Παρασκευή 18 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Καταδικαστέα η επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Αυτές τις στιγμές της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στις 20 Ιούλη του 1974, θέλει να υμνήσει με το ταξίδι του ο Ερντογάν στα κατεχόμενα
Αυτές τις στιγμές της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στις 20 Ιούλη του 1974, θέλει να υμνήσει με το ταξίδι του ο Ερντογάν στα κατεχόμενα
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, να πάρει αποφάσεις για τη συνάντηση της 25ης Ιούλη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αφού διαβουλευτεί με τα κόμματα επανέλαβε χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου. Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο για τους εορτασμούς της τουρκικής εισβολής στο νησί, ο Σ. Στεφάνου τόνισε ότι «και αυτή η επίσκεψη είναι παράνομη, σε μια περιοχή που κατέχεται από το 1974 παράνομα, παραβιάζοντας τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ, από την Τουρκία και με αυτή την έννοια και η συγκεκριμένη επίσκεψη είναι καταδικαστέα».

Τα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, βάσει των οποίων θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα θα είναι το θέμα της συνάντησης της 25ης Ιούλη, με τον Μ. Ταλάτ ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων μνήμης του πραξικοπήματος στη Λεμεσό, σημειώνοντας ότι «είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και εμπόδια στο διάλογο. Το ταξίδι όμως προς την Ιθάκη, θα φτάσει στο προορισμό του με τη στήριξη του λαού», καθώς όπως είπε αμετάθετος στόχος της κυβέρνησης είναι να πετύχει λύση, η οποία να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει τον τόπο, λύση που να επιτρέπει στους πραγματικούς αφέντες της Κύπρου, στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συμβιώνουν σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης, συνεργασίας και ασφάλειας και μαζί να οικοδομούν το μέλλον τους.

Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε επίσης ότι «για να δώσουμε προοπτική επιτυχίας στον αγώνα μας χρειάζεται να εκκινούμε από την παραδοχή των λαθών, των παραλείψεων, ακόμα και των εγκλημάτων που διαπράχτηκαν, είτε από Ελληνοκύπριους ή Τουρκοκύπριους, είτε από Τούρκους εισβολείς ή Ελληνες πραξικοπηματίες. Από όλους αυτούς που πρωταγωνίστησαν στη χάραξη των δύο πλευρών του ίδιου νομίσματος, του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής».

Ενόψει των εκδηλώσεων μνήμης της εισβολής που θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο αναχωρεί σήμερα και διακομματική επιτροπή της ελληνικής Βουλής, για να συμμετάσχει σε αυτές, αποτελούμενη από την βουλευτή του ΚΚΕ και Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου Βέρα Νικολαΐδου, τον βουλευτή του ΚΚΕ, Χαράλαμπο Χαραλάμπους και τους βουλευτές Ιωάννη Τραγάκη (ΝΔ), Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά (ΝΔ), Θεοχάρη Τσιόκα (ΠΑΣΟΚ), Αννα Φιλίνη (ΣΥΡΙΖΑ), και Κυριάκο Βελόπουλο (ΛΑ.Ο.Σ.).

Συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, είχε την Τετάρτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, ο οποίος επανέλαβε τη διαχρονική δέσμευση του κόμματος για δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία και τις βασικές παραμέτρους που πρέπει να διέπουν τη λύση, ώστε αυτή να είναι βιώσιμη και λειτουργική, υπογραμμίζοντας ότι η λύση δύο κρατών δεν είναι λύση.

Τουρκικές προκλήσεις

Δηλώσεις για το Κυπριακό έκανε και ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε συναντήσεις του με τους πρεσβευτές της χώρας του, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Αγκυρας, ισχυριζόμενος ότι «είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση για την ειρήνη στο νησί». Δεν απέφυγε τις προκλήσεις ανακοινώνοντας επίσημα ότι το σαββατοκύριακο θα πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη στο ψευδοκράτος που αποκάλεσε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», προκειμένου όπως είπε να «παρακολουθήσουμε τους εορτασμούς», επαναλαμβάνοντας την προσήλωση της κυβέρνησής του στην πλήρη ένταξη στην ΕΕ...

Το Κυπριακό χρησιμοποίησε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, στην Τουρκία, Ντενίζ Μπαϊκάλ, για να επιτεθεί στην κυβέρνηση Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία για ένα κράτος και μία ιθαγένεια που συνήψαν Χριστόφιας - Ταλάτ θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα να υπαχθεί η «ΤΔΒΚ» στην ελληνοτουρκική διοίκηση, καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του οι Τουρκοκύπριοι θα υποβιβαστούν σε μειονότητα στην περίπτωση ενιαίου κράτους «θα αποσυρθούν οι Τούρκοι στρατιώτες, θα θεωρηθεί ανίσχυρη πλέον η Συμφωνία Εγγύησης και αυτό θα οδηγήσει στην εξάλειψη με μια μονοκονδυλιά των πλεονεκτημάτων που εξασφάλισε ο τουρκικός λαός από το 1974 μέχρι σήμερα έναντι μεγάλων θυσιών, που έκανε για χάρη της Κύπρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ