ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημέρες κιθάρας - μνήμη Δ. Φάμπα

Αφιερωμένες στη μνήμη του κορυφαίου Ελληνα κιθαρίστα, συνθέτη και δασκάλου Δημήτρη Φάμπα, είναι οι Διεθνείς Ημέρες Κιθάρας Λαύκου, που θα πραγματοποιηθούν για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Πήλιο, στη γενέθλια γη του παγκοσμίως αναγνωρισμένου καλλιτέχνη. Διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαυκιωτών, στις 10-13 Ιούλη, με συνδιοργανωτή την ΕΚΠΟΛ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και με την καλλιτεχνική διεύθυνση της καταξιωμένης κιθαρίστριας - κόρης του αξέχαστου καλλιτέχνη, Εύας Φάμπα.

Το φεστιβάλ είναι πλούσιο σε μουσικές παραστάσεις: Κιθαριστική Ορχήστρα «Kjustendil» από τη Βουλγαρία, Μουσικό σύνολο Artistico, Dylan Fowler - Gillian Stevens από τη Μεγάλη Βρετανία, ρεσιτάλ φημισμένων σολίστ (Εύα Φάμπα, Κώστας Τσερεγκώφ, Φώτης Μπαξές, Eric Franceries (Γαλλία), Antonello Lixi, (Ιταλία/Γαλλία), Francesca Ghilione (Ιταλία), σεμινάρια και διαλέξεις.

Τα πρωινά θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο - εργαστήρι κιθάρας, για κιθαρίστες και σπουδαστές, στο οποίο θα διδάξει η Εύα Φάμπα. Οι διακριθέντες σε αυτό θα παρουσιαστούν ως σολίστ στην τελική συναυλία, όπου και θα δοθούν βραβεία στους καλύτερους από το Σύλλογο Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας» και τις χορδές SAVAREZ, καθώς και τιμητικά διπλώματα.

Ξεχωριστό γεγονός, αποτελεί η έκθεση που διοργανώνει, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το Μουσείο Μπενάκη (Ιστορικά Αρχεία), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου, με θέμα «Δημήτρης Φάμπας, ο πρωτοπόρος και δεξιοτέχνης της κιθάρας». (Διάρκεια έκθεσης 10-25 Ιούλη). Η έκθεση περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία της ζωής και του έργου του, από τα παιδικά του χρόνια στο Πήλιο, την οικογένειά του, τις σπουδές και την καριέρα του ως δεξιοτέχνης της κιθάρας, συνθέτης και δάσκαλος, μέχρι το θάνατό του. Τα στοιχεία προέρχονται από το προσωπικό του αρχείο, που παραχωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (Τμήμα Ιστορικών Αρχείων). Είναι η πρώτη έκθεση που διοργανώνεται για τον Δημήτρη Φάμπα και παρουσιάζεται στη γενέτειρά του, το Λαύκο του Πηλίου.

Χορός, μουσική, θέατρο

«Αναζητώντας τον Οιδίποδα»
«Αναζητώντας τον Οιδίποδα»
Πλούτο ελληνικών και ξένων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, καθημερινά, θα περιλαμβάνει όλο τον Ιούλιο (και τον Αύγουστο) το Φεστιβάλ Αθηνών. Θα παραθέσουμε τις άμεσες.

Σήμερα (9μμ) στο θέατρο της Πειραιώς 260, το γερμανικό θέατρο «Σαουμπίνε» δίνει την τελευταία παράσταση του έργου του Τ. Ουίλιαμς «Λυσσασμένη γάτα». Μια πραγματικά δυνατή σκηνοθεσία του Τόμας Οστερμάγιερ με εξαιρετικούς ηθοποιούς.

Στο «Σχολείον» σήμερα και έως τις 5/7 (9μμ), το «Θέατρο της Σιωπής» παρουσιάζει το εμπνευσμένο από το μύθο του Οιδίποδα χοροθέαμα της Ασπασίας Κράλλη «Αναζητώντας τον Οιδίποδα».

Στο Ηρώδειο αύριο (9μμ) η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με διεύθυνση του Βίκτορ Πάμπλο Πέρεζ, παρουσιάζει γκαλά όπερας, με την Ρενέ Φλέμινγκ να ερμηνεύει άριες από όπερες των Μασνέ, Πουτσίνι και Βέρντι.

Στην Πειραιώς 260 από τις 5 έως τις 10/7 (9μμ) θα συμπράξουν επί σκηνής τέσσερις διάσημοι χορευτές. Οι Μιχαΐλ Μπαρίσνικοφ, Αννα Λαγκούνα, Ματς Εκ και Ντέιβιντ Νόιεμαν, σε χορογραφίες των δύο τελευταίων.

Στην Επίδαυρο (4,5/7, 9μμ) το Εθνικό Θέατρο Μ. Βρετανίας εις ανάμνησιν... της περσινής - ματαιωμένης λόγω των ολέθριων πυρκαγιών στην Πελοπόννησο - παράστασης, θα παρουσιάσει το μπεκετικό αριστούργημα «Οι ευτυχισμένες μέρες», στην εξαιρετική σκηνοθεσία της Ντέμπορα Γουόρεν, με ερμηνεύτρια την Φιόνα Σο.

Στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου (4,5/7, 9μμ) ο θίασος «Αττις» του Θόδωρου Τερζόπουλου θα παρουσιάσει τη σοφόκλεια τραγωδία «Αίας».

Εικαστικές περιπλανήσεις
Από την έκθεση «Ελευσίνα: Το βλέμμα του ταξιδιώτη»
Από την έκθεση «Ελευσίνα: Το βλέμμα του ταξιδιώτη»
  • Στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο), φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής των σπουδαστών του Ζ' Εργαστηρίου της ΑΣΚΤ, με τίτλο «Ημερολόγια φωτιάς - Αφιέρωμα στην Ολυμπία». Πρόκειται για ομαδική εικαστική έκθεση 32 νέων καλλιτεχνών - σπουδαστών, οι οποίοι παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, μεικτές τεχνικές, κατασκευές, περιβάλλοντα και βίντεο, δημιουργίες της τελευταίας χρονιάς. Εργα εικαστικά, εμπνευσμένα από την Ολυμπία, τις τραγικές καταστροφές, τον πυρπολημένο πολιτισμό και το περιβάλλον. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο διευθυντής του Ζ' Εργαστηρίου της ΑΣΚΤ, Γιάννης Ψυχοπαίδης.
  • Χαρακτικά έργα, σχέδια και φωτογραφίες περιηγητών (καλλιτεχνών, αρχαιολόγων, φωτογράφων), που επισκέφθηκαν την περιοχή της Ελευσίνας από τα τέλη του 17ου αιώνα μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, περιλαμβάνει η έκθεση «Ελευσίνα: Το βλέμμα του ταξιδιώτη», που φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο Ελευσίνας. Τα εκθέματα προέρχονται από τη συλλογή του Ελευσίνιου συλλέκτη Γ. Παυλόπουλου. Η επιμέλεια είναι της αρχαιολόγου, αρμόδιας για τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Ελευσίνας, Καλλιόπης Παπαγγελή.
  • Εξι νέοι καλλιτέχνες (Γιώργος Γιαννόπουλος, Γιώργος Θεοδωρίδης, Κώστας Ρουσσάκης, κ.ά.) εμπνέονται από τη ζωή και το έργο του Οσκαρ Γουάιλντ και παρουσιάζουν έργα τους στην «E 31 GALLERY» (Ευριπίδου 31 - 33 και Αθηνάς, 2ος όροφος).
«Τραυματισμένο», αλλά ανοιχτό

Eurokinissi

Το «τραυματισμένο» θέατρο του Λυκαβηττού, μετά από τη γνωστή φαρσοκωμωδία διενέξεων μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Ελληνικού Φεστιβάλ, ξανανοίγει για το κοινό, όπως ανακοίνωσε χτες το Ελληνικό Φεστιβάλ. Οπως είναι γνωστό, την απόφαση για την επαναλειτουργία του θεάτρου, που είχε κλείσει αιφνιδίως στις 19/6, πήρε με νέα απόφασή της την περασμένη εβδομάδα η Δημαρχιακή Επιτροπή, χωρίς όμως να έχουν κοπάσει οι ανησυχίες για την καταλληλότητά του και να έχουν διασφαλιστεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις γι' αυτό.

Ετσι, στις 7 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συναυλία, με τους «Pink Martini», ένα από τα επιτυχημένα συγκροτήματα της lounge - jazz σκηνής και από τα πιο διασκεδαστικά γκρουπ, με φανατικό ελληνικό κοινό. Η επιτυχία τους στηρίζεται στη φαντασία και τη φρεσκάδα της μουσικής τους, που συνδυάζει ρετρό και τζαζ μοτίβα με ροκ και ποπ ρυθμούς. Θ' ακολουθήσει, στις 9/7 η συναυλία της Gloria Gaynor, η οποία υπόσχεται μια ξέφρενη βραδιά γεμάτη ντίσκο, funky και soul ρυθμούς, με αξέχαστες επιτυχίες της και αποκορύφωμα το θρυλικό «I will survive».

Ψυχή και ενέργεια

Η σπουδαιότερη, ίσως, φωνή της soul/funk μουσικής, η Sharon Jones και το συγκρότημά της «The Dap-Kings» εμφανίζονται σήμερα στο «Gagarin 205» (Λιοσίων 205) και όχι στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα. Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 8 μ.μ., ενώ τα εισιτήρια προπωλούνται, προς 40 ευρώ. Οι ζωντανές εμφανίσεις των Sharon Jones & the Dap-Kings έχουν κερδίσει, εδώ και χρόνια, τον τίτλο του «σόου που δεν πρέπει να χάσει κανείς».

Συνθετικά βραβεία

Η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, τιμώντας τη μνήμη του συνθέτη Δημήτρη Δραγατάκη, οργάνωσε σε συνεργασία με το «Σύλλογο Φίλων Δημήτρη Δραγατάκη» τον 3ο Διαγωνισμό Σύνθεσης. Από τις 49 διαγωνιζόμενες συνθέσεις, η επιτροπή απένειμε τις διακρίσεις (με χρηματικό έπαθλο του Συλλόγου): Α΄ βραβείο στους Απόστολο Λουφόπουλο - Μυρτώ Κορκοκίου, για το έργο «Behaviours» για φλάουτο και μαγνητοταινία. Β΄ βραβείο στον Γιάννη Αγγελάκη, για τη «Διάφανη Νύχτα» για βιολί και πιάνο. Γ΄ βραβείο στον Στυλιανό Δήμου για το έργο «Αναζητήσεις...» για φλάουτο, βιολί, βιόλα, τσέλο. Τα βραβευμένα έργα θα ηχογραφηθούν με την μέριμνα της Ενωσης.

Στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης) στις 4/7 (9.30μμ) ο πολιτιστικός φορέας «Φως» θα παρουσιάσει μια εκδήλωση με τίτλο «Γυναίκες χωρίς όνομα». Πρόκειται για μουσικοχορευτικό δρώμενο αφιερωμένο στην ανώνυμη γυναίκα, με συντελεστές τον μαέστρο, πιανίστα και ενορχηστρωτή της μουσικής Νίκο Κούρο, τις ηθοποιούς Ζωή Παρασκευοπούλου και Παναγιώτη Μαρίνο και ερασιτέχνες χορευτές. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από έκθεση ζωγραφικής της Μαριάννας Παπαδοπούλου και έκθεση φωτογραφίας της Χριστίνας Κουκούτση.

Από τις 3 έως τις 6 Ιούλη πραγματοποιείται το 4ο Διεθνές Συνέδριο Διεπιστημονικής Μουσικολογίας, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Θέμα του, οι πολλαπλές προσεγγίσεις στη «μουσική δομή» που προέρχονται από διαφορετικά επιστημονικά πεδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ