Σάββατο 19 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παράγει πελάτες στην Εκπαίδευση

Το νέο χτύπημα στη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση που επιχείρησε προχτές η κυβέρνηση, με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα κολέγια - ΚΕΣ, δεν είναι άλλο από ένα ακόμα βήμα στην εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων του κεφαλαίου: Ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, περαιτέρω προσαρμογή της λειτουργίας των πανεπιστημίων και του περιεχομένου των σπουδών στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, κατάφωρο χτύπημα των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο, που έρχεται δήθεν για να «βάλει τάξη στο χάος» των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, στρώνει το έδαφος για την υιοθέτηση και εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05, με την οποία αναγνωρίζονται ίσα δικαιώματα πρόσβασης στο επάγγελμα για τους απόφοιτους των ιδιωτικών κολεγίων με εκείνα των πτυχιούχων των δημόσιων πανεπιστημίων.

Ακόμα και αυτές οι προϋποθέσεις που τίθενται από το νομοσχέδιο δεν είναι άλλο από προπέτασμα καπνού, καθώς δεν αφορούν το επίπεδο των σπουδών, αλλά στοιχειώδεις υποδομές. Αλλωστε, η ίδια η κοινοτική οδηγία 36/05, στο άρθρο 50, παράγραφος 3, καθορίζει ότι το κράτος υποδοχής δεν ελέγχει, αλλά «επαληθεύει» την πιστοποίηση που έχει το κολέγιο από το ίδρυμα του εξωτερικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σχολάρχες - επιχειρηματίες αποζητούν για λόγους διαφήμισης την «πιστοποίηση» από το υπουργείο, καθώς έτσι θα αυξηθεί το κύρος και η πελατεία τους...

Με την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, επί της ουσίας, αναγνωρίζονται ιδιωτικά πανεπιστήμια, παρά τη ρητή απαγόρευση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Τα δημόσια πανεπιστήμια σπρώχνονται ακόμα πιο έντονα στη δίνη του ανταγωνισμού με «φανταχτερά» ιδιωτικά ιδρύματα με φωτεινές επιγραφές ενός κάποιου πανεπιστημίου του εξωτερικού με το οποίο κάνουν μπίζνες. Με την 36/05, υποβαθμίζονται τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων, που εξισώνονται στην πράξη με τα πιστοποιητικά των ΚΕΣ, ενώ οι μισθοί και τα δικαιώματα τόσο των πτυχιούχων των πανεπιστημίων, όσο και των αποφοίτων των ΚΕΣ συρρικνώνονται.

Στη νέα επίθεση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, συνοδοιπόρος της κυβέρνησης είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι ταγμένο στην εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ. Αλλωστε, το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, ενσωμάτωσε στο ελληνικό Δίκαιο την οδηγία 89/48, τον «πρόγονο», δηλαδή, της 36/05. Στην υλοποίηση της ίδιας πολιτικής, στοιχίζεται και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να μιλάει υποκριτικά για «κλείσιμο» των ΚΕΣ (όχι, βέβαια, γενικά των ιδιωτικών ιδρυμάτων), αλλά είναι τα δικά του στελέχη που κατέθεταν Ερωτήσεις στην Κομισιόν για την εφαρμογή ακριβώς της 89/48!

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα λαϊκά στρώματα έχουν κάθε συμφέρον να αγωνιστούν ενάντια στην αντιδραστική πολιτική κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ, να απαιτήσουν απόσυρση του νομοσχεδίου και μη εφαρμογή - απειθαρχία στην οδηγία 36/05. Να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και ίδρυση δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών, μετά την ολοκλήρωση της δωδεκάχρονης εκπαίδευσης. «Φρένο» σε αυτή την αντιδραστική πολιτική μπορεί να βάλει η ανάπτυξη της λαϊκής πάλης με αιτήματα και στόχους σε ρήξη και σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ, σε ρήξη και σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων για την ανατροπή της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα σκαριά η ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα κολέγια (2009-07-21 00:00:00.0)
Πιέζει για αναγνώριση των ΚΕΣ (2009-04-16 00:00:00.0)
Μόνοι κερδισμένοι οι επιχειρηματίες (2008-08-31 00:00:00.0)
Στόχος η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων (2008-05-18 00:00:00.0)
Δεν είναι και δεν μπορούν να γίνουν πανεπιστήμια (2007-12-16 00:00:00.0)
Κερδίζουν οι επιχειρηματίες και υπονομεύονται τα εργασιακά δικαιώματα (2007-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ