Τετάρτη 9 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
«Στάχτη στα μάτια του κόσμου»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την πρόταση του πρωθυπουργού να συσταθεί Διακομματική Επιτροπή σχετικά με το «μαύρο» πολιτικό χρήμα

«Με αφορμή την πρόταση του πρωθυπουργού για σύσταση διακομματικής επιτροπής, πρόταση που είχε διατυπώσει και στη συνεδρίαση της Βουλής και η οποία, ανάμεσα στα άλλα, λέει ότι: "Βασικό αντικείμενο της διακομματικής προτείνουμε να είναι τα ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων και συγκεκριμένα στη διαφάνεια των λειτουργικών και εκλογικών δαπανών τους, για την υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένων στοιχείων και αποδείξεων, τη χρηματοδότησή τους στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος από τον κρατικό προϋπολογισμό με την παράλληλη ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας για τους πόρους που θα προέρχονται από την ιδιωτική συμμετοχή, καθώς και την αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους παραβάτες". Και παρακάτω: "Ανάλογες ρυθμίσεις θα πρέπει να προβλέπονται και για τους βουλευτές και τους υποψήφιους βουλευτές", η θέση του ΚΚΕ είναι:

Πρώτο. Δε συμφωνούμε και δε θα συμμετάσχουμε σε αυτή την επιτροπή. Θεωρούμε ότι η σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής δεν έχει να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στην αντιμετώπιση του "μαύρου" πολιτικού χρήματος. Το πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια τη σύμφυση του κράτους με τα μονοπώλια και τα κόμματα εξουσίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα στο σύστημα στο οποίο ζούμε. Πάνω σε αυτό το έδαφος υπάρχει και αναπτύσσεται η διαπλοκή, η οποία δεν περιορίζεται μόνον στα οικονομικά ανταλλάγματα, αλλά εκφράζεται με πολλούς τρόπους και κυρίως με την ποικιλόμορφη στήριξη στα κόμματα που με την πολιτική τους στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Επομένως, και αν ακόμα υιοθετηθούν κάποια μέτρα, θα είναι "στάχτη στα μάτια του κόσμου" όπως κατ' επανάληψη έγινε στο παρελθόν.

Η ίδια η εμπειρία έδειξε ότι όλα τα μέτρα που κατά καιρούς υιοθετήθηκαν και από τα δυο κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σε τίποτα δεν εμπόδισαν τη διαπλοκή παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες που κάθε φορά ακούγονταν.

Δεύτερο. Τόσο οι προτάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ μόνο στα λόγια χτυπούν τη διαπλοκή. Στην πράξη θα παρακάμπτονται. Είναι επομένως χωρίς ουσία. Ταυτόχρονα όμως με πρόσχημα τη "διαφάνεια" και τον έλεγχο των δαπανών επιχειρείται μια απαράδεκτη παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων.

Το ΚΚΕ δε "μοιράζει" δουλειές σε επιχειρήσεις, δεν έχει σχέση με κρατικά συμβόλαια. Η γενικότερη πολιτική του και το πρόγραμμα που έχει να κοινοποιήσει στο λαό στρέφονται ανοιχτά και απερίφραστα κατά της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και του κέρδους.

Το ΚΚΕ αντλεί τα οικονομικά του από τις συνδρομές των μελών, των φίλων και των οπαδών του και από την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων. Τα οικονομικά του Κόμματος ελέγχονται από εκλεγμένα από το Συνέδριό του όργανα.

Οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης αυτής της δραστηριότητας δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή.

Δεν αποδεχόμαστε την ονομαστικοποίηση των συνδρομών των μελών, των φίλων και των οπαδών. Δεν ξεχνούμε ότι χιλιάδες αγωνιστές διώχτηκαν στο παρελθόν για αυτόν το λόγο. Σήμερα, τυπικά μεν τέτοιες διώξεις δεν υπάρχουν, στην πράξη όμως όλη την τελευταία δεκαπενταετία και στη χώρα μας και στην ΕΕ οικοδομούνται νέοι κατασταλτικοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για το χτύπημα ακόμα και της ιδεολογίας που είναι αντικαπιταλιστική, κατά της ριζοσπαστικοποίησης της σκέψης.

Επομένως, οι προτάσεις και των δυο κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στην ουσία μεν είναι ανέξοδες, όσον αφορά τη διαπλοκή, αλλά και αντιδραστικές, αντιδημοκρατικές όσον αφορά τη λειτουργία των κομμάτων.

Για τους λόγους αυτούς το ΚΚΕ δε θα πάρει μέρος στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ