ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΝΑΡΑ
Επίσχεση εργασίας σε Εύβοια και Κομοτηνή

Σε Γενικές Συνελεύσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι και στα άλλα εργοστάσια

Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην πλήρη και σταθερή εργασία είναι οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του ομίλου Λαναρά, την ώρα που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, αφού δεν έχουν πληρωθεί εδώ και - τουλάχιστον - δύο μήνες!

Χτες, οι 46 εργαζόμενοι από το εργοστάσιο στο Βαθύ της Εύβοιας προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, απαντώντας αγωνιστικά στην κοροϊδία της εργοδοσίας που παραπέμπει την καταβολή των δεδουλευμένων από μέρα σε μέρα. Τους εργάτες επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), εκφράζοντας έμπρακτη αλληλεγγύη και καλώντας σε αποφασιστική οργάνωση του αγώνα.

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν χτες και οι εργαζόμενοι στα κλωστήρια «Μαρώνεια» (Κομοτηνή), ενώ στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι και από τα υπόλοιπα εργοστάσια του ομίλου. Με προτάσεις των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων, τις επόμενες μέρες αναμένεται να οργανωθούν Γενικές Συνελεύσεις στα εργοστάσια της Νάουσας (Κλωστήρια Γ'), της Θεσσαλονίκης (Δούβρος), της Αλεξανδρούπολης (ΟΤΤΟ Εβρος) και της Κομοτηνής.

Την εργοδοτική υποκρισία συμπληρώνει η κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες του ομίλου. Στα Κλωστήρια Γ' (Νάουσα) δεν έχουν φτάσει νέες πρώτες ύλες εδώ και μήνες, στη ΦΑΝΚΟ (Κομοτηνή) οι εργάτες δούλευαν μέχρι πρόσφατα μόνο 3 και 4 ώρες τη μέρα, αλλού κόβεται το ρεύμα κτλ. Οι φήμες που υπάρχουν εδώ και μήνες για νέα «λουκέτα» στον όμιλο του Λαναρά προκαλούν έντονη ανησυχία, ο εφιάλτης της ανεργίας απειλεί εκατοντάδες εργαζόμενους.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται σταθερά οι ταξικές δυνάμεις. Πολύμορφη είναι και η αγωνιστική κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, που πρόσφατα διοργάνωσε πανναουσαϊκή διαδήλωση, καλώντας όλο το λαό της πόλης να παλέψει ενάντια στην πολιτική που έχει καταδικάσει έναν στους δύο Ναουσαίους στην ανεργία..!


ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Οργάνωση της πάλης η απάντηση στους εφοπλιστές

Ναυτεργάτες συνδικαλιστές διοργάνωσαν χτες πλατιά εξόρμηση στο λιμάνι του Πειραιά και άνοιξαν τη συζήτηση με αφορμή τις εξελίξεις στο «Θεόφιλος» και το «Παναγία Τήνου»

Από τη χτεσινή εξόρμηση των ναυτεργατών
Από τη χτεσινή εξόρμηση των ναυτεργατών
«Οργανωθείτε σε κάθε μονάδα πλοίου, όλες οι ειδικότητες, με κορμό το μηχανοστάσιο, με στήριγμα την ΠΕΜΕΝ, τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με όπλο τις ταξικές δυνάμεις, αλλάζοντας τους συσχετισμούς και στα άλλα ναυτεργατικά σωματεία. Είναι υπόθεση όλων μας». Με αφορμή το νέο διπλό εφοπλιστικό χτύπημα, στο «Θεόφιλος» και το «Παναγία Τήνου», οι συνδικαλιστές των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, χτες το πρωί, με το «Ρ» στο χέρι, εξόρμησαν από καράβι σε καράβι στο λιμάνι του Πειραιά, συζήτησαν με τους ναυτεργάτες και μετέφεραν το αγωνιστικό μήνυμα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου, κουβεντιάζοντας με τα πληρώματα, ξεκαθάρισε ότι οι εφοπλιστές «μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζουν τίποτα». «Προσπαθούν να μειώσουν το κόστος, που σημαίνει χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων και παραπέρα υποβάθμιση της ασφάλειας των πλοίων». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφεραν οι συνδικαλιστές τα όσα συμβαίνουν στο ακτοπλοϊκό πλοίο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ», του εφοπλιστή Απ. Βεντούρη, προέδρου της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και στον οποίο ανήκει και το «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» που έπεσε στα βράχια το περασμένο Σάββατο.

«Απαίτησαν, σημείωσε ο Σ. Τσιμπόγλου, οι ναυτεργάτες του "ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ" να πάρουν τα λεφτά τους και τους αντιμετώπισαν με δικαστικά και τρομοκρατικά μέτρα και φουσκωτούς κουμπουροφόρους, ενώ το πλοίο είναι "σουρωτήρι". Αντί οι αρμόδιοι του ΥΕΝ να κάνουν έλεγχο στο πλοίο κάναμε εμείς, ενώ αυτοί σε συνεννόηση με τον εφοπλιστή εξαφάνισαν τα στοιχεία που είχαμε εντοπίσει και αποδείκνυαν ότι το πλοίο είναι επικίνδυνο».

Ο συνδικαλιστής έκανε σαφές ότι «ένας μόνος του ναυτεργάτης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το μαύρο μέτωπο των εφοπλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων». «Η λύση είναι μία και είναι μονόδρομος. Η οργάνωση των ναυτεργατών, μέσα και έξω από τα καράβια, ο συντονισμός της πάλης τους, η αλλαγή των συσχετισμών στα υπόλοιπα ναυτεργατικά σωματεία για να γίνουν από φερέφωνα των εφοπλιστών και στηρίγματα αυτής της πολιτικής, όπλο στα χέρια του ναυτεργάτη για να διεκδικήσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του».

Βρήκαν ήδη τους ενόχους

Στο μεταξύ από χτες στο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» έχουν αρχίσει οι εργασίες επικόλλησης επιθεμάτων στο ρήγμα, ενώ σήμερα αναμένεται η κατάθεση του πλοιάρχου και του υποπλοιάρχου, που ήδη ΥΕΝ - δηλαδή κυβέρνηση της ΝΔ - και εφοπλιστής Βεντούρης έχουν κατηγορήσει ως ενόχους, καλύπτοντας τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες. Ειδικά, ο υποπλοίαρχος ήδη θεωρείται κατηγορούμενος από τις διωκτικές αρχές και αύριο αναμένεται να καταθέσει την απολογία του. Ο πλοίαρχος θα καταθέσει τη μαρτυρία του χωρίς όρκο. Τα δρομολόγια του «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» θα καλυφθούν από το «ΛΥΣΣΟΣ».


ΧΑΝΙΑ - «ΑΦΟΙ ΧΙΩΤΑΚΗ ΕΠΕ»
Κατακραυγή για την τρομοκρατική απόλυση

Συνδικάτα και μαζικοί φορείς καταδικάζουν την προσπάθεια φίμωσης των εργαζομένων. Κάλεσμα στους συναδέλφους της απολυμένης να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς απευθύνει το ΠΑΜΕ

Κάλεσμα στους συναδέλφους της να μην παραπλανηθούν και να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία της εργοδοσίας απευθύνει με ανοιχτή επιστολή της η εργαζόμενη Αντζελα Αλαμάνου, που απολύθηκε από την εταιρεία «Αφοί Χιωτάκη ΕΠΕ» με έδρα τα Χανιά την προηγούμενη Πέμπτη το πρωί. Η Α. Αλαμάνου είναι πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του νεοϊδρυθέντος Συνδικάτου εργατοϋπαλλήλων παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων και αρτοσκευασμάτων και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Η απόλυσή της έγινε μόλις μια μέρα μετά την πραγματοποίηση της ΓΣ του συνδικάτου και τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και αντιπροσώπων.

Στην επιστολή της η απολυμένη, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Δε μας θέλουν τα αφεντικά οργανωμένους για να διεκδικούμε το δίκιο μας. Μας θέλουν ανοργάνωτους και φοβισμένους για να μας εκμεταλλεύονται ευκολότερα και περισσότερο». Ενδεικτικό της τρομοκρατίας και των απειλών από την εργοδοσία είναι και το γεγονός ότι 32 εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν να ανακαλέσουν την υπογραφή τους για τη σύσταση του σωματείου.

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με δηλώσεις τους τονίζουν ότι το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού δε θα περάσει, καλώντας ταυτόχρονα τους συναδέλφους τους να αντισταθούν και να οργανώσουν την πάλη τους. Την αντίθεσή τους στην απόλυση εκφράζουν μεταξύ άλλων, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΤΑ Ν. Χανίων.

Κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων και άλλων φορέων, ανακοίνωση εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Χανίων, χωρίς ωστόσο να ζητά την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης από τη συγκεκριμένη εταιρεία, παρά το γεγονός ότι αναφέρει στο κείμενό του πως οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να συνδικαλίζονται ελεύθερα.

Δύο μέλη του κλαδικού σωματείου των εργαζόμενων απέλυσε η εργοδοσία και στο Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων «Αναγέννηση» στη Ραιδεστό Θεσσαλονίκης. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, μετά την πρωτοβουλία τους να προχωρήσουν στη δημιουργία κλαδικού σωματείου και σωματειακής επιτροπής, στον εργασιακό χώρο επικράτησε κλίμα τρομοκρατίας και το αποκορύφωμα αποτέλεσε η απόλυση των δύο νοσηλευτριών. Για το θέμα Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ.


ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συναυλία διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση και συναυλία πραγματοποίησε προχτές το βράδυ στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου Αττικής το Σωματείο Εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση (ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ) του δήμου. Μαζί με μαζικούς φορείς και τα ταξικά συνδικάτα, διαδήλωσαν την απαίτησή τους για κλείσιμο των παιδικών σταθμών - «επιχειρήσεων», πέρασμα των εργαζομένων και των υπηρεσιών τους στο δήμο, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην κοινωνική πολιτική. Η προχτεσινή κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια των αγώνων που έχουν δώσει όλο το προηγούμενο διάστημα κόντρα στην πολιτική που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, που διαιωνίζει το καθεστώς ομηρίας εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και χτυπά τα δικαιώματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ