Τετάρτη 2 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Οργάνωση της πάλης η απάντηση στους εφοπλιστές

Ναυτεργάτες συνδικαλιστές διοργάνωσαν χτες πλατιά εξόρμηση στο λιμάνι του Πειραιά και άνοιξαν τη συζήτηση με αφορμή τις εξελίξεις στο «Θεόφιλος» και το «Παναγία Τήνου»

Από τη χτεσινή εξόρμηση των ναυτεργατών
Από τη χτεσινή εξόρμηση των ναυτεργατών
«Οργανωθείτε σε κάθε μονάδα πλοίου, όλες οι ειδικότητες, με κορμό το μηχανοστάσιο, με στήριγμα την ΠΕΜΕΝ, τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με όπλο τις ταξικές δυνάμεις, αλλάζοντας τους συσχετισμούς και στα άλλα ναυτεργατικά σωματεία. Είναι υπόθεση όλων μας». Με αφορμή το νέο διπλό εφοπλιστικό χτύπημα, στο «Θεόφιλος» και το «Παναγία Τήνου», οι συνδικαλιστές των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, χτες το πρωί, με το «Ρ» στο χέρι, εξόρμησαν από καράβι σε καράβι στο λιμάνι του Πειραιά, συζήτησαν με τους ναυτεργάτες και μετέφεραν το αγωνιστικό μήνυμα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου, κουβεντιάζοντας με τα πληρώματα, ξεκαθάρισε ότι οι εφοπλιστές «μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζουν τίποτα». «Προσπαθούν να μειώσουν το κόστος, που σημαίνει χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων και παραπέρα υποβάθμιση της ασφάλειας των πλοίων». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφεραν οι συνδικαλιστές τα όσα συμβαίνουν στο ακτοπλοϊκό πλοίο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ», του εφοπλιστή Απ. Βεντούρη, προέδρου της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και στον οποίο ανήκει και το «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» που έπεσε στα βράχια το περασμένο Σάββατο.

«Απαίτησαν, σημείωσε ο Σ. Τσιμπόγλου, οι ναυτεργάτες του "ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ" να πάρουν τα λεφτά τους και τους αντιμετώπισαν με δικαστικά και τρομοκρατικά μέτρα και φουσκωτούς κουμπουροφόρους, ενώ το πλοίο είναι "σουρωτήρι". Αντί οι αρμόδιοι του ΥΕΝ να κάνουν έλεγχο στο πλοίο κάναμε εμείς, ενώ αυτοί σε συνεννόηση με τον εφοπλιστή εξαφάνισαν τα στοιχεία που είχαμε εντοπίσει και αποδείκνυαν ότι το πλοίο είναι επικίνδυνο».

Ο συνδικαλιστής έκανε σαφές ότι «ένας μόνος του ναυτεργάτης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το μαύρο μέτωπο των εφοπλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων». «Η λύση είναι μία και είναι μονόδρομος. Η οργάνωση των ναυτεργατών, μέσα και έξω από τα καράβια, ο συντονισμός της πάλης τους, η αλλαγή των συσχετισμών στα υπόλοιπα ναυτεργατικά σωματεία για να γίνουν από φερέφωνα των εφοπλιστών και στηρίγματα αυτής της πολιτικής, όπλο στα χέρια του ναυτεργάτη για να διεκδικήσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του».

Βρήκαν ήδη τους ενόχους

Στο μεταξύ από χτες στο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» έχουν αρχίσει οι εργασίες επικόλλησης επιθεμάτων στο ρήγμα, ενώ σήμερα αναμένεται η κατάθεση του πλοιάρχου και του υποπλοιάρχου, που ήδη ΥΕΝ - δηλαδή κυβέρνηση της ΝΔ - και εφοπλιστής Βεντούρης έχουν κατηγορήσει ως ενόχους, καλύπτοντας τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες. Ειδικά, ο υποπλοίαρχος ήδη θεωρείται κατηγορούμενος από τις διωκτικές αρχές και αύριο αναμένεται να καταθέσει την απολογία του. Ο πλοίαρχος θα καταθέσει τη μαρτυρία του χωρίς όρκο. Τα δρομολόγια του «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» θα καλυφθούν από το «ΛΥΣΣΟΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ