Τετάρτη 9 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Σφίγγουν τη θηλιά στους μετανάστες

Διευρυμένα μέτρα ευρωφακελώματος, με την καταγραφή των βιομετρικών δεδομένων, προωθούν και για τους λαούς της ΕΕ οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου

Υπό διαρκή διωγμό και ομηρία, θέλει τους μετανάστες η ΕΕ του κεφαλαίου
Υπό διαρκή διωγμό και ομηρία, θέλει τους μετανάστες η ΕΕ του κεφαλαίου
Τα νέα μέτρα που προωθεί η ΕΕ σε βάρος των εκατομμυρίων μεταναστών που αναζητούν καταφύγιο και μεροκάματο στα κράτη - μέλη, διωγμένοι από την πατρίδα τους, συζήτησαν χτες, σε μεταξύ τους συνάντηση, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος. Στο επίκεντρο της συνάντησης, βρέθηκε το αντιμεταναστευτικό και αντιπροσφυγικό Σύμφωνο που προωθείται για υπογραφή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στη βάση των αποτελεσμάτων του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, που ολοκληρώθηκε προχτές στις Κάννες. Το Σύμφωνο προωθείται από τη Γαλλική Προεδρία και στηρίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Σφίγγοντας τη θηλιά στα λαϊκά δικαιώματα, το Συμβούλιο συζήτησε και θέματα για την προοπτική χάραξης και εφαρμογής ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα των εσωτερικών υποθέσεων και της ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γαλλική Προεδρία προτείνει τη στενότερη επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών των «27», με πρόσχημα την αντιμετώπιση του «οργανωμένου εγκλήματος και της διεθνούς τρομοκρατίας», συμπεριλαμβανομένης της σύστασης «Ευρωπαϊκών Αστυνομικών Τμημάτων» σε τουριστικές περιοχές ή κατά τη διάρκεια «σοβαρών γεγονότων», καθώς και την επεξεργασία ευρωενωσιακού σχεδίου δράσης «σε πνεύμα αλληλεγγύης» για την αντιμετώπιση «καταστροφών», τη «διαχείριση κρίσεων» και την «πολιτική προστασία».

Είναι σίγουρο ότι όλοι οι παραπάνω μηχανισμοί θα αξιοποιηθούν στο έπακρο από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου σε βάρος του αναπτυσσόμενου εργατικού και λαϊκού κινήματος, σε κάθε κράτος - μέλος.

Παράνομοι οι μετανάστες

Χαρακτηριστικό των μέτρων που προτείνονται για την αντιμετώπιση των εξαθλιωμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καταλήστευσης των πόρων του πλανήτη από τις πολυεθνικές, είναι πως στο εξής όσοι αλλοδαποί καταφεύγουν στην ΕΕ των «27» και χαρακτηρίζονται «παράνομοι», θα κρατούνται μέχρι και 18 μήνες (όριο υψηλότερο από το μέγιστο χρόνο κράτησης που προβλέπεται σήμερα στα 2/3 των κρατών - μελών της ΕΕ)!

Σε μια προσπάθεια να καταστήσει τους μετανάστες πληροφοριοδότες των μηχανισμών της Ασφάλειας, η προωθούμενη οδηγία προβλέπει πως αν «συνεργαστούν» με τις αρχές, μπορεί και να μην απελαύνονται. Μαζί με το μέτρο αυτό, οι αλλοδαποί θα αντιμετωπίζουν ως «ποινή» την πενταετή απαγόρευση της πρόσβασής τους σε χώρα - μέλος. Προκαλώντας στο έπακρο το κοινό αίσθημα, η οδηγία επιτρέπει στους λεγόμενους «λαθρομετανάστες» να ασκήσουν έφεση στην απόφαση απέλασής τους, και, υπό προϋποθέσεις, χορηγείται ...δωρεάν νομική βοήθεια!

Είναι φανερό ότι οι αντιμεταναστευτικές προβλέψεις της οδηγίας θα μεταφερθούν αυτούσιες και στο ελληνικό Δίκαιο, όπου σήμερα προβλέπεται η - ούτως ή άλλως απάνθρωπη - κράτηση έως και τρεις μήνες για παράνομη είσοδο στη χώρα. Οπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο υπουργός Εσωτερικών στη Σύνοδο όπου συμμετείχε, «οι όποιες επιμέρους παρατηρήσεις μας επί του Συμφώνου θα συζητηθούν κατά τις συνεδριάσεις των εθνικών αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσουν και την επεξεργασία που θα γίνει».

Η σχετική απόφαση για τους αλλοδαπούς - έχει εγκριθεί και από την Ευρωβουλή - είναι, στην ουσία, συνέχεια της οδηγίας 83, με την οποία κάθε αλλοδαπός πρόσφυγας ελέγχεται μόνιμα μήπως παραβιάζει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, ενώ εξαφανίζει την επικουρική προστασία, αλλά και της οδηγίας 86, η οποία προβλέπει περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος των προσφύγων στην οικογενειακή ζωή.

Ευρω-φακέλωμα

Στην άτυπη Σύνοδο υποστηρίχτηκε και η ενίσχυση του ρόλου του FRONTEX, η συμμετοχή του στο EUROSUR, αλλά και η ανάπτυξη ενός συστήματος επιτήρησης των συνόρων της ΕΕ με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ως μελλοντικά «εργαλεία» για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων τη διευκόλυνση των συνοριακών ελέγχων όσων υπηκόων τρίτων χωρών χαρακτηριστούν ως «αξιόπιστοι» (bona fide) ταξιδιώτες.

Για να υπαχθεί κάποιος στο καθεστώς του «καταχωρισμένου ταξιδιώτη», ο έλεγχός του θα γίνεται με τη χρήση «αυτόματων πυλών» που θα ταυτοποιούν τα βιομετρικά του δεδομένα. Με άλλα λόγια, προωθείται το εκτεταμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα και προτείνεται η λειτουργία συστήματος καταχώρισης εισόδου - εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων. Το μέτρο προτείνεται και για τους τουρίστες.

Στην άτυπη υπουργική σύνοδο, η Γαλλική Προεδρία πρότεινε τη στενότερη επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών των κρατών - μελών, καθώς και τη στενότερη συνεργασία με την Europol. Οσον αφορά την πολιτική προστασία, αποφασίστηκε η δημιουργία συντονιστικού οργάνου που θα καταγράψει τις δυνάμεις που μπορεί να διαθέσει κάθε χώρα, ώστε αυτές να είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή και επιπλέον να υπάρχει στοιχειώδης συντονισμός σε ο,τι αφορά την αποστολή τους προς τα κράτη - μέλη. Παράλληλα, παρουσίασε τα συμπεράσματα έκθεσης σχετικά με τη μελλοντική ομάδα για ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας. Πρόκειται, δηλαδή, για μια ανεπίσημη ομάδα που θα αποτελείται από 8 κράτη - μέλη, η οποία θα επεξεργαστεί την ευρωενωσιακή κατασταλτική πολιτική για το 2010-2014.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ