Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Κινητοποιήσεις για τη λειψυδρία

Βγαίνουν σήμερα με τρακτέρ στην Καρδίτσα

Motion Team

Ξεκινούν σήμερα από την Καρδίτσα οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας για το μέγα πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η περιοχή και, ήδη, έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην αγροτική παραγωγή. Την αρχή κάνουν οι αγρότες του δήμου Ταμασίου, οι οποίοι, μαζί με τους συναδέλφους τους του διπλανού δήμου Θεσσαλιώτιδας που ανήκει στο νομό Φθιώτιδας, θα βγουν με τρακτέρ στην Εθνική Οδό Καρδίτσας - Αθήνας, στις 11 η ώρα και θα τα παρατάξουν στο ύψος της Γέφυρας Καμάρας στα σύνορα των νομών Καρδίτσας και Φθιώτιδας.

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε σε συγκέντρωση που διοργάνωσαν, προχτές βράδυ, οι αγροτικοί σύλλογοι των χωριών Γραμματικό και Νέο Ικόνιο, όπου συζητήθηκε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις καλλιέργειες της περιοχής, λόγω της έλλειψης αρδευτικού νερού. Χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, τεύτλα, τριφύλλι, καλαμπόκι, ντομάτες και άλλα προϊόντα έχουν στεγνώσει.

Κι αυτό, διότι η στάθμη της λίμνης Σμοκόβου, απ' όπου αρδεύεται η περιοχή, είναι πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα η παροχή να είναι πολύ μικρή, ενώ αρκετό νερό χάνεται καθ' οδόν, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου και η ροή γίνεται μέσω των αποστραγγιστικών καναλιών που χρησιμοποιούνται σαν αρδευτικά.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, ενώ η μελέτη για το αρδευτικό δίκτυο προβλέπει ότι θα αρδεύονται 250.000 στρέμματα της περιοχής, σήμερα - 20 χρόνια από τότε που ξεκίνησε το έργο του φράγματος Σμοκόβου - αρδεύονται μόνο 6.000 στρέμματα και άλλα 12.000 στρέμματα θα αρδεύονται μετά την ολοκλήρωση των έργων που είναι υπό κατασκευή.

Οι αγρότες της Καρδίτσας και της Φθιώτιδας που βγήκαν στους δρόμους του αγώνα ζητούν:

-- Να ολοκληρωθεί το έργο Σμοκόβου.

-- Να επιδοτηθούν, στο 100%, οι παραγωγοί για να χρησιμοποιήσουν το σύστημα «στάγδην άρδευση», (σταγόνες), με το οποίο γίνεται εξοικονόμηση αρδευτικού νερού.

-- Να δοθούν εξατομικευμένες αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις καλλιέργειες από τη λειψυδρία.

-- Να συνδεθούν οι αγωγοί Σ3 και Σ4 με το αρδευτικό δίκτυο.

Σε κατάσταση αγωνιστικής εκκίνησης βρίσκονται και οι αγρότες των άλλων νομών της Θεσσαλίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συνεπούς αγροτικού κινήματος.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, που ανήκουν στην ΠΑΣΥ, δίνουν συνέντευξη Τύπου για το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Θεσσαλία και την ανάγκη αγωνιστικής αντίδρασης της μικρομεσαίας αγροτιάς, στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η οποία, όχι μόνο δε δίνει λύση, αλλά επιχειρεί να αξιοποιήσει και τη λειψυδρία για να προχωρήσει, πιο γρήγορα, στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ