Παρασκευή 18 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Στόχος ο ασφυκτικότερος έλεγχος της Δικαιοσύνης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με πρόφαση και αφορμή τον «τερματισμό μιας προβληματικής κατάστασης στο λεγόμενο αυτοδιοίκητο των μεγάλων δικαστηρίων, το οποίο γνώρισε επί χρόνια έντονες αμφισβητήσεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης «για την εκλογή των προϊσταμένων από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο», η κυβέρνηση επιχειρεί τον ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο της υποτιθέμενης «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης.

Με την τροπολογία, μεταξύ άλλων, σταματά η εκλογή των προϊσταμένων να γίνεται από τους υφισταμένους τους, όπως και μια σειρά συνδικαλιστικών διαδικασιών με το πρόσχημα ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν παράλληλες συνδικαλιστικές λειτουργίες και εκπροσωπήσεις - και μάλιστα κατ' εξαίρεση στο χώρο της Δικαιοσύνης».

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων υπογραμμίζεται:

«Η επιχειρούμενη κατάργηση του "Αυτοδιοίκητου" των μεγάλων Δικαστηρίων είναι ένας ακόμα κρίκος σε συνεχείς, διαχρονικές παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αποσκοπεί στον πιο ασφυκτικό έλεγχο της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Εχει προτείνει, στην τελευταία και στις προηγούμενες αναθεωρήσεις του Συντάγματος, την αλλαγή του σχετικού άρθρου, ώστε η ηγεσία της Δικαιοσύνης να μη διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά να επιλέγεται από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα. Ομως οι προτάσεις αυτές συνάντησαν την επίμονη άρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ