Σάββατο 19 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Ελέγχονται οι συμβάσεις της τελευταίας 12ετίας

Ερευνα όλων των συμβάσεων «ΖΗΜΕΝΣ» - Ελληνικού Δημοσίου μετά το 1996, επιχειρεί ο τέταρτος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, στον οποίο ανατέθηκε η διερεύνηση της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων» και του πολιτικού χρήματος που διοχετεύτηκε στην Ελλάδα από το γερμανικό κολοσσό, με αποδέκτες τα κομματικά ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, ο ανακριτής έχει αποστείλει γραπτό αίτημα προς τη διοίκηση της «Siemens Ελλάς», ζητώντας να του διαβιβαστούν αντίγραφα όλων των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί τα 12 τελευταία χρόνια με το Ελληνικό Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σκοπός του ανακριτή είναι να διερευνήσει τη νομιμότητα των συμβάσεων, καθώς και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήθηκαν ή μη χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς» για την υπογραφή των συμβάσεων.

Σημειώνεται ότι το χρονικό όριο των 12 ετών για τον έλεγχο των συμβάσεων από το 1996 και εντεύθεν τέθηκε από τον ανακριτή, επειδή το διάστημα αυτό καλύπτεται από τις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε το 1995 για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Συνεπώς, εάν προκύψουν ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων, ο ανακριτής θα μπορεί να αναζητήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες κατά προσώπων που συνδέονται με την υπόθεση.

Στο μεταξύ, στη διάθεση του ανακριτή έχουν αρχίσει να φτάνουν, ήδη, οι απαντήσεις κυρίως από ελληνικές τράπεζες για τα αιτήματα που είχε υποβάλει στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου και αφορά τα περίπου 40 πρόσωπα που εξετάστηκαν με την ιδιότητα του υπόπτου. Μάλιστα, για τον ταχύτερο έλεγχο της κίνησης των λογαριασμών, ο ανακριτής αναμένεται να ζητήσει τη συνδρομή επιθεωρητών της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πάντως, σημαντικό στοιχείο για τη διερεύνηση της υπόθεσης αναμένεται να αποτελέσουν οι απαντήσεις από τις τράπεζες του εξωτερικού και κυρίως την Ελβετία και η έρευνα της γερμανικής Δικαιοσύνης, όπου έχει διαπιστωθεί ότι 10 εκατομμύρια ευρώ έφτασαν στα ταμεία πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα χωρίς να προσδιορίζεται συγκεκριμένα. Η έως τώρα έρευνα έχει εντοπίσει την ύπαρξη λογαριασμών με κωδικούς και ψευδώνυμα («A. Rocos», «Rozos» και «Mati»), στους οποίους φέρεται να κατέληξαν εμβάσματα εκατομμυρίων ευρώ, που εκταμιεύτηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ