ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Συνεχίζει με «ρεκόρ» 10ετίας!

Τον Ιούνη, για δεύτερο στη σειρά μήνα, διαμορφώθηκε σε 4,9%, ακυρώνοντας στην πράξη τις αυξήσεις - εμπαιγμό σε μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις

Σε εφιαλτικά επίπεδα έχουν διαμορφωθεί οι τιμές στην αγορά, δίνοντας συνέχεια στην εκτεταμένη αναδιανομή εισοδημάτων σε όφελος των ισχυρών επιχειρήσεων. Τροφοδότης της κερδοφορίας τους είναι και η ιδιαίτερα υψηλή ακρίβεια σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης, η οποία ήδη έχει ακυρώσει, στην πράξη, τις αυξήσεις - εμπαιγμό, που προβλέπονται στις νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η κατάσταση μάλιστα είναι τέτοια που δεν μπορεί να την κρύψει ούτε καν η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, αν και για δεύτερο στη σειρά μήνα ο επίσημος πληθωρισμός εμφανίζεται στο 4,9%, παραμένοντας σε επίπεδο ρεκόρ για την τελευταία 10ετία! Το προηγούμενο υψηλότερο επίπεδο ήταν στο 4,7% και είχε να καταγραφεί από τον Οκτώβρη του 1998. Τον προηγούμενο μήνα ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε κάμψη της τάξης του 0,1%.

Ενδεικτικές βέβαια για το ύψος της ακρίβειας είναι και οι ανατιμήσεις που σημειώθηκαν στα παρακάτω είδη στους δώδεκα μήνες από τον Ιούνη 2007 μέχρι τον προηγούμενο μήνα:

  • Ζυμαρικά: 28,7%
  • Αλεύρι: 21,3%
  • Ψωμί: 17,7%
  • Βούτυρο γάλακτος: 30%
  • Σπορέλαιο: 31,5%
  • Αστικές συγκοινωνίες: 20%
  • Φρυγανιές - παξιμάδια: 11,8%
  • Τυριά σκληρά: 12,3%
  • Γάλα διατηρημένο: 10,3%
  • Αυγά: 13,8%
  • Πουλερικά φρέσκα: 12,7%
  • Φρούτα: 10,8%
  • Οσπρια: 10,6%
  • Φυσικό αέριο: 56,3%
  • Βενζίνη: 17,6%
  • Ηλεκτρισμός: 6,9%

Ο επίσημος πληθωρισμός βασίζεται στη λογική των μέσων όρων του επιπέδου της κατανάλωσης και των εισοδημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο μόνο ενδεικτική σημασία έχει για τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, που αναγκάζονται να καταβάλλουν το σύνολο των εισοδημάτων τους στα απολύτως απαραίτητα είδη της καθημερινότητας. Οι ανατιμήσεις σε επιμέρους κατηγορίες - όπως αυτές ταξινομούνται από τη Στατιστική Υπηρεσία - συνεχίζουν να κινούνται πολύ πάνω από τα μέσα επίπεδα του πληθωρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο καταγράφονται ανατιμήσεις:

  • Στην ομάδα «στέγαση» 10,2%,
  • «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» 6%,
  • «Μεταφορές» 6,6%,
  • «Ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια» 5,6%.

Η μοναδική μείωση (3,2%) αφορά στις «επικοινωνίες» εξαιτίας της εμφανιζόμενης υποχώρησης των τιμών για υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας.

Είναι φανερό ότι τα λεγόμενα μέτρα «κατά της ακρίβειας» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων. Ακόμη και η εμφανιζόμενη οριακή μείωση (2%) για «διατροφή» τον Ιούνη του 2008 σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Μάη 2008) μηδενίστηκε από την άνοδο των τιμών σε άλλες κατηγορίες.

Σε μέσα επίπεδα 12μηνου (Ιούλης 2007 - Ιούνης 2008) ο επίσημος πληθωρισμός διαμορφώνεται σε 3,8% (από 2,9% στα αντίστοιχα 2 προηγούμενα 12μηνα). Ο «εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή» (χρησιμοποιείται για τη σύγκριση των τιμών στα κράτη της ΕΕ) για το μήνα Ιούνη εμφανίζει ισόποση (3,1%) αύξηση.

Για τον τρέχοντα μήνα Ιούλη του 2008 ο επίσημος πληθωρισμός θα ενισχυθεί και από τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που σύμφωνα με τον γγ της ΕΣΥΕ, Μ. Κοντοπυράκη, θα έχει επίπτωση «γύρω στο 0,1%». Κάθε άλλη πρόβλεψη, σύμφωνα με τον γγ, είναι «αδύνατη λόγω της αστάθειας της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές»...


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Στρατηγική Λισαβόνας και μετά το 2010...

Η ατζέντα της «γαλλικής Προεδρίας» στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας

Τη συνέχιση της «Στρατηγικής της Λισαβόνας» και για μετά το 2010 «υπόσχεται» η γαλλική κυβέρνηση, που αναλαμβάνει την Προεδρία και συντονισμό των κρατών - μελών της ΕΕ για το β' εξάμηνο του 2008.

Η ατζέντα και οι στόχοι της γαλλικής Προεδρίας προγραμματίζεται να συζητηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες σε επίπεδο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ. Η έμφαση θα δοθεί στην εξυπηρέτηση των στρατηγικών επιλογών και στόχων του μεγάλου κεφαλαίου και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη σημερινή συγκυρία «αβεβαιοτήτων» που πηγάζουν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις ανατιμήσεις του πετρελαίου.

Οι βασικοί στόχοι της «γαλλικής Προεδρίας» καθορίστηκαν από κοινού με τις δύο επόμενες Προεδρίες των κυβερνήσεων Τσεχίας και Σουηδίας, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια της πολιτικής τους.

Στις προτερότητες περιλαμβάνονται:

  • Η περαιτέρω ισχυροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στόχος, η προώθηση νέων κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρυθμίσεων για την καλύτερη «εποπτεία» και την «ολοκλήρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ακόμη, για τη μεγαλύτερη «διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πρόκειται δηλαδή για ρυθμίσεις που αφορούν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη πληροφόρηση και προστασία των σημερινών και άλλων επίδοξων μεγαλοεπενδυτών, αλλά και του συστήματος γενικότερα.
  • Μέτρα διασφάλισης της «σωστής λειτουργίας» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.
  • «Διαμόρφωση πολιτικών» για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει προέλθει από την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου. Από την πλευρά της η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη εξειδικεύσει ορισμένα από αυτά, όπως τις παροχές πτωχοκομείου, που υπόσχεται μέσω του «ταμείου κοινωνικής συνοχής».
  • «Εξέταση οικονομικών εργαλείων», με τα οποία, λένε, να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
  • Στις πρώτες προτεραιότητές τους είναι η επιτάχυνση εφαρμογής της Στρατηγικής της Λισαβόνας για το «δεύτερο κύκλο 2008-2010» και η συνέχιση των συζητήσεων για τη «στρατηγική μετά το 2010»...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Νέα παιχνίδια με το ΦΠΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Πρόταση τροποποίησης της κοινοτικής οδηγίας του 2006, για τους συντελεστές ΦΠΑ, δημοσιοποίησε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στα κράτη - μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν, σε προαιρετική βάση από το 2011, μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ - με κατώτατο όριο το 5% - σε ορισμένες κατηγορίες υπηρεσιών. Η πρόταση οδηγίας αναφέρει ότι οι «μειωμένοι συντελεστές θα μπορούν να εφαρμόζονται υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκαλούν στρέβλωση του ανταγωνισμού και δυσλειτουργία της εσωτερικής αγοράς» και αφορούν τις υπηρεσίες «υψηλής έντασης εργατικού δυναμικού και υπηρεσίες που παρέχονται σε τοπικό επίπεδο».

Συγκεκριμένα οι τομείς όπου μπορούν να εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές είναι ο τομέας στέγασης (κατασκευή, εξοπλισμός, ανακαίνιση, συντήρηση και καθαρισμός κατοικιών), στα εστιατόρια με εξαίρεση τα αλκοολούχα ποτά, στις επισκευές υποδημάτων, ενδυμάτων, υπολογιστών, ρολογιών και ποδηλάτων, στις κατ' οίκον φροντίδες που προορίζονται για παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς και άτομα με ειδικές ανάγκες, στις κομμώσεις και τις υπηρεσίες αισθητικής, στην κηπουρική και στην ανακαίνιση και τη συντήρηση θρησκευτικών ναών, τις εγκαταστάσεις πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικών μνημείων.

Μειωμένοι συντελεστές προτείνονται και σε ορισμένα προϊόντα υγιεινής του φαρμακευτικού τομέα και στον εξοπλισμό των οχημάτων που προορίζονται για τις μετακινήσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες.


ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Σε κίνδυνο λόγω της «απελευθέρωσης» της αγοράς

Σε πλήρη αναστάτωση οι θιασώτες της «ελεύθερης αγοράς»

Την ενεργειακή «γύμνια» της χώρας αναδεικνύουν οι επισημάνσεις της κυβέρνησης και του Διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ) για τον κίνδυνο μπλακ άουτ ενόψει θερμοκρασιών που προσεγγίζουν μόλις τους 40 - 42 βαθμούς Κελσίου. Η παραγωγική απαξίωση της δημόσιας ΔΕΗ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν «ζωτικό χώρο» δραστηριοποίησης και η μεθόδευση της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, προκειμένου οι ιδιώτες να εμφανιστούν ως αναγκαίοι «σωτήρες» για να μην καταρρεύσει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν θέσει τη χώρα σε κατάσταση «ομηρίας», αν και η πραγματική εικόνα θα φανεί μετά από δύο μέρες.

Με δύο ανακοινώσεις του, ο ΔΕΣΜΗΕ επισήμανε ότι για τη χτεσινή και τη σημερινή μέρα υπάρχει ανάγκη περιορισμού του φορτίου του συστήματος κατά τις ώρες αιχμής και γι' αυτό πρέπει να μειώσουν την κατανάλωσή τους οι βιομηχανικοί πελάτες μέσης και υψηλής τάσης, σύμφωνα και με τη συμφωνία που έχουν συνάψει με τη ΔΕΗ. Η σχετική συμφωνία προβλέπει άμεση ανταπόκριση των βιομηχανιών στην απαίτηση για μείωση της κατανάλωσης με αντιστάθμισμα εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε η ζήτηση κυμάνθηκε στα 9.000 MW, ωστόσο από χτες έως και την Τετάρτη εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει σταδιακά τα 10.000 MW και θα τα ξεπεράσει, ενδεχομένως και έως τα 10.800 MW. Ηδη μια μονάδα της ΔΕΗ είναι εκτός, η χρήση υδροηλεκτρικών είναι στο όριο και οι εισαγωγές από την Ιταλία ίσως να μην επαρκούν.

Ωστόσο, χτες, η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα του Μυτιληναίου που βρίσκεται στην «Αλουμίνιο της Ελλάδας» ανταποκρίθηκε σε γραπτό αίτημα του ΔΕΣΜΗΕ ώστε να συγχρονίσει τη δοκιμαστική λειτουργία της με τις ώρες αιχμής και μπήκε στο σύστημα με 250 MW. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει από 7 έως 11 του Ιούλη. Το πρόγραμμα της δοκιμαστικής λειτουργίας θα επανακαθοριστεί στη συνέχεια ώστε να μην καθυστερήσει η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας. Η πλευρά Μυτιληναίου - «Endesa» δεν έχασε την ευκαιρία να δηλώσει ότι η ένταξη της μονάδας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας είναι «μείζονος σημασίας», ενώ χαρακτήρισε «άσκοπες και επιζήμιες» τις καθυστερήσεις που προκάλεσε «η εναντίωση διαφόρων συμφερόντων στη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας». Οι καθυστερήσεις βεβαίως οφείλονται και στον ίδιο τον όμιλο Μυτιληναίου, ο οποίος ζήτησε να τροποποιηθεί η άδεια παραγωγής της μονάδας, ώστε αντί να παράγει για την «Αλουμίνιο», να παράγει για να πουλάει στο σύστημα και να εκμεταλλευτεί έτσι τις υψηλές τιμές χοντρικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ