ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Παρέλαση» τουρκικής κυβέρνησης για την εισβολή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εφτασε χτες στην κατεχόμενη Κύπρο, πραγματοποιώντας επίσκεψη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να παραστεί στους εορτασμούς για την τουρκική εισβολή και κατοχή στο νησί, που κλείνουν φέτος 34 χρόνια, συνοδευόμενος από 11 υπουργούς της Τουρκίας. Σύμφωνα με τουρκοκυπρικά ΜΜΕ, κατά την επίσκεψή τους στα Κατεχόμενα θα πραγματοποιηθεί ένα «μίνι υπουργικό συμβούλιο, κατά το οποίο αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για την Κύπρο»...

Στο πρόγραμμα του Τούρκου πρωθυπουργού αναφέρεται και συνάντηση σήμερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον ψευδοπρωθυπουργό, Φερντί Σογιέρ και την «πρόεδρο» της λεγόμενης βουλής, Φατμά Εκένογλου, καθώς και με αρχηγούς κομμάτων.

Το ΑΚΕΛ, με ανακοίνωσή του, καταδίκασε και κατήγγειλε την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα, προσθέτοντας πως η παρουσία του στα Κατεχόμενα συνιστά πρόκληση για το λαό και δε βοηθά καθόλου στις προσπάθειες που καταβάλλονται, ώστε να ανοίξει ο δρόμος επίλυσης του Κυπριακού. Το ΑΚΕΛ εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα ότι η παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού στα Κατεχόμενα δε θα πυροδοτήσει σοβινιστικές εξάρσεις και δε θα χρησιμοποιηθεί η Κύπρος στη σκακιέρα των οξυμένων, εντός της Τουρκίας, αντιπαλοτήτων, ενώ καλεί το διεθνή παράγοντα να στρέψει την επιρροή του προς την Αγκυρα, για να αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λύση του προβλήματος.

Σύμφωνα, δε, με ΜΜΕ επίσκεψη στα Κατεχόμενα, για να παραστούν στους εορτασμούς της εισβολής πραγματοποιεί και ομάδα ξένων βουλευτών. Στα Κατεχόμενα βρίσκεται και ο Αρχηγός 3ης Στρατιάς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Σαλντιράι Μπερκ, που εξέφρασε «την ικανοποίησή του για την ειρηνική ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε το 1974 και συνεχίζεται για 34 χρόνια», ευχόμενος «μια δίκαιη, βιώσιμη και κοινά αποδεκτή λύση στη βάση των δύο κρατών». Ανάλογη στάση κρατά και ο Μ. Ταλάτ.

Εν τω μεταξύ, στην Κυπριακή Δημοκρατία έφτασε διακομματική αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης. Η βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Βέρα Νικολαΐδου, σε δηλώσεις της ανέφερε χαρακτηριστικά: «34 χρόνια μετά το διπλό στυγερό έγκλημα στην Κυπριακή Δημοκρατία από τη Χούντα των συνταγματαρχών απέναντι στην τότε νόμιμη κυβέρνηση με επικεφαλής τον Μακάριο και στη συνέχεια την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, βρισκόμαστε εδώ διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής, όπως κάθε χρόνο, να καταδικάσουμε αυτό το διπλό έγκλημα, να εκφράσουμε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη μας ότι βρισκόμαστε δίπλα στο κυπριακό λαό και τις προσπάθειές του, για να επουλωθούν επιτέλους οι πληγές που άφησε αυτό το διπλό έγκλημα. Πιστεύουμε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή, οι πρωτοβουλίες από τον Πρόεδρο Χριστόφια είναι θετικές και φαίνεται ότι γρήγορα θα υπάρχει μια λύση. Το πρώτο ραντεβού που σίγουρα περιμένει με πολλή αγωνία ο κυπριακός λαός αλλά και όλοι μας είναι αυτό στις 25 Ιούλη, νομίζουμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για μια λύση, δίκαιη, βιώσιμη και προς όφελος του κυπριακού λαού», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «είμαστε δίπλα στον αγώνα του κυπριακού λαού που από τότε μέχρι σήμερα όλες του οι προσπάθειες είναι για να ενωθεί ο λαός, να ενωθεί το νησί και να είναι λύση υπέρ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Ελέγχονται οι συμβάσεις της τελευταίας 12ετίας

Ερευνα όλων των συμβάσεων «ΖΗΜΕΝΣ» - Ελληνικού Δημοσίου μετά το 1996, επιχειρεί ο τέταρτος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, στον οποίο ανατέθηκε η διερεύνηση της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων» και του πολιτικού χρήματος που διοχετεύτηκε στην Ελλάδα από το γερμανικό κολοσσό, με αποδέκτες τα κομματικά ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, ο ανακριτής έχει αποστείλει γραπτό αίτημα προς τη διοίκηση της «Siemens Ελλάς», ζητώντας να του διαβιβαστούν αντίγραφα όλων των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί τα 12 τελευταία χρόνια με το Ελληνικό Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σκοπός του ανακριτή είναι να διερευνήσει τη νομιμότητα των συμβάσεων, καθώς και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήθηκαν ή μη χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς» για την υπογραφή των συμβάσεων.

Σημειώνεται ότι το χρονικό όριο των 12 ετών για τον έλεγχο των συμβάσεων από το 1996 και εντεύθεν τέθηκε από τον ανακριτή, επειδή το διάστημα αυτό καλύπτεται από τις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε το 1995 για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Συνεπώς, εάν προκύψουν ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων, ο ανακριτής θα μπορεί να αναζητήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες κατά προσώπων που συνδέονται με την υπόθεση.

Στο μεταξύ, στη διάθεση του ανακριτή έχουν αρχίσει να φτάνουν, ήδη, οι απαντήσεις κυρίως από ελληνικές τράπεζες για τα αιτήματα που είχε υποβάλει στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου και αφορά τα περίπου 40 πρόσωπα που εξετάστηκαν με την ιδιότητα του υπόπτου. Μάλιστα, για τον ταχύτερο έλεγχο της κίνησης των λογαριασμών, ο ανακριτής αναμένεται να ζητήσει τη συνδρομή επιθεωρητών της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πάντως, σημαντικό στοιχείο για τη διερεύνηση της υπόθεσης αναμένεται να αποτελέσουν οι απαντήσεις από τις τράπεζες του εξωτερικού και κυρίως την Ελβετία και η έρευνα της γερμανικής Δικαιοσύνης, όπου έχει διαπιστωθεί ότι 10 εκατομμύρια ευρώ έφτασαν στα ταμεία πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα χωρίς να προσδιορίζεται συγκεκριμένα. Η έως τώρα έρευνα έχει εντοπίσει την ύπαρξη λογαριασμών με κωδικούς και ψευδώνυμα («A. Rocos», «Rozos» και «Mati»), στους οποίους φέρεται να κατέληξαν εμβάσματα εκατομμυρίων ευρώ, που εκταμιεύτηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς».

ΣΦΕΑ 1967 - 1974
Εκδήλωση στην επέτειο κατάρρευσης της χούντας

Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο των 34 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, διοργανώνει, την Τετάρτη 23 Ιούλη 2008, στο μνημειακό, ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 85), ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει, μετά την προσέλευση στις 8 το απόγευμα: Στις 8.30 μ.μ. θα κατατεθούν στεφάνια στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή και θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967 - 1974 Δημήτρης Πρωτοψάλτης. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου και περιλαμβάνει: Απαγγελίες ποιημάτων του αντιδικτατορικού αγώνα από τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο και Νίκο Σίδερη. Τραγούδια από τους Μίλτο Πασχαλίδη, Καλλιόπη Βέτα και Τάση Χριστογιαννόπουλο με τον Γιάννη Ιωάννου στη μουσική διεύθυνση. Η εκδήλωση θα κλείσει με μικρή δεξίωση.

Στις εκδηλώσεις της Ενωσης Κυπρίων

Στις εκδηλώσεις που οργανώνει η Ενωση Κυπρίων Ελλάδας για τη συμπλήρωση 34 χρόνων από το πραξικόπημα και την εισβολή, θα συμμετέχει αντιπροσωπεία της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση σήμερα Σάββατο στο Σύνταγμα, στις 9 μ.μ, θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία με επικεφαλής τη Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ