ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
6ο ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑ
Πολυήμερες καθυστερήσεις εξετάσεων ασθενών

«Πρέπει να συγκρουστούμε με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μονοπωλίων», τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής σε περιοδεία του

Ο Σπύρος Χαλβατζής ενώ μιλά στους εργαζόμενους ενός από τα εργαστήρια
Ο Σπύρος Χαλβατζής ενώ μιλά στους εργαζόμενους ενός από τα εργαστήρια
Σε πολυήμερες καθυστερήσεις εξετάσεων ασθενών - μεταξύ των οποίων και καρκινοπαθείς - οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων, τόσο με τον τρόπο προμηθειών όσο και με τις ελλείψεις προσωπικού και υποδομών.

Η πλευρά αυτή αποκαλύφθηκε χτες στη διάρκεια της περιοδείας του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, στο 6ο Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ, καθώς υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων, λόγω του ότι δεν «έτρεξαν» με τους απαραίτητους ρυθμούς οι προβλεπόμενοι διαγωνισμοί. Ηδη από τις 14/5/2008 η Διοίκηση του ΙΚΑ με έγγραφό της - που επανέλαβε στις 2/7/2008 - στις τοπικές μονάδες (33 στην Αττική και 18 στην επαρχία) να μην παραπέμπουν ασθενείς για εξετάσεις με τη μέθοδο RIA (καρκινικοί δείκτες και ορμόνες) στο 6ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ λόγω συσσώρευσης μεγάλου αριθμού εξετάσεων. «Τα παραπεμπτικά θα σφραγίζονται και θα παραπέμπονται σε εργαστήρια πυρηνικής ιατρικής συμβεβλημένα με το ΙΚΑ», αναφέρεται στα έγγραφα, με αποτέλεσμα να υπάρχει οικονομική αιμορραγία του Ιδρύματος και των ασθενών στην περίπτωση που τα συμβεβλημένα εργαστήρια καλύψουν το λεγόμενο «πλαφόν», δηλαδή το συγκεκριμένο αριθμό των εξετάσεων. Τότε οι ασθενείς για να μην καθυστερήσουν αναγκάζονται να βάλουν και το χέρι στην τσέπη για να κάνουν τις εξετάσεις. Αλλιώς υποβάλλονται σε πολυήμερες καθυστερήσεις, για εξετάσεις που πρέπει να προωθηθούν ταχύτατα, όπως στην περίπτωση που υπάρχει κακοήθεια.

Για παράδειγμα χτες έφτασε στο νοσοκομείο διαμαρτυρία ασθενούς ότι περιμένει τα αποτελέσματα με τη μέθοδο RIA για 46 μέρες! Κάθε χρόνο στο 6ο Θεραπευτήριο γίνονται περίπου 400.000 εξετάσεις με τη μέθοδο RIA, ενώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2008 - παρά τις ελλείψεις αντιδραστηρίων - έγιναν 175.000 εξετάσεις RIA.

Το 6ο Θεραπευτήριο προσφέρει πρόληψη και υπηρεσίες διάγνωσης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης καρκινοπαθών. Καθημερινά γίνονται 30 χημειοθεραπείες - στις 8 θέσεις - 50 μαστογραφίες και 25 ακτινογραφίες σε χώρους όχι και τόσο βολικούς. Υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, μικροβιολογικό και παθολογοανατομικό τμήμα.

Ο Σπύρος Χαλβατζής συναντήθηκε με τη διευθύντρια του 6ου Θεραπευτηρίου, Ειρήνη Αντωνοπούλου, και περιόδευσε σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου, όπου παρουσίασε συνοπτικά τις θέσεις του Κόμματος για την υγεία. «Επικαιροποιώντας τις θέσεις μας, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, θέλουμε να αναδείξουμε και κυρίως να παλέψουμε για φιλολαϊκές λύσεις. Η υγεία στην κυριολεξία νοσεί, ενώ ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας. Εντείνονται η εμπορευματοποίηση και η εκχώρηση τομέων του δημόσιου συστήματος υγείας στους ιδιώτες. Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τον ιδιωτικό τομέα υγείας και παλεύει για την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σ' αυτόν τον τομέα. Και τούτο γιατί η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται δωρεάν, ισότιμα και με αναβαθμισμένη ποιότητα».

«Πρέπει, τόνισε σε άλλο σημείο ο Σπ. Χαλβατζής, να αναγεννηθεί το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα και να συγκρουστούμε με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές των κυβερνήσεων, της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χτες, αλλά και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μονοπωλίων».

«Να 'ρχεστε πιο συχνά» είπαν στο βουλευτή του ΚΚΕ τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ασθενείς, που έπαιρναν με πολύ μεγάλη προθυμία το υλικό με τις θέσεις του ΚΚΕ.

ΝΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Πάλη συνυφασμένη με την προοπτική αλλαγής των συσχετισμών

Σύνδεση του καθημερινού αγώνα των εργαζομένων και του λαού για αποκλειστικά, καθολικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με την πάλη για γενικότερες αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, ήταν το μήνυμα της προχτεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ στο «Θεατράκι της Σκάλας», με ομιλητή τον Γραμματέα της Οργάνωσης Αποστόλη Τασούλα.

Την πολιτική ενίσχυσης του επιχειρηματικού κέρδους και στο χώρο της Υγείας, όπου «όλα τα μέτρα που παίρνει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ έχουν στόχο να εξασφαλίσουν κέρδη για το κεφάλαιο», επισήμανε ο Απ. Τασούλας ως αιτία των προβλημάτων που υπάρχουν και σε αυτόν το χώρο. Στάθηκε στα σχέδια παράδοσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στην ΤΑ και στις λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις και την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας και των πρωτοκόλλων θεραπείας που θεσπίζονται «προκειμένου να συμπιέσουν το κόστος και να προσανατολίσουν τους έχοντες ανάγκες για θεραπεία στις εταιρείες».

Σε αυτήν την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υλοποιούν και στην οποία επί της ουσίας ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει με τη θέση του για συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αντιπαρατέθηκε η σαφής και ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία σε όλα τα επίπεδα. «Θεωρούμε, είπε ο Απ. Τασούλας, ότι πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η πρόληψη και η προστασία, η διάγνωση, η θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας, με ισότιμη και δωρεάν για όλους υψηλού επιπέδου υπηρεσίες». Σε αυτήν την κατεύθυνση, ανέδειξε την ανάγκη σύνδεσης του καθημερινού αγώνα με την πάλη για γενικότερες αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας. «Δεν το κρύβουμε και δεν παραιτούμαστε, κατέληξε ο Απ. Τασούλας, από κανέναν καθημερινό σημερινό αγώνα χωρίς να τον κρατάμε χώρια από την προοπτική η εργατική τάξη και ο λαός να πάρει στα χέρια του την εξουσία, για να εφαρμόσει άλλο πρόγραμμα και στα ζητήματα Υγείας. Μόνο τότε μπορεί να διασφαλιστεί η υγεία του στον πληρέστερο και καλύτερο βαθμό που η επιστήμη μπορεί να το κάνει σήμερα».

«ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»
Αλλοιώνεται ο αντικαρκινικός χαρακτήρας του νοσοκομείου

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που έκαναν παράσταση στη διοίκηση, απαίτησαν να μην εγκατασταθεί στο νοσοκομείο τμήμα του Διεθνούς Μεταμοσχευτικού Κέντρου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Η αλλοίωση του αντικαρκινικού χαρακτήρα του νεόδμητου ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» (ΓΟΝΚ) επιβεβαιώθηκε χτες στη διάρκεια της παράστασης εργαζομένων στο διοικητή του νοσοκομείου Χρήστο Ράπτη, που έγινε με πρωτοβουλία των εκλεγμένων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα της παράστασης εμφανίστηκε και αστυνομική δύναμη στο νοσοκομείο η οποία και αποχώρησε πριν λήξει η συνάντηση.

Ετσι ο διοικητής του ΓΟΝΚ επιβεβαίωσε ότι μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου (24.6.2008) πως θα εγκατασταθεί ένα τμήμα του Διεθνούς Μεταμοσχευτικού Κέντρου με τη μορφή ΝΠΙΔ στους «Αγίους Ανάργυρους» ακολούθησαν μια σειρά διαβουλεύσεις με αυτό το θέμα. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ απαίτησαν να μην εγκατασταθεί το Μεταμοσχευτικό Κέντρο στους «Αγιους Ανάργυρους» και να φύγουν οι επιχειρηματίες απ' το νοσοκομείο, την πολιορκία των οποίων δεν μπόρεσε να αρνηθεί ούτε και ο διοικητής.

Το ΓΟΝΚ θα είναι πια ένα γενικό νοσοκομείο, το οποίο θα έχει μόνο μια ογκολογική μονάδα. Σε κάθε περίπτωση, οι κλίνες που θα αναπτυχθούν θα υπολείπονται τόσο των 300 που προέβλεπε ο αρχικός Οργανισμός όσο και των 170 που είχαν αναπτυχθεί μέχρι το 1999. Ο διοικητής παραδέχτηκε ότι οι κακοτεχνίες είναι τόσο μεγάλες ώστε μπορεί και να μη δοθούν απ' το «Δημόκριτο» ούτε άδειες για τα εργαστήρια, που είναι στην κυριολεξία μπουντρούμια. Για τη διόρθωσή τους είπε ότι σκέφτεται να χρησιμοποιήσει χρήματα απ' τα νοσήλια των Ταμείων και την αποζημίωση απ' την ασφαλιστική εταιρεία για τις ζημιές του σεισμού το 1999.

Οι συνδικαλιστές δεν πήραν απαντήσεις για το αποχετευτικό και για τη συχνή πρόσβαση στο νοσοκομείο με μέσα μαζικής μεταφοράς. Μάλιστα, όσον αφορά τη μεταφορά των ίδιων των εργαζομένων αναφέρθηκε ότι θα νοικιαστεί και ιδιωτικό λεωφορείο, ενώ παλιότερα η μεταφορά γινόταν μόνο με ιδιόκτητα λεωφορεία του ΓΟΝΚ.

Τέλος, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ απαίτησαν να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού, να μη γίνει καμιά υποχρεωτική μετακίνηση και να μονιμοποιηθούν όλοι οι έκτακτοι.

Απλήρωτη εφημερία στο «Αττικόν»

Απλήρωτη εφημερία υποχρεώθηκαν να κάνουν χτες οι γιατροί του «Αττικόν» μετά την υποχώρηση των διευθυντών των κλινικών να καταθέσουν - παρά το ότι δεν υπήρξε καμιά δέσμευση για πρόσθετα κονδύλια - τελικά προγράμματα εφημερίας αντί να αποσύρουν το νοσοκομείο απ' το πρόγραμμα όπως είχαν αποφασίσει πριν από 15 μέρες.

Η κυβέρνηση ενέκρινε για τις εφημερίες μόλις 3.581.000 ευρώ, όταν είχαν προϋπολογιστεί 5.500.000 ευρώ και το 2007 χρειάστηκαν 4.800.000 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ