ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Επιστολή προς Σκόπια με... κοινοποίηση στο ΝΑΤΟ

Παγιδευμένη στο αμερικανοΝΑΤΟικό κουβάρι η ελληνική εξωτερική πολιτική

Με στόχο να δώσει εξηγήσεις σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα της ΠΓΔΜ, συντάχτηκε η επιστολή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με παραλήπτη τον ομόλογό του Ν. Γκρούεφσκι.

Οπως είναι γνωστό ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ την περασμένη Παρασκευή σε επιστολή του προς τον Κ. Καραμανλή, επιχείρησε να διευρύνει το θέμα του διαλόγου θέτοντας μια σειρά από ζητήματα (αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας και γλώσσας στην Ελλάδα»), πέραν αυτού της ονομασίας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού που απεστάλη χτες, υπογραμμίζει ότι:

  • Η μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ είναι το ζήτημα της ονομασίας. Η υπόθεση αυτή βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ υπό την εποπτεία του Μ. Νίμιτς.
  • Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποδεχτεί μια συμφωνία για μια ονομασία η οποία θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», αρκεί αυτή η ονομασία να είναι μια και μοναδική και για όλες τις χρήσεις.
  • Η Ελλάδα, αφού επικυρωθεί μια τέτοια συμφωνία για την ονομασία από τις εσωτερικές θεσμικές διαδικασίες στην ΠΓΔΜ θα υποστηρίξει την ένταξη της χώρας με τη νέα της ονομασία στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
  • Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει και δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει με οποιονδήποτε τρόπο κανένα άλλο αίτημα της ΠΓΔΜ.

Οπως λένε κύκλοι του ΥΠΕΞ η επανάληψη των ελληνικών θέσεων διατυπώνεται για να υπογραμμιστεί προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση, ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να συμφωνήσει με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αρκεί να συμφωνηθεί μια σύνθετη ονομασία (με τον όρο «Μακεδονία» ως γεωγραφικό προσδιορισμό) που θα ισχύει «έναντι όλων». Η «σθεναρή» θέση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των Αμερικανών εξηγείται από το γεγονός ότι τον προσεχή Νοέμβρη θα αλλάξει η κυβέρνηση στις ΗΠΑ και από την εκτίμηση ότι αυτήν την περίοδο η Αθήνα έχει περιθώρια «διαφωνιών».

Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας εντάξει τη χώρα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, ελπίζει πως τελικά θα εξασφαλίσει την αμερικανική υποστήριξη για το θέμα της ονομασίας και η πίεση της Ουάσιγκτον θα επικεντρωθεί στα Σκόπια. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι ελληνικές «ελπίδες» διαψεύδονται επί δεκαετίες, η κυβέρνηση επιμένει να αναζητά «λύσεις» στους διαδρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας. Στο μεταξύ σκηνικό «μάχης» διαμορφώνεται από εθνικιστές που θα έρθουν στην περιοχή της Μελίτης Φλώρινας την Κυριακή από την ΠΓΔΜ, αλλά και την Ελλάδα, όπου οι φασίστες της «Χρυσής Αυγής» καλούν σε εκδηλώσεις αντίδρασης.

Πολιτικό παιχνίδι στην ΠΓΔΜ

Οι «ελπίδες» της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει μια λύση στο θέμα της ονομασίας, συντηρούνται και από το πολιτικό παιχνίδι στα Σκόπια. Σε αυτό το «παιχνίδι» που έχει ξεκινήσει σημαντική θεωρείται η κίνηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι που επιδιώκει να αναδειχτεί σε ηγέτη των «ρεαλιστών» στην πολιτική σκηνή της χώρας του. Ο Τσερβενκόφσκι ανακοίνωσε πως δε θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία. «Δε θα θέσω υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Η απόφασή μου είναι οριστική και για αυτό το λόγο τη γνωστοποιώ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο οποίος διευκρινίζοντας τον λόγο για τον οποίο έλαβε την απόφαση να μην επαναδιεκδικήσει την προεδρία, τόνισε - μεταξύ άλλων - ότι η απόφασή του δεν αποτελεί «προϊόν» ορισμένων δημοσκοπήσεων που φέρουν το VMRO - DPMNE και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι να έχουν μεγαλύτερη δημοτικότητα, αλλά από την αδυναμία να συνυπάρξει με την κυβέρνηση, καθώς - όπως είπε - διαφωνεί σε μια σειρά βασικών θεμάτων. «Δε θέλω να συμμετάσχω και να μοιραστώ την ευθύνη σε μία πολιτική, η οποία, κατά την άποψή μου, θα προκαλέσει - στο μέλλον - βαριά επακόλουθα στη χώρα» υπογράμμισε στη δήλωσή του.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Καταδικαστέα η επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Αυτές τις στιγμές της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στις 20 Ιούλη του 1974, θέλει να υμνήσει με το ταξίδι του ο Ερντογάν στα κατεχόμενα
Αυτές τις στιγμές της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στις 20 Ιούλη του 1974, θέλει να υμνήσει με το ταξίδι του ο Ερντογάν στα κατεχόμενα
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, να πάρει αποφάσεις για τη συνάντηση της 25ης Ιούλη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αφού διαβουλευτεί με τα κόμματα επανέλαβε χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου. Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο για τους εορτασμούς της τουρκικής εισβολής στο νησί, ο Σ. Στεφάνου τόνισε ότι «και αυτή η επίσκεψη είναι παράνομη, σε μια περιοχή που κατέχεται από το 1974 παράνομα, παραβιάζοντας τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ, από την Τουρκία και με αυτή την έννοια και η συγκεκριμένη επίσκεψη είναι καταδικαστέα».

Τα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, βάσει των οποίων θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα θα είναι το θέμα της συνάντησης της 25ης Ιούλη, με τον Μ. Ταλάτ ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων μνήμης του πραξικοπήματος στη Λεμεσό, σημειώνοντας ότι «είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και εμπόδια στο διάλογο. Το ταξίδι όμως προς την Ιθάκη, θα φτάσει στο προορισμό του με τη στήριξη του λαού», καθώς όπως είπε αμετάθετος στόχος της κυβέρνησης είναι να πετύχει λύση, η οποία να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει τον τόπο, λύση που να επιτρέπει στους πραγματικούς αφέντες της Κύπρου, στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συμβιώνουν σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης, συνεργασίας και ασφάλειας και μαζί να οικοδομούν το μέλλον τους.

Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε επίσης ότι «για να δώσουμε προοπτική επιτυχίας στον αγώνα μας χρειάζεται να εκκινούμε από την παραδοχή των λαθών, των παραλείψεων, ακόμα και των εγκλημάτων που διαπράχτηκαν, είτε από Ελληνοκύπριους ή Τουρκοκύπριους, είτε από Τούρκους εισβολείς ή Ελληνες πραξικοπηματίες. Από όλους αυτούς που πρωταγωνίστησαν στη χάραξη των δύο πλευρών του ίδιου νομίσματος, του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής».

Ενόψει των εκδηλώσεων μνήμης της εισβολής που θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο αναχωρεί σήμερα και διακομματική επιτροπή της ελληνικής Βουλής, για να συμμετάσχει σε αυτές, αποτελούμενη από την βουλευτή του ΚΚΕ και Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου Βέρα Νικολαΐδου, τον βουλευτή του ΚΚΕ, Χαράλαμπο Χαραλάμπους και τους βουλευτές Ιωάννη Τραγάκη (ΝΔ), Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά (ΝΔ), Θεοχάρη Τσιόκα (ΠΑΣΟΚ), Αννα Φιλίνη (ΣΥΡΙΖΑ), και Κυριάκο Βελόπουλο (ΛΑ.Ο.Σ.).

Συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, είχε την Τετάρτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, ο οποίος επανέλαβε τη διαχρονική δέσμευση του κόμματος για δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία και τις βασικές παραμέτρους που πρέπει να διέπουν τη λύση, ώστε αυτή να είναι βιώσιμη και λειτουργική, υπογραμμίζοντας ότι η λύση δύο κρατών δεν είναι λύση.

Τουρκικές προκλήσεις

Δηλώσεις για το Κυπριακό έκανε και ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε συναντήσεις του με τους πρεσβευτές της χώρας του, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Αγκυρας, ισχυριζόμενος ότι «είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση για την ειρήνη στο νησί». Δεν απέφυγε τις προκλήσεις ανακοινώνοντας επίσημα ότι το σαββατοκύριακο θα πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη στο ψευδοκράτος που αποκάλεσε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», προκειμένου όπως είπε να «παρακολουθήσουμε τους εορτασμούς», επαναλαμβάνοντας την προσήλωση της κυβέρνησής του στην πλήρη ένταξη στην ΕΕ...

Το Κυπριακό χρησιμοποίησε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, στην Τουρκία, Ντενίζ Μπαϊκάλ, για να επιτεθεί στην κυβέρνηση Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία για ένα κράτος και μία ιθαγένεια που συνήψαν Χριστόφιας - Ταλάτ θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα να υπαχθεί η «ΤΔΒΚ» στην ελληνοτουρκική διοίκηση, καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του οι Τουρκοκύπριοι θα υποβιβαστούν σε μειονότητα στην περίπτωση ενιαίου κράτους «θα αποσυρθούν οι Τούρκοι στρατιώτες, θα θεωρηθεί ανίσχυρη πλέον η Συμφωνία Εγγύησης και αυτό θα οδηγήσει στην εξάλειψη με μια μονοκονδυλιά των πλεονεκτημάτων που εξασφάλισε ο τουρκικός λαός από το 1974 μέχρι σήμερα έναντι μεγάλων θυσιών, που έκανε για χάρη της Κύπρου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ