ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Από τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τους αρχαιολόγους
Από τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τους αρχαιολόγους
Την πάγια αντίθεση του ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι στα γραφεία του Κόμματος, στον Περισσό, με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, μετά από αίτημα του Συλλόγου.

«Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμμεριστούμε τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και να τους συμπαρασταθούμε ενόψει του νομοσχεδίου που θα έρθει στη Βουλή και που στην ουσία περνάει μια μορφή ιδιωτικοποίησης στο νέο μουσείο, το οποίο αποδεσμεύεται από την Ακρόπολη», δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση. «Ο τίτλος νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου είναι απατηλός. Γενικότερα ο τομέας των ανασκαφών και των αρχαιολογικών μνημείων κινδυνεύει κυριολεκτικά από την πιο ακραία ιδιωτικοποίηση, επειδή δυστυχώς και στην Ελλάδα θεωρείται ο αρχαιολογικός θησαυρός μέσο πλουτισμού, μέσο τουρισμού. Είναι απαράδεκτο».

«Ζητήσαμε και είδαμε τη ΓΓ του ΚΚΕ για να εξηγήσουμε το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην προστασία της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς, στην υποχρηματοδότηση, στην οικονομική ασφυξία που ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή προστασία των μνημείων μας, την εξυπηρέτηση του πολίτη, την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση των τουριστών στους αρχαιολογικούς χώρους» ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δημήτρης Αθανασούλης. «Θεωρούμε πως όλα αυτά ουσιαστικά υπονομεύουν την αρχαιολογική υπηρεσία, υπονομεύουν την αρχαιολογική μας κληρονομιά με απώτερο τελικά στόχο να απαξιωθεί στα μάτια των πολιτών».

ΚΚΕ
«Στάχτη στα μάτια του κόσμου»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την πρόταση του πρωθυπουργού να συσταθεί Διακομματική Επιτροπή σχετικά με το «μαύρο» πολιτικό χρήμα

«Με αφορμή την πρόταση του πρωθυπουργού για σύσταση διακομματικής επιτροπής, πρόταση που είχε διατυπώσει και στη συνεδρίαση της Βουλής και η οποία, ανάμεσα στα άλλα, λέει ότι: "Βασικό αντικείμενο της διακομματικής προτείνουμε να είναι τα ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων και συγκεκριμένα στη διαφάνεια των λειτουργικών και εκλογικών δαπανών τους, για την υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένων στοιχείων και αποδείξεων, τη χρηματοδότησή τους στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος από τον κρατικό προϋπολογισμό με την παράλληλη ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας για τους πόρους που θα προέρχονται από την ιδιωτική συμμετοχή, καθώς και την αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους παραβάτες". Και παρακάτω: "Ανάλογες ρυθμίσεις θα πρέπει να προβλέπονται και για τους βουλευτές και τους υποψήφιους βουλευτές", η θέση του ΚΚΕ είναι:

Πρώτο. Δε συμφωνούμε και δε θα συμμετάσχουμε σε αυτή την επιτροπή. Θεωρούμε ότι η σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής δεν έχει να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στην αντιμετώπιση του "μαύρου" πολιτικού χρήματος. Το πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια τη σύμφυση του κράτους με τα μονοπώλια και τα κόμματα εξουσίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα στο σύστημα στο οποίο ζούμε. Πάνω σε αυτό το έδαφος υπάρχει και αναπτύσσεται η διαπλοκή, η οποία δεν περιορίζεται μόνον στα οικονομικά ανταλλάγματα, αλλά εκφράζεται με πολλούς τρόπους και κυρίως με την ποικιλόμορφη στήριξη στα κόμματα που με την πολιτική τους στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Επομένως, και αν ακόμα υιοθετηθούν κάποια μέτρα, θα είναι "στάχτη στα μάτια του κόσμου" όπως κατ' επανάληψη έγινε στο παρελθόν.

Η ίδια η εμπειρία έδειξε ότι όλα τα μέτρα που κατά καιρούς υιοθετήθηκαν και από τα δυο κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σε τίποτα δεν εμπόδισαν τη διαπλοκή παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες που κάθε φορά ακούγονταν.

Δεύτερο. Τόσο οι προτάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ μόνο στα λόγια χτυπούν τη διαπλοκή. Στην πράξη θα παρακάμπτονται. Είναι επομένως χωρίς ουσία. Ταυτόχρονα όμως με πρόσχημα τη "διαφάνεια" και τον έλεγχο των δαπανών επιχειρείται μια απαράδεκτη παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων.

Το ΚΚΕ δε "μοιράζει" δουλειές σε επιχειρήσεις, δεν έχει σχέση με κρατικά συμβόλαια. Η γενικότερη πολιτική του και το πρόγραμμα που έχει να κοινοποιήσει στο λαό στρέφονται ανοιχτά και απερίφραστα κατά της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και του κέρδους.

Το ΚΚΕ αντλεί τα οικονομικά του από τις συνδρομές των μελών, των φίλων και των οπαδών του και από την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων. Τα οικονομικά του Κόμματος ελέγχονται από εκλεγμένα από το Συνέδριό του όργανα.

Οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης αυτής της δραστηριότητας δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή.

Δεν αποδεχόμαστε την ονομαστικοποίηση των συνδρομών των μελών, των φίλων και των οπαδών. Δεν ξεχνούμε ότι χιλιάδες αγωνιστές διώχτηκαν στο παρελθόν για αυτόν το λόγο. Σήμερα, τυπικά μεν τέτοιες διώξεις δεν υπάρχουν, στην πράξη όμως όλη την τελευταία δεκαπενταετία και στη χώρα μας και στην ΕΕ οικοδομούνται νέοι κατασταλτικοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για το χτύπημα ακόμα και της ιδεολογίας που είναι αντικαπιταλιστική, κατά της ριζοσπαστικοποίησης της σκέψης.

Επομένως, οι προτάσεις και των δυο κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στην ουσία μεν είναι ανέξοδες, όσον αφορά τη διαπλοκή, αλλά και αντιδραστικές, αντιδημοκρατικές όσον αφορά τη λειτουργία των κομμάτων.

Για τους λόγους αυτούς το ΚΚΕ δε θα πάρει μέρος στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμμονή στις ρυθμίσεις για τα οικονομικά των κομμάτων

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις για τα οικονομικά των κομμάτων στη βάση των απαράδεκτων προτάσεών της, ανεξάρτητα από την «τύχη» της Διακομματικής Επιτροπής, εμφανίζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει στην Ολομέλεια της Βουλής τον Οκτώβρη τις δικές της ρυθμίσεις, που κινούνται στο πλαίσιο των προτάσεων που είχε καταθέσει κατά τη διάρκεια της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Τη βούληση της κυβέρνησης αποσαφήνισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που απορρίπτουν, αν και όχι επί της ουσίας, την πρόταση του πρωθυπουργού για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, για τη... θωράκιση - όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση - των κομμάτων από το λεγόμενο μαύρο πολιτικό χρήμα. Σύμφωνα με τον Θ. Ρουσόπουλο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει ακόμα και αν δε συσταθεί η Διακομματική Επιτροπή: «Προβλέπεται στον κανονισμό της Βουλής ότι εφόσον γίνει συζήτηση στη διάσκεψη των προέδρων και δε συναινέσουν τα κόμματα, τότε γίνεται μια συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Εμείς, πάντως, σε κάθε περίπτωση, ως κυβερνών κόμμα θα προχωρήσουμε στη σύσταση ομάδων εργασίας - έχει ήδη γίνει αυτό - έτσι ώστε να διατυπώσουμε τις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις μας στην έναρξη της νέας περιόδου της Βουλής, όταν θα μπορεί να συζητηθεί το θέμα αυτό στην Ολομέλειά της. Αρα λοιπόν θα προχωρήσουμε», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου όταν ρωτήθηκε για τη στάση της κυβέρνησης στην περίπτωση που δε συμμετέχουν κάποια κόμματα στη Διακομματική Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στην επιστολή που απέστειλε προχτές στην πρόεδρο της Βουλής είχε καταστήσει σαφές ότι στόχος της Διακομματικής Επιτροπής ήταν να διασφαλιστεί συναίνεση σε αντιδημοκρατικές και απαράδεκτες ρυθμίσεις που δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν, επειδή δεν προχώρησε η συνταγματική αναθεώρηση. «Ωστόσο - αναφέρεται στην επιστολή - θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα ορισμένα από τα μέτρα αυτά να θεσπιστούν με νομοθετική ρύθμιση». Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα εντείνει τις πιέσεις της, ιδιαίτερα προς το ΠΑΣΟΚ, να συναινέσει σε ορισμένα από τα μέτρα για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, επιστρατεύοντας μάλιστα το επιχείρημα ότι σε διαφορετική περίπτωση υποστηρίζει το σημερινό σύστημα που επιτρέπει τις μίζες...

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Δικομματική κοκορομαχία για «θεσμικά»

Σε δικομματική κοκορομαχία γύρω από τη δημιουργία «επιτροπών» και θεσμικών προτάσεων εκφυλίζεται η υπόθεση της «Ζήμενς», επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο συμψηφισμού και κουκουλώματος.

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται για το ποιος θα προτείνει τα καλύτερα μέτρα «θεσμικής θωράκισης» του πολιτικού συστήματος από το «μαύρο πολιτικό χρήμα», ακριβώς για να ξεχαστεί και αποσιωπηθεί η ουσία της υπόθεσης «Ζήμενς», δηλαδή η διαπλοκή των κομμάτων εξουσίας με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Μείζον» στον αποπροσανατολιστικό καυγά τους οι δύο μονομάχοι έχουν αναδείξει αν θα συγκροτηθεί πρώτα Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο της «Ζήμενς» ή Διακομματική Επιτροπή για τα οικονομικά των κομμάτων, δίχως όμως να διαφωνούν στο ελάχιστο επί της ουσίας. Ταυτόχρονα, υπερακοντίζουν σε διάφορες θεσμικές προτάσεις για το «πολιτικό χρήμα» και τον έλεγχο της «Ζήμενς», για να καταδείξουν τάχα τη βούλησή τους, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και ακόμα πως «δεν είναι όλοι το ίδιο»...

Ο μεν κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, γιατί απέρριψε την πρόταση για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, ενώ ο «ομόλογός» του του ΠΑΣΟΚ αντεπιτέθηκε, δηλώνοντας ότι πρόκειται για επικοινωνιακό παιχνίδι, αλλά παραδέχτηκε ότι επί της ουσίας δε διαφωνεί και το ΠΑΣΟΚ θα καθορίσει τη στάση του τον Οκτώβρη, όταν θα 'ρθει η πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Αν πραγματικά ενδιαφέρει την αξιωματική αντιπολίτευση η ενίσχυση των θεσμικών μέτρων - και λέει ότι την ενδιαφέρει - τότε δεν έχει παρά να συμμετάσχει στη Διακομματική. Αλλά αποδεικνύεται ότι μάλλον δεν την ενδιαφέρει επί της ουσίας, αλλά επί των εντυπώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος, χαρακτηρίζοντας πρόφαση την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Το επιχείρημα που επικαλέστηκε ήταν ότι «ο χρονικός ορίζοντας» μιας Εξεταστικής Επιτροπής είναι πιο μεγάλος από τη σύσταση μιας Διακομματικής...

«Δεν είπαμε όχι», στην πρόταση του πρωθυπουργού για τη Διακομματική Επιτροπή, απάντησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και συμπλήρωσε: «Είπαμε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η Εξεταστική Επιτροπή. Οταν φτάσει ο Οκτώβριος θα δούμε ποια θα είναι η θέση μας και θα δούμε αν θα συμμετάσχουμε. Δεν έχουμε πει όχι επί της ουσίας». Μιλώντας στον «Αλφα 9,89», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής γιατί «ο κόσμος θέλει να δει λύσεις και να αποδίδονται ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν για το συγκεκριμένο σκάνδαλο της "Ζήμενς"». Παράλληλα, πλειοδότησε υπέρ των ελέγχων και μέτρων σε βάρος της «Ζήμενς», γιατί «δεν μπορεί να συνεχίσει να παίρνει δουλειές από το ελληνικό Δημόσιο σαν να μη συνέβη τίποτα». Την ίδια στιγμή και μετά από πολύωρη σύσκεψη που είχε με στελέχη του κόμματός του, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να εξεταστεί το θέμα της «Ζήμενς».

...Και στη μέση ο Τατούλης

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το «πρόβλημα Τατούλη», καθώς η τελευταία παρέμβαση του γαλάζιου βουλευτή, με την οποία αποδοκίμασε τη στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση του ταξιδιού του Μιχ. Λιάπη, φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το Μέγαρο Μαξίμου διαδίδει ότι είναι ειλημμένη απόφαση η αποπομπή του Αρκάδα βουλευτή και μένει απλά ο λεπτομερειακός χειρισμός της, ώστε να μην προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες και κραδασμούς στην ΚΟ της ΝΔ. Ενδεικτικό των προθέσεων του Μαξίμου είναι ότι ο Θ. Ρουσόπουλος δε διέψευσε το ενδεχόμενο της αποπομπής και άφησε σκόπιμα να αιωρείται η «απειλή». Το μεγάλο ζήτημα βέβαια είναι τι γίνεται μετά, καθώς η αυτοδυναμία θα περιοριστεί ακριβώς στους 151 βουλευτές, με δεδομένη την επιστροφή Κ. Κουκοδήμου που θεωρείται θέμα χρόνου. Το κλίμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας χειροτερεύει καθώς χτες ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές υποστήριξαν επί της ουσίας τις απόψεις Τατούλη. «Ο Πέτρος Τατούλης αρέσκεται σε πυροτεχνήματα, αλλά στη βάση του, για παράδειγμα, αυτό που είπε για το πολιτικό τεκμήριο ενοχής, δυστυχώς έχει δίκιο», είπε ο Σ. Κεδίκογλου στην ΕΡΑ, ενώ στον ίδιο ραδιοσταθμό ο Μ. Χαρακόπουλος δήλωσε με νόημα: «Μην κρυβόμαστε πίσω απ' το δάχτυλό μας. Η κυβέρνηση αυτή, έχει μία οριακή πλειοψηφία. Αντιλαμβάνεσθε, ότι υπάρχουν προβλήματα. Αυτό είναι μια αλήθεια».

Μήνυμα προς επίδοξους «αντάρτες» έστειλε ο Β. Μεϊμαράκης, απαντώντας (σε συνέντευξη στην ΕΤ3) σε ερώτημα για πρόωρες εκλογές: «Κανένας αυτή τη στιγμή δε θέλει τις εκλογές και για έναν ακόμα επιπρόσθετο λόγο. Γιατί κανείς δε θέλει να αναλάβει και την ευθύνη παραγραφής των όποιων αδικημάτων», είπε και συμπλήρωσε: «Εάν, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ σπρώξει τη χώρα στις εκλογές ή αν κάποιος βουλευτής πάρει τέτοια απόφαση, (η οποία θα είναι κάτι πολύ τολμηρό και θα πρέπει να το σκεφτεί πάρα πολύ), τότε πιθανόν η χώρα να μπει σε μία περιπέτεια»...

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Κούβα

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Στέφανο Λουκά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και εκδότη - διευθυντή του «Ριζοσπάστη», Τάκη Τσίγκα, μέλος της ΚΕ και διευθυντή του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού «902» και Δημήτρη Καραγιάννη, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη», επισκέπτεται την Κούβα από 9 - 13 Ιούλη 2008 μετά από πρόσκληση του ΚΚ Κούβας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα έχει συναντήσεις με διάφορα Τμήματα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και στελέχη της κυβέρνησης, όπου θα συζητηθούν η κατάσταση στις δύο χώρες, οι εξελίξεις στην ΕΕ και τη Λατινική Αμερική, η παραπέρα ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας και των ανταλλαγών των δύο κομμάτων στον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Εκδηλώσεις για τα 90χρονα του ΚΚΕ

-- Η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ οργανώνει σήμερα Τετάρτη, 9 του Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης, ημερίδα με θέμα: «Η θέση του ΚΚΕ για την ενεργειακή πολιτική - Η περίπτωση της Λέσβου». Ομιλητές θα είναι ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Ηρακλής Κουντουρέλλης, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Λέσβου.

-- Η Αχτιδική Επιτροπή Γόννων - Συκουρίου - Αγιάς του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Τρικαλινού «292 μέρες από το Γράμμο - Βίτσι». Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο χώρο του νέου Μουσείου Αμπελακίων και το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Αντ. Αξελός, μέλος του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ, Παν. Σπήλιος, μέλος του Γραφείου ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και ο Τάκης Φιλιππίδης, γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Γόννων - Συκουρίου - Αγιάς του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η προστασία του Αίνου ως μνημείου ιστορικής και φυσικής κληρονομιάς του λαού μας» την Κυριακή 13 Ιούλη, στις 9.30 π.μ., στον Εθνικό Δρυμό (παιδική χαρά). Θα μιλήσουν ο Αντώνης Ραλλάτος, στέλεχος του ΚΚΕ, δασολόγος και ο Σπύρος Φαρακλός, γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ.

-- Η Αχτίδα Υπαίθρου Αχαΐας του ΚΚΕ οργανώνει στην Αιγιάλεια, την Κυριακή 13 του Ιούλη, στην Κουνινά, στις 10.30 π.μ., στο πλαίσιο των γιορτασμών για τα 90 χρόνια του Κόμματος, εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στους εκτελεσμένους και δολοφονημένους μαχητές και μαχήτριες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

ΑΣΤΑΚΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Ανεπιθύμητοι οι αρχιμακελάρηδες των λαών

Σήμερα, στις 8 το βράδυ, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Αστακού, ενάντια στην παρουσία αμερικανικού πλοίου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην παρουσία αμερικανικού εμπορικού πλοίου στο λιμάνι του Αστακού, που, σύμφωνα και με πληροφορίες του ΓΕΕΘΑ, μεταφέρει στρατιωτικό υλικό και έχει προσαράξει για να αναπαυτεί το πλήρωμά του, πραγματοποιούν σήμερα, στις 8 μ.μ., στο λιμάνι του Αστακού, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και οι Επιτροπές Ειρήνης Αγρινίου, Μεσολογγίου και Ναυπάκτου. Πούλμαν για τη συγκέντρωση θα αναχωρήσουν στις 6.30 μ.μ. από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Μέσα από αυτήν την κινητοποίηση απαιτείται να φύγει το αμερικάνικο πλοίο του θανάτου από την περιοχή, η παρουσία του οποίου συνιστά πρόκληση για τα φιλειρηνικά αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της Αιτωλοακαρνανίας. Διαμηνύεται για άλλη μια φορά πως οι αρχιμακελάρηδες των λαών είναι ανεπιθύμητοι. Στο κοινό τους κάλεσμα, οι παραπάνω φορείς καλούν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να δώσουν μαζικό «παρών», διεκδικώντας να μη μετατραπεί το λιμάνι του Αστακού σε άντρο των ιμπεριαλιστών. Σημειώνουν «ότι η επανεμφάνιση του πλοίου δεν είναι τυχαία, ούτε ήρθε για τουριστικούς λόγους, ούτε φυσικά είναι αθώα. Εντάσσεται στους γενικότερους σκοπούς και στόχους που έχουν για την περιοχή οι ιμπεριαλιστές».

Εμπλοκή Μαντέλη;

«Είμαι καταναλωτής», λέει ο Α. Τσοχατζόπουλος

Στον διευθυντή του γραφείου του πρώην υπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλη, ανήκει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σημείωμα που ανέγραφε τραπεζικό λογαριασμό για την κατάθεση χρημάτων που σχετίζονται με τα μαύρα ταμεία της «Ζήμενς», όπως φάνηκε από τη σχετική γραφολογική εξέταση.

Στο μεταξύ, ο Ακης Τσοχατζόπουλος κατέθεσε χτες Αγωγή σε βάρος των υπευθύνων της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ζητώντας αποζημίωση ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, επειδή σε δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο «τα δώρα της ξεφτίλας», εμφανίζεται να ζητά χάρη από την εταιρεία για την αγορά μικροσυσκευών οικιακής χρήσης.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ στην Αγωγή του υποστηρίζει ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά του ως καταναλωτής να ζητήσει καλύτερη τιμή από την εταιρεία και υπογραμμίζει ότι το δημοσίευμα στόχο έχει την πολιτική του απαξίωση.

ΚΚΕ
Να ενημερωθεί η Βουλή για τις συμβάσεις

Πρωτοβουλία βουλευτών του Κόμματος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Να ενημερωθεί η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για τις συμβάσεις του Δημοσίου με τη «Ζήμενς» τα τελευταία 15 χρόνια, ζητούν, με επιστολή που κατέθεσαν στην πρόεδρο της Επιτροπής, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας και Κώστας Αλυσανδράκης. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να προσέλθει για το θέμα αυτό στην Επιτροπή ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή των δύο βουλευτών, «το τελευταίο διάστημα καθημερινά έρχονται στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τις συμβάσεις που κατά καιρούς έχει υπογράψει η "Ζήμενς" με το Δημόσιο ή με εποπτευόμενους από το Δημόσιο φορείς κατά την τελευταία τουλάχιστον 15ετία, οι οποίες, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να διερευνηθούν από τη Βουλή, ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη παραγραφή ποινικών αδικημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε αναγκαία την διερεύνηση όλων αυτών των υποθέσεων και για το λόγο αυτό ζητούμε την ακρόαση του υπουργού Πολιτισμού από την επιτροπή σε ειδική συνεδρίαση, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τις συμβάσεις της "Ζήμενς", σύμφωνα με το άρθρο 41α του Κανονισμού της Βουλής».

Την προσέλευση στην Επιτροπή του Μ. Λιάπη για το θέμα της «Ζήμενς» ζήτησαν χθες με επιστολή τους και οι 9 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είναι μέλη της Επιτροπής, κάνοντας αναφορά για «καταγγελίες που αφορούν τα ταξίδια του υπουργού στο εξωτερικό και τις σχέσεις του με τη "Ζήμενς"».

Να σημειώσουμε ότι για να εγκριθεί η συγκεκριμένη πρόταση απαιτείται να υποστηριχτεί από τα 2/5 των μελών της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων που αριθμεί 27 μέλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ