ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Μπροστά σε σημαντικά μέτρα για τη διατήρηση των κατακτήσεων

Ο κουβανικός λαός με αυταπάρνηση πάντα στηρίζει την Επανάστασή του

Associated Press

Ο κουβανικός λαός με αυταπάρνηση πάντα στηρίζει την Επανάστασή του
ΑΒΑΝΑ.--

Με σημαντικές προτάσεις προς τις λαϊκές οργανώσεις και γενικότερα τους εργαζόμενους της Κούβας ολοκληρώθηκαν την περασμένη βδομάδα οι εργασίες της συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, του ανώτερου οργάνου του κράτους. Στο κλείσιμο των εργασιών ο Ραούλ Κάστρο, Πρόεδρος της χώρας και β' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, που καθοδηγεί την Κουβανική Επανάσταση, αναφέρθηκε σε καίρια ζητήματα που αφορούν την ίδια την ύπαρξη της χώρας και σε αναγκαία μέτρα που προτείνονται για να διατηρήσει το νησί της Επανάστασης τις σημαντικές κατακτήσεις στον κοινωνικό τομέα για το λαό. Σε μια περίοδο που εντείνεται ο αποκλεισμός της χώρας από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ και ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξάνουν ραγδαία, γίνεται αναγκαία η ενίσχυση της ντόπιας παραγωγής, με έμφαση στην αύξηση του εργατικού δυναμικού και την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής για την εξασφάλιση τροφίμων και την αντικατάσταση των εισαγωγών.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται με προσχέδιο νόμου για την Κοινωνική Ασφάλιση που θα μπει σε πλατιά συζήτηση στο λαό και τις οργανώσεις του, η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, με τροποποίηση προηγούμενης νομοθεσίας, και επέκταση κατά πέντε χρόνια για γυναίκες και άνδρες, από 55 στα 60 και από 60 στα 65 χρόνια αντίστοιχα. Στόχος να μεγαλώσει ο αριθμός των εργαζομένων, που θα συμβάλλουν στο στόχο της μεγαλύτερης παραγωγής. Σημειώνεται ότι η πρόταση αυτή συνδυάζεται με μέτρο που προβλέπει ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι που θα επιστρέψουν στην εργασία τους θα λαμβάνουν και τη σύνταξη και το μισθό τους. Ο δε νόμος προβλέπεται να εφαρμοστεί σταδιακά σε 7 χρόνια, με επέκταση του χρόνου εργασίας και αντίστοιχη αύξηση του ποσού της σύνταξης. Μιλάμε δε για μια χώρα που λόγω του σοσιαλιστικού της συστήματος έχει πετύχει να έχει φτάσει το προσδόκιμο όριο ηλικίας στα 78 χρόνια, μέσα από ένα μοναδικό σύστημα κοινωνικών υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας, απολύτως δωρεάν. Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το 55% του κρατικού προϋπολογισμού της Κούβας πάει στους εξής 4 τομείς: Υγεία - Πρόνοια, Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός.

Για τις συγκεκριμένες προτάσεις θα πραγματοποιηθούν από την Ομοσπονδία Εργατών της Κούβας μαζικές συζητήσεις στους τόπους δουλειάς το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, όπου θα προσκληθούν να πάρουν μέρος πάνω από 3.400.000 εργαζόμενοι σε περίπου 80.000 συναντήσεις. Στη συνέχεια, στα τέλη του έτους θα συνέλθει και πάλι η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας για την τελική υιοθέτηση του νόμου.

«Ο σοσιαλισμός σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, αλλά ισότητα των δικαιωμάτων, των ευκαιριών (...). Η ισότητα δεν είναι εξίσωση. Αυτό τελικά αποτελεί επίσης μορφή εκμετάλλευσης: αυτής του καλού εργάτη απ' αυτούς που δεν είναι, ή ακόμα χειρότερα - από τους τεμπέληδες», τόνισε ο Ραούλ Κάστρο, επισημαίνοντας ότι απαιτείται να ανέβει και η παραγωγικότητα της εργασίας και ταυτόχρονα ο σχεδιασμός, ο έλεγχος, η πειθαρχία και εξοικονόμηση πόρων.

Εμφαση στην αγροτική παραγωγή

Ταυτόχρονα με την αύξηση του ελέγχου και του σχεδιασμού της παραγωγής, υπογράμμισε ότι η πραγματική λύση στο πρόβλημα των τροφίμων βρίσκεται στην ενδυνάμωση της παραγωγής, γι' αυτό και ο Πρόεδρος της Κούβας και πολλοί βουλευτές με έμφαση υπογράμμισαν την αδυναμία της χώρας να μην υπάρχει διάθεση προσφοράς για εργασία στο αγροτικό τομέα. Γι' αυτό προωθούνται μέτρα και κίνητρα για να πάει εργατικό δυναμικό στην αγροτική παραγωγή. Παραχωρείται έτσι για χρήση, σε όποιον το επιθυμεί, γη για να την καλλιεργήσει με επιδοτούμενα δάνεια και βοήθεια, καθώς και καλές τιμές πώλησης στο κράτος του παραγόμενου προϊόντος. Μιλάμε για δικαίωμα χρήσης για καλλιέργεια και όχι παραχώρησης ιδιοκτησίας γης, που είναι περιούσια της κοινωνίας. «Θα αφιερώσουμε τους εαυτούς μας σ' αυτά τα καθήκοντα, με σεμνότητα και χωρίς φανφάρες, ο καθένας στον τομέα του, καθημερινά δεσμευόμενος στην αυστηρή εκπλήρωση του καθήκοντός του. Νομίζω ότι αυτό είναι το κλειδί της νίκης!», κατέληξε ο Κουβανός Πρόεδρος.

Παράλληλα από την Εθνοσυνέλευση, εκδόθηκαν ανακοινώσεις για στήριξη στους πέντε Κουβανούς πατριώτες που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, αλλά και ενάντια στην πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για τη μεταναστευτική πολιτική της.

ΗΠΑ
Ενα εκατομμύριο πολίτες στη λίστα «υπόπτων τρομοκρατών»!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών και των αρχών ασφαλείας βρίσκονται αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ, άνθρωποι που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία... Στο όνομα της ασφάλειας και πάντα με αφορμή την 11η Σεπτέμβρη και τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», εκατοντάδες χιλιάδες παρακολουθούνται, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στις αεροπορικές τους μετακινήσεις, οι ατομικές και κοινωνικές τους ελευθερίες καταστρατηγούνται. Ακόμη και εάν πρόκειται για συνωνυμία.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται στο μεταξύ στη διαβόητη λίστα «Terror Watch List», σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ενωση για τα Δικαιώματα των Πολιτών (ACLU), σημειώνοντας ότι η λίστα περιλαμβάνει ονόματα και ψευδώνυμα «υπόπτων για τρομοκρατική δράση», ανάμεσά τους όμως και πολλές γνωστές προσωπικότητες. Ο Νέλσον Μαντέλα, για παράδειγμα, είδε το όνομά του να διαγράφεται από τη λίστα μόλις πριν από λίγο καιρό και έπειτα από σχετική απόφαση του Κογκρέσου. Ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι βρισκόταν επίσης στη λίστα, ενώ ένας ήρωας του πολέμου στο Ιράκ, ο βετεράνος Ντάνιελ Μπράουν, αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα ακόμη και σε ελέγχους ρουτίνας στα αμερικανικά αεροδρόμια.

Το Κογκρέσο καταβάλει το διάστημα αυτό προσπάθειες προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες άσκησης ενστάσεων, εντούτοις δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις εκκρεμούν ακόμη. Πρόσφατα εκπρόσωπος του FBI δήλωσε ότι η Υπηρεσία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διορθώσει τα λάθη και να κατονομάζονται στη λίστα μόνον οι «πραγματικοί ύποπτοι». Εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε με τη δήλωσή του αυτή τα όσα ισχυρίζονται οι οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, ότι τα δικαιώματα θυσιάζονται και ότι όλη η χώρα παρακολουθείται...

ΒΟΛΙΒΙΑ
Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα

ΛΑ ΠΑΣ.--

Η μεγάλη μάχη για το μέλλον της Βολιβίας, ακόμη και ως χώρας, έχει μεταφερθεί για την 10η Αυγούστου, όπου θα διεξαχθεί και το δημοψήφισμα για την ανάκληση του προέδρου, του αντιπροέδρου και των κυβερνητών των 8 επαρχιών της χώρας.

Το θερμόμετρο της έντασης ήδη έχει χτυπήσει κόκκινο, ενώ έχουν αρχίσει να φτάνουν εκπρόσωποι του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο της Γουατεμάλας, Εντουάρδο Στέιν, οι οποίοι θα επιβλέψουν την προετοιμασία και τη διαδικασία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήτες που υπακούουν τα κελεύσματα της ολιγαρχίας και των ΗΠΑ αρνούνται να λάβουν μέρος, προφασιζόμενοι τα πρόσφατα αποσχιστικά δημοψηφίσματα, τα οποία επί της ουσίας απορρίφτηκαν από την πλειοψηφία των πολιτών των επαρχιών τους.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, τόνισε ότι σε περίπτωση που ο λαός της Βολιβίας επικυρώσει την παραμονή του, θα ασκήσει όλα τα συνταγματικά και νόμιμα μέσα, ώστε να επικυρωθεί το νέο Σύνταγμα της χώρας, που έχει ήδη συνταχθεί και εγκριθεί, εκτός δύο άρθρων για τα οποία προβλεπόταν δημοψήφισμα, αλλά αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων με τα αποσχιστικά δημοψηφίσματα και το δημοψήφισμα της 10ης Αυγούστου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δεύτερο απεργιακό κύμα στο δημόσιο τομέα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Περισσότερο από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα πραγματοποιούν από χτες 48ωρη απεργία για μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των τροφίμων, αλλά και των καυσίμων. Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο απεργιακό κύμα που σαρώνει το δημόσιο τομέα στη Βρετανία από την αρχή του χρόνου.

Τα συνδικάτα «Unison» και «Unite» που κάλεσαν στην απεργία εκτιμούν πως 600.000 εργαζόμενοι στην Αγγλία, στην Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία παίρνουν μέρος στη διήμερη κινητοποίηση που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Τρίτης με αποτέλεσμα σχολεία, παιδικοί σταθμοί, βιβλιοθήκες, μουσεία, δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες να μείνουν κλειστά.

Οι εργαζόμενοι απορρίπτουν την αύξηση της τάξης του 2,45% που προσφέρει η κυβέρνηση, ζητώντας να κυμανθεί στο 6%. Η αύξηση που δίδεται βρίσκεται κάτω από το ύψος του πληθωρισμού, που ανέρχεται στο 3,8%, αναφέρει το βρετανικό BBC.

Τέλος, σε ξεχωριστή αλλά συγχρονισμένη απεργία βρίσκονται και τα μέλη του συνδικάτου των Δημόσιων και Εμπορικών Υπηρεσιών (PCS), που περιλαμβάνουν εργαζομένους στις σχολές οδηγών και του προσωπικού της Ακτοφυλακής, διεκδικώντας αυξήσεις επίσης πάνω από το όριο του πληθωρισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ