Σάββατο 19 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Παρέλαση» τουρκικής κυβέρνησης για την εισβολή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εφτασε χτες στην κατεχόμενη Κύπρο, πραγματοποιώντας επίσκεψη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να παραστεί στους εορτασμούς για την τουρκική εισβολή και κατοχή στο νησί, που κλείνουν φέτος 34 χρόνια, συνοδευόμενος από 11 υπουργούς της Τουρκίας. Σύμφωνα με τουρκοκυπρικά ΜΜΕ, κατά την επίσκεψή τους στα Κατεχόμενα θα πραγματοποιηθεί ένα «μίνι υπουργικό συμβούλιο, κατά το οποίο αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για την Κύπρο»...

Στο πρόγραμμα του Τούρκου πρωθυπουργού αναφέρεται και συνάντηση σήμερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον ψευδοπρωθυπουργό, Φερντί Σογιέρ και την «πρόεδρο» της λεγόμενης βουλής, Φατμά Εκένογλου, καθώς και με αρχηγούς κομμάτων.

Το ΑΚΕΛ, με ανακοίνωσή του, καταδίκασε και κατήγγειλε την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα, προσθέτοντας πως η παρουσία του στα Κατεχόμενα συνιστά πρόκληση για το λαό και δε βοηθά καθόλου στις προσπάθειες που καταβάλλονται, ώστε να ανοίξει ο δρόμος επίλυσης του Κυπριακού. Το ΑΚΕΛ εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα ότι η παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού στα Κατεχόμενα δε θα πυροδοτήσει σοβινιστικές εξάρσεις και δε θα χρησιμοποιηθεί η Κύπρος στη σκακιέρα των οξυμένων, εντός της Τουρκίας, αντιπαλοτήτων, ενώ καλεί το διεθνή παράγοντα να στρέψει την επιρροή του προς την Αγκυρα, για να αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λύση του προβλήματος.

Σύμφωνα, δε, με ΜΜΕ επίσκεψη στα Κατεχόμενα, για να παραστούν στους εορτασμούς της εισβολής πραγματοποιεί και ομάδα ξένων βουλευτών. Στα Κατεχόμενα βρίσκεται και ο Αρχηγός 3ης Στρατιάς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Σαλντιράι Μπερκ, που εξέφρασε «την ικανοποίησή του για την ειρηνική ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε το 1974 και συνεχίζεται για 34 χρόνια», ευχόμενος «μια δίκαιη, βιώσιμη και κοινά αποδεκτή λύση στη βάση των δύο κρατών». Ανάλογη στάση κρατά και ο Μ. Ταλάτ.

Εν τω μεταξύ, στην Κυπριακή Δημοκρατία έφτασε διακομματική αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης. Η βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Βέρα Νικολαΐδου, σε δηλώσεις της ανέφερε χαρακτηριστικά: «34 χρόνια μετά το διπλό στυγερό έγκλημα στην Κυπριακή Δημοκρατία από τη Χούντα των συνταγματαρχών απέναντι στην τότε νόμιμη κυβέρνηση με επικεφαλής τον Μακάριο και στη συνέχεια την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, βρισκόμαστε εδώ διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής, όπως κάθε χρόνο, να καταδικάσουμε αυτό το διπλό έγκλημα, να εκφράσουμε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη μας ότι βρισκόμαστε δίπλα στο κυπριακό λαό και τις προσπάθειές του, για να επουλωθούν επιτέλους οι πληγές που άφησε αυτό το διπλό έγκλημα. Πιστεύουμε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή, οι πρωτοβουλίες από τον Πρόεδρο Χριστόφια είναι θετικές και φαίνεται ότι γρήγορα θα υπάρχει μια λύση. Το πρώτο ραντεβού που σίγουρα περιμένει με πολλή αγωνία ο κυπριακός λαός αλλά και όλοι μας είναι αυτό στις 25 Ιούλη, νομίζουμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για μια λύση, δίκαιη, βιώσιμη και προς όφελος του κυπριακού λαού», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «είμαστε δίπλα στον αγώνα του κυπριακού λαού που από τότε μέχρι σήμερα όλες του οι προσπάθειες είναι για να ενωθεί ο λαός, να ενωθεί το νησί και να είναι λύση υπέρ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ