

«Αγωνιούν οι πολιτικοί αρχηγοί για τη διαφθορά», διαπιστώνει στο χτεσινό πρωτοσέλιδο τίτλο της η συντηρητική «Καθημερινή», σε μια εμφανή προσπάθεια να βγάλει «έξω» από την υπόθεση της «Ζήμενς» τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για «επανέκδοση» της γνωστής θεωρίας ότι η διαφθορά είναι υπόθεση ορισμένων «άπληστων πολιτικών» και στελεχών από τα δύο κόμματα, ενώ την ίδια στιγμή οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών δε γνωρίζουν τίποτα. Δε γνωρίζουν δηλαδή τίποτα για τις, «θεσμικού» χαρακτήρα πλέον, μίζες που δίνονται για κάθε σχεδόν προμήθεια και έργο του δημοσίου από τις πολυεθνικές... Επίσης δεν μπορούν καν να υποπτευθούν ότι η πολιτική που από κοινού υποστηρίζουν, του γενικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποίησης των πάντων, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την «απόλυτη συναλλαγή» μεταξύ πολιτικής εξουσίας και μονοπωλίων, με δεδομένη τη σύμφυση που πάντα υπάρχει μεταξύ τους στον καπιταλισμό. Σύμφωνα με την παραπάνω «εκδοχή», θα πρέπει να πιστέψουμε ότι ο αρχηγός ενός από τα κόμματα εξουσίας δε μαθαίνει ποτέ για τα χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία του κόμματός του από τις πολυεθνικές... Προφανώς, εκτός από τις μίζες, δε γνωρίζουν ότι ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο.

Ελάχιστοι οι γιατροί κι αυτοί απλήρωτοι!

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο νησί της Μήλου με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας και κυριολεκτικά ανύπαρκτες υπηρεσίες στο ΙΚΑ. Παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται απλά για ένα τουριστικό νησί, αφού στα ορυχεία που λειτουργούν στο νησί εργάζονται τουλάχιστον 500 εργαζόμενοι, οι υπηρεσίες Υγείας καλύπτονται με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, οι οποίοι μάλιστα εργάζονται με απλήρωτες τις εφημερίες από το Γενάρη. Σαν αποτέλεσμα, οι γιατροί έχουν προχωρήσει εδώ και δύο μήνες σε επίσχεση εργασίας, εξυπηρετώντας μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Στο πλευρό τους βρίσκονται κάτοικοι και φορείς του νησιού.

Ειδικότερα, στο Κέντρο Υγείας υπάρχουν μόνο τέσσερις ειδικευόμενοι και πέντε αγροτικοί γιατροί, το ακτινολογικό και μικροβιολογικό λειτουργούν οριακά, ενώ οι μεταφορές γίνονται από έναν και μοναδικό οδηγό όταν έχει βάρδια. Τα επείγοντα περιστατικά, τα οποία δεν είναι και λίγα, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όταν πρόκειται για δυο ασθένειες ταυτόχρονα! Το πρόβλημα επεκτείνεται και στις διακομιδές ασθενών, καθώς το ΕΚΑΒ τις περισσότερες φορές δηλώνει αδυναμία, οι γραμμές των πλοίων είναι αραιές, ενώ οι θέσεις των αεροπλάνων είναι μονίμως κατειλημμένες από τουρίστες. Αποτέλεσμα, το Κέντρο Υγείας να υποχρεώνεται πολλές φορές να παρέχει νοσηλεία και δευτεροβάθμια φροντίδα, χωρίς να έχει την ανάλογη υποδομή! Τέλος, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ είναι ανύπαρκτες, αφού εδώ και χρόνια διαθέτει έναν και μόνο γιατρό!

Αλλη μια κραυγαλέα απόδειξη για το πόσο επίκαιρη και αναγκαία είναι η διεκδίκηση των αιτημάτων που προτείνει το ΚΚΕ στο πλαίσιο του αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σ' αυτό τον τομέα. Διεκδίκηση που σε περιπτώσεις όπως αυτή της Μήλου παίρνει ακόμα και το χαρακτήρα ζωής ή θανάτου για τους εργαζόμενους, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Πληθαίνουν επικίνδυνα οι τραμπουκισμοί

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την καταδίκη των τρομοκρατικών - εγκληματικών μεθοδεύσεων πλοιοκτήτριας εταιρείας σε βάρος ναυτεργάτη στην Κέρκυρα καταγγέλλει η ΠΕΜΕΝ, απαιτώντας την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του ΥΕΝ, την απόδοση ευθυνών καθώς και πλήρη ενημέρωση για το ζήτημα. Από την καταγγελία του ίδιου του ναυτεργάτη Γιώργου Ρίκα, ο οποίος είναι ναυτολογημένος στο Ε/Γ-Τ/Ρ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» που επικαλείται η ΠΕΜΕΝ, προκύπτει ότι ο τελευταίος είχε επανειλημμένα επισημάνει στον πλοιοκτήτη σωρεία μηχανικών προβλημάτων, χωρίς να γίνει καμία ενέργεια επίλυσής τους.

Μετά απ' αυτά, ο ναυτεργάτης απαίτησε την αντικατάστασή του και την εξόφληση των δεδουλευμένων του για τους μήνες Μάη - Ιούνη, με αποτέλεσμα ο πλοιοκτήτης να του επιτεθεί με φραστικές ύβρεις. Ο Γ. Ρίκας, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, «ενημέρωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, ενώ οι γιοι του πλοιοκτήτη προχώρησαν σε δολοφονική απόπειρα με το αυτοκίνητό τους σε βάρος του. Το αποτέλεσμα είναι ο ναυτεργάτης να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας».

Πέρα από την αγριότητά του, σημειώνουμε το περιστατικό και για έναν ακόμα λόγο. Το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να πυκνώνουν οι τραμπουκισμοί σε βάρος εργατών που διεκδικούν, Ελλήνων και μεταναστών, από τους εργοδότες και τα τσιράκια τους. Και επειδή όλα αυτά τα περιστατικά γίνονται με την ανοχή της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, οι ευθύνες τη βαρύνουν εξίσου. Για όσους όμως νομίζουν ότι με τέτοιους τραμπουκισμούς θα καταστείλουν τις εντεινόμενες αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, ένα πράγμα τους λέμε: Πλανώνται πλάνην οικτράν...


Γρηγοριάδης Κώστας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ