ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Κινητοποιήσεις για τη λειψυδρία

Βγαίνουν σήμερα με τρακτέρ στην Καρδίτσα

Motion Team

Ξεκινούν σήμερα από την Καρδίτσα οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας για το μέγα πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η περιοχή και, ήδη, έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην αγροτική παραγωγή. Την αρχή κάνουν οι αγρότες του δήμου Ταμασίου, οι οποίοι, μαζί με τους συναδέλφους τους του διπλανού δήμου Θεσσαλιώτιδας που ανήκει στο νομό Φθιώτιδας, θα βγουν με τρακτέρ στην Εθνική Οδό Καρδίτσας - Αθήνας, στις 11 η ώρα και θα τα παρατάξουν στο ύψος της Γέφυρας Καμάρας στα σύνορα των νομών Καρδίτσας και Φθιώτιδας.

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε σε συγκέντρωση που διοργάνωσαν, προχτές βράδυ, οι αγροτικοί σύλλογοι των χωριών Γραμματικό και Νέο Ικόνιο, όπου συζητήθηκε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις καλλιέργειες της περιοχής, λόγω της έλλειψης αρδευτικού νερού. Χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, τεύτλα, τριφύλλι, καλαμπόκι, ντομάτες και άλλα προϊόντα έχουν στεγνώσει.

Κι αυτό, διότι η στάθμη της λίμνης Σμοκόβου, απ' όπου αρδεύεται η περιοχή, είναι πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα η παροχή να είναι πολύ μικρή, ενώ αρκετό νερό χάνεται καθ' οδόν, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου και η ροή γίνεται μέσω των αποστραγγιστικών καναλιών που χρησιμοποιούνται σαν αρδευτικά.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, ενώ η μελέτη για το αρδευτικό δίκτυο προβλέπει ότι θα αρδεύονται 250.000 στρέμματα της περιοχής, σήμερα - 20 χρόνια από τότε που ξεκίνησε το έργο του φράγματος Σμοκόβου - αρδεύονται μόνο 6.000 στρέμματα και άλλα 12.000 στρέμματα θα αρδεύονται μετά την ολοκλήρωση των έργων που είναι υπό κατασκευή.

Οι αγρότες της Καρδίτσας και της Φθιώτιδας που βγήκαν στους δρόμους του αγώνα ζητούν:

-- Να ολοκληρωθεί το έργο Σμοκόβου.

-- Να επιδοτηθούν, στο 100%, οι παραγωγοί για να χρησιμοποιήσουν το σύστημα «στάγδην άρδευση», (σταγόνες), με το οποίο γίνεται εξοικονόμηση αρδευτικού νερού.

-- Να δοθούν εξατομικευμένες αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις καλλιέργειες από τη λειψυδρία.

-- Να συνδεθούν οι αγωγοί Σ3 και Σ4 με το αρδευτικό δίκτυο.

Σε κατάσταση αγωνιστικής εκκίνησης βρίσκονται και οι αγρότες των άλλων νομών της Θεσσαλίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συνεπούς αγροτικού κινήματος.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, που ανήκουν στην ΠΑΣΥ, δίνουν συνέντευξη Τύπου για το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Θεσσαλία και την ανάγκη αγωνιστικής αντίδρασης της μικρομεσαίας αγροτιάς, στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η οποία, όχι μόνο δε δίνει λύση, αλλά επιχειρεί να αξιοποιήσει και τη λειψυδρία για να προχωρήσει, πιο γρήγορα, στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων.

ΧΗΜΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Αυξημένες επιδόσεις

Με αύξηση κερδών και κύκλου εργασιών για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου το 2007, οι χημικές βιομηχανίες είναι ένα ακόμη τμήμα της οικονομίας που πάει καλά κόντρα στη στενότητα που επιφυλάσσει η κυβερνητική πολιτική στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας «Hellastat», η βιομηχανική παραγωγή χημικών προϊόντων «κινείται έντονα ανοδικά από την αρχή του έτους, καθώς ο Δείκτης Βιομηχανικής παραγωγής διαμορφώνεται τον Απρίλη του 2008 στο 127,9, (με έτος βάσης το 2000), από 114,9 στο τέλος του 2007. Η ανοδική πορεία στις αρχές του 2008 δίνει συνέχεια στο επίσης καλό 2007, χρονιά κατά την οποία η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε σημαντικά, κατά 13%».

Ο κλάδος έχει έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό με τη συμμετοχή του στις εξαγωγές να ξεπερνά το 13%. Με βάση τα οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσαν 255 επιχειρήσεις της ευρύτερης χημικής βιομηχανίας (εξαιρούνται οι φαρμακοβιομηχανίες), το 2007 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10,9%. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 13,8% σε σχέση με το 2006 και είναι χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις της μελέτης ότι 8 στις 10 επιχειρήσεις αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους, επίσης 8 στις 10 είναι κερδοφόρες και από αυτές οι 2 στις 3 βελτίωσαν τα κέρδη τους. Ο συνολικός κύκλος εργασιών του δείγματος αγγίζει τα 2,9 δισ. ευρώ με συνολικά καθαρά κέρδη ύψους 271,7 εκατ. ευρώ. Βεβαίως και σε αυτόν τον κλάδο, όπως και σε άλλους, υπάρχουν έντονες τάσεις συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, που οδηγούν σε μεγάλα χάσματα. Ενα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των κερδών οφείλεται σε μία επιχείρηση, τη «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ», με 84 εκατ. ευρώ χρηματοοικονομικά αποτελέσματα, όπως σημειώνεται στη μελέτη της «Hellastat».

Το λειτουργικό περιθώριο κέρδους εκτιμάται στο 9%, μια μονάδα πάνω σε σχέση με το 2006. Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε το 2007 σε 3,3% από 2,9%.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απέκλεισαν συμβολικά την εθνική οδό

Συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου στο ύψος της Περιστεράς πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας τιμές ασφαλείας στο γάλα, άμεσα αυξήσεις των τιμών για τα προϊόντα τους και επιπλέον οικονομικές ενισχύσεις για τα κοπάδια τους, ώστε να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα και να μη χρεοκοπήσουν.

Παράλληλα, ζητούν επιστροφή του φόρου κατανάλωσης καυσίμων και στη ζωική και φυτική παραγωγή, καθώς και κατάργηση του ΦΠΑ.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, μοίραζαν γάλα και διένειμαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους, στους διερχόμενους.

«Μπλόκο» σε επικίνδυνη πάστα βασιλικού

Δύο φορτία πάστας βασιλικού «Primerba Basil» της εταιρείας «Knorr Best Food Hellas ΑΒΕΕ», συνολικού βάρους 781,32 κιλών εντόπισαν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Πειραιά, καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, χημικές αναλύσεις έδειξαν ότι χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του προϊόντος ουκρανικό ηλιέλαιο επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο.

Η επικινδυνότητα του προϊόντος, που έχει ελβετική προέλευση, διαπιστώθηκε κατά τη διαδικασία αυτοελέγχου της εταιρείας, η οποία ενημέρωσε τις χημικές υπηρεσίες του κράτους. Στη συνέχεια ενημερώθηκε η Νομαρχία που απαγόρευσε την είσοδο του προϊόντος και προχώρησε σε ελέγχους σε παρεμφερή είδη της ίδιας εταιρείας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Κούφια» λόγια για την απελευθέρωση

Τη σύγκρουση με την ...πραγματικότητα επέλεξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χ. Φώλιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες με αντιπροσωπεία βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας της Κάτω Βουλής της Γερμανίας. Ο υπουργός υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι μία από τις κεντρικές στρατηγικές επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς «με μεγάλα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τους πολίτες καταναλωτές».

Η δήλωση αυτή έρχεται την ίδια ώρα που σε επίπεδο αδειών και αιτήσεων οι ιδιώτες παραγωγοί, ντόπιοι και ξένοι, εκφράζουν τη διάθεσή τους να μην αφήσουν ελληνική γωνιά που να μη φτιάξουν μια ηλεκτροπαραγωγική μονάδα, όχι επειδή το επιβάλλουν οι ανάγκες του τόπου, αλλά επειδή έτσι τους συμφέρει. Ταυτόχρονα, οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ έχουν μετατρέψει το ηλεκτρικό ρεύμα εμπορεύσιμο είδος πολυτελείας και έχουν ακόμη «δρόμο», μέχρι να ικανοποιηθούν οι ενεργειακοί κολοσσοί.

Διακοπές δρομολογίων στα τρένα

Δε θα πραγματοποιούνται σήμερα τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου και του Μετρό προς το αεροδρόμιο λόγω της στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει για σήμερα οι εργαζόμενοι του προαστιακού. Δρομολόγια θα πραγματοποιούνται μέχρι το σταθμό Δουκ. Πλακεντίας, από 6 μέχρι 8 το πρωί, από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 4 και από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 12. Κανονικά θα λειτουργούν οι λεωφορειακές γραμμές EXPRESS που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο. Επίσης, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο δε θα λειτουργεί η γραμμή του ΗΣΑΠ από Ειρήνη μέχρι Κηφισιά, λόγω εργασιών στο δίκτυο του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ