Σάββατο 19 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Πρώτα συμφωνία, μετά ΝΑΤΟ
  • Επιδόθηκε χτες η επιστολή Καραμανλή σε Γκρούεφσκι
  • Ανοιχτός ο δρόμος προς ΝΑΤΟ και ΕΕ, αν βρεθεί λύση στο όνομα

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, με τον Ν. Γκρούεφσκι

ICON

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, με τον Ν. Γκρούεφσκι
Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να οδηγήσει τη χώρα του στην «ασφάλεια» των ευρωατλαντικών θεσμών, καλεί με επιστολή του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ.

Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε και την προσήλωση της κυβέρνησης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ), μέσω της πίεσης των οποίων προς τα Σκόπια η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να βρει λύση στο πρόβλημα της ονομασίας.

Η απάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, στην επιστολή που πριν από μια βδομάδα είχε λάβει από τον Ν. Γκρούεφσκι και μέσα στην οποία περιγράφονται οι απαιτήσεις της ΠΓΔΜ έναντι της Ελλάδας, ήταν διατυπωμένη σε «αυστηρό» ύφος. Την επιστολή παρέδωσε χτες στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στα Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει, ούτε ποτέ υπήρξε στην Ελλάδα, «μακεδονική μειονότητα» και επανέλαβε ότι η Αθήνα κινείται σταθερά στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Εκφράζει μάλιστα τη λύπη του για το γεγονός ότι η επιστολή του ομολόγου του ήρθε την ώρα που ο Μάθιου Νίμιτς παρουσίασε νέα δέσμη προτάσεων για το θέμα της ονομασίας.

Η επιστολή

«Η επιστολή σας, απέχοντας πολύ από το να προωθεί τις διαπραγματεύσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας με τη χώρα μου, εγείρει ανύπαρκτα και απολύτως αβάσιμα ζητήματα, που αντιστρατεύονται τις εργώδεις προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλει η Ελλάδα. Επιδιώκει επίσης παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις γειτονικού κράτους και παρεκκλίνει από τους στόχους των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

»Δεν υπάρχει "μακεδονική" μειονότητα στην Ελλάδα. Ποτέ δεν υπήρξε. Κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής. Οσον αφορά περιουσιακά ζητήματα, οιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει χρήση της δυνατότητας νομίμου προσφυγής στα Δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο», σημειώνει ο Κώστας Καραμανλής.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και υπεραμύνεται... ότι το μέλλον των βαλκανικών κρατών βρίσκεται στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς και όχι σε εθνικιστικές λογικές μιας εποχής που έχει ανεπιστρεπτί περάσει και που πρέπει να μείνει οριστικά πίσω στο παρελθόν. Παράλληλα, καλεί τον Γκρούεφσκι να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων λέγοντας: «Η Ιστορία κρίνει τους ηγέτες από το πώς αίρονται στο ύψος των προκλήσεων και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δική σας θετική στάση και εποικοδομητικό πνεύμα».

Η επιστολή του πρωθυπουργού κοινοποιήθηκε στη Γαλλική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στα Ηνωμένα Εθνη. Ταυτόχρονα, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, θα αποστείλει ενημερωτική αποστολή στον Γάλλο ομόλογό της Μπερνάρ Κουσνέρ, στον αρμόδιο επίτροπο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν και στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

«Ναι μεν, αλλά» από το ΠΑΣΟΚ

«Η κριτική μας σήμερα προς την κυβέρνηση και τον κ. πρωθυπουργό είναι ότι άρθρωσαν ορθά επιχειρήματα με λάθος κίνηση», σχολίασε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική Α. Λοβέρδος την επιστολή του πρωθυπουργού, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή. «Τα επιχειρήματα που άρθρωσε ο κ. πρωθυπουργός, είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, είναι ορθότατα, αλλά η επιστολή προς τον κ. Γκρούεφσκι, τον ομόλογό του, είναι ένα πολιτικό και διπλωματικό λάθος. Η εξήγηση είναι ότι όσο αυστηρή και αρνητική και να είναι - που είναι η επιστολή - κατ' ουσίαν μπαίνει σε ένα δημόσιο διάλογο».

Οι εκδηλώσεις στη Φλώρινα

Ενόψει των εκδηλώσεων της 20ής Ιούλη στη Φλώρινα, στις οποίες θα παραστεί ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε ότι η χώρα μας είναι μια ανοιχτή, ελεύθερη κοινωνία, όπου όλοι οι πολίτες και οι επισκέπτες απολαμβάνουν πλήρους ελευθερίας, με την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι σέβονται τους νόμους της χώρας.

Δε θα επιτρέψουμε, όπως είναι φυσικό, καμία κίνηση, η οποία θα βλάψει, με οποιονδήποτε τρόπο, την εικόνα της χώρας μας. Ολοι πρέπει να σέβονται τους νόμους και να συμπεριφέρονται βάσει της νομοθεσίας, τόνισε. Πάντως, το κλίμα έντασης καλλιεργείται από εθνικιστικούς κύκλους και από τις δύο πλευρές των συνόρων, ενώ χθες φασίστες της «Χρυσής Αυγής» πέταξαν τρικάκια με εθνικιστικό περιεχόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ