Σάββατο 19 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Αντιλαϊκή επίθεση και πόλωση

«Γύρισε τις πλάτες» στους πυροπαθείς και σεισμόπληκτους και εντείνει το ρυθμό υλοποίησης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

Με το ανέβασμα ταχύτητας στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και την ένταση της δικομματικής κοκορομαχίας επιχειρεί ο Κ. Καραμανλής «φυγή προς τα μπρος», σε μια προσπάθεια να αναστρέψει το βαρύ κλίμα των τελευταίων βδομάδων εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς και σήψης.

Οπως προκύπτει από τη χτεσινοβραδινή ομιλία του σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στην Αρχαία Ολυμπία, η επιτάχυνση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» και η υποδαύλιση της δικομματικής πόλωσης αποτελούν τα δύο όπλα που θα χρησιμοποιήσει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός για να βελτιώσει την εικόνα του κυβερνώντος κόμματος. Η κυβερνητική πολιτική ωστόσο μόνο νέα δεινά επιφυλάσσει για τα λαϊκά στρώματα, ενώ εγκαταλείπει στην τύχη τους ακόμα και τις πιο ευπαθείς ομάδες, όπως τους πυρόπληκτους και σεισμοπαθείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός «γύρισε τις πλάτες» στους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών, αποφεύγοντας να αναλάβει οποιαδήποτε νέα δέσμευση, ενώ εξαιρετικά φτωχός ήταν ο απολογισμός για τις αποζημιώσεις και την «ανασυγκρότηση» της περιοχής.

Κεντρική θέση στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων οι αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, για τις οποίες ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους ΟΝΝΕΔίτες «για τη μεγάλη και ουσιαστική συμμετοχή στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», ενώ μοίρασε αφειδώς κολακείες του τύπου «εσείς είστε η γενιά των γενναίων αλλαγών» και «οι εκφραστές του μεταρρυθμιστικού ρεύματος». Εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να συνεχίσει τις αλλαγές στην Παιδεία, την οικονομία, το κράτος», ο Κ. Καραμανλής εστίασε στις προωθούμενες «αλλαγές» στην Παιδεία, τις οποίες παρουσίασε μέσα από το συνήθη παραμορφωτικό φακό της εφαρμοζόμενης ταξικής πολιτικής. Ειδικότερα, απαρίθμησε και υπερασπίστηκε όλες τις «αλλαγές»: - «Η αξιολόγηση ισχυροποιεί το κύρος του και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του». - «Ο εσωτερικός κανονισμός, ο τετραετής προγραμματισμός, η ελεύθερη επιλογή συγγράμματος, η νέα σύνθεση των εκλεκτορικών σωμάτων, διασφαλίζουν την αυτονομία του». - «Ο νόμος για την Ερευνα και την Τεχνολογία καθιστά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα συμπρωταγωνιστές στην έρευνα και την καινοτομία». - «Ο νόμος για τα μεταπτυχιακά αναβαθμίζει τα Τεχνολογικά Ιδρύματα και ανοίγει στα Πανεπιστήμιά μας το δρόμο της εξωστρέφειας». - «Το νομοσχέδιο που βάζει τάξη στο ανεξέλεγκτο χάος της μεταλυκειακής μη τυπικής εκπαίδευσης, θεσπίζοντας αυστηρούς όρους ποιότητας». Επίσης προανήγγειλε ότι «προετοιμάζεται η έναρξη δημόσιου διαλόγου, για να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Στοχοπροσήλωση στις «μεταρρυθμίσεις»...

Γενικότερα για την οικονομία ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να προετοιμάσει το έδαφος για νέα αντιλαϊκά μέτρα επικαλούμενος τους «κραδασμούς της χρηματοπιστωτικής κρίσης» στις ΗΠΑ, την πετρελαϊκή και διατροφική κρίση...«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να ενισχυθεί, ακόμη περισσότερο, ο υγιής ανταγωνισμός, να απελευθερωθούν, το ταχύτερο δυνατό, οι παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή ορμή που πετύχαμε», τόνισε, προϊδεάζοντας για την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης. Επίσης απέκρουσε τις αυξήσεις στους μισθούς και στις κοινωνικές δαπάνες μιλώντας για «πρακτικές που υποδαυλίζουν τον πληθωρισμό», ενώ ακόμα και τα ψίχουλα για «τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» μπήκαν στις συμπληγάδες των «ορίων αντοχής του προϋπολογισμού». Με δύο φράσεις «καθάρισε» και με «τη στήριξη του αγροτικού κόσμου» λέγοντας ότι επιλογή και δέσμευση της κυβέρνησης είναι «να λειτουργεί ως σύγχρονος επιχειρηματίας στη γη του»... Περισσότερο αναλυτικός ήταν για τους ιδιωτικούς αυτοκινητόδρομους που θα γίνουν στην περιοχή καυχώμενος ότι «άρχισε εδώ, από το νομό σας, η κατάρτιση χωροταξικών πολεοδομικών σχεδίων»...

... και στη δικομματική κοκορομαχία

Παράλληλα με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης ανεβαίνουν οι τόνοι της δικομματικής κοκορομαχίας, με τους δύο μονομάχους να επιχειρούν να πείσουν ότι μόνο αυτοί μπορούν να φέρουν τη διαφάνεια και την εξυγίανση στην πολιτική ζωή! Ο Κ. Καραμανλής επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ γιατί «παριστάνει τον εισαγγελέα καταγγέλλοντας τη Δικαιοσύνη», επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του το ρόλο του τιμητή της διαφάνειας. Ο Κ. Καραμανλής χρησιμοποίησε «υψηλούς τόνους» και «βαρείς χαρακτηρισμούς» για να τονώσει και το ηθικό των ΟΝΝΕΔιτών.

«Ανεύθυνα και αναξιόπιστα, προσπαθούν να καλύψουν την πολιτική τους αδυναμία, με ακρότητες που πλήττουν την ίδια τη Δημοκρατία. Προσπαθούν να πετύχουν συμψηφισμούς. Προσπαθούν να αναβιώσουν πρακτικές οξύτητας, πόλωσης, φανατισμού». Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα μίλησε για «αντιφατικότητα της ευρύτερης αντιπολίτευσης».

Από την άλλη εμφάνισε την κυβέρνηση ως αμείλικτο διώκτη της διαφθοράς, λέγοντας ότι «για πολλά χρόνια, η "μίζα" ήταν κυβερνητική οδηγία και η παρανομία γινόταν ανεκτή», ενώ σήμερα η κατάσταση άλλαξε και «οι υπαίτιοι δεν καλύπτονται. Οι υπόλογοι, όποιοι κι αν είναι, λογοδοτούν - και θα λογοδοτούν - αυστηρά» επειδή «τολμούμε να συγκρουόμαστε! Τολμούμε να αποκαλύπτουμε! Τολμούμε να ερευνούμε!».

Λόγια του αέρα για τους πυρόπληκτους

Το σίγουρο είναι ότι δεν «τόλμησε» να δώσει τίποτα στους πυρόπληκτους, ενισχύοντας τις χειρότερες ανησυχίες για το ζοφερό μέλλον της περιοχής. Ο απολογισμός ήταν σκόπιμα γενικόλογος και παραπλανητικός. Υποστήριξε ότι «οι αποζημιώσεις στους αγρότες των περιοχών αυτών και οι παρεμβάσεις αγροτικών υποδομών ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ», ότι «ρυθμίστηκαν, παράλληλα, οι οφειλές επαγγελματιών και επιχειρήσεων της περιοχής», «δόθηκαν, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, αυξημένες στο 60% επιχορηγήσεις», ενώ τα επιδόματα συνολικά «ξεπέρασαν τα 250 εκατ. ευρώ». Στο ίδιο ύφος ανέφερε ότι «δόθηκε έκτακτη ενίσχυση στους ανέργους, στους συνταξιούχους και τους φοιτητές από τις πληγείσες περιοχές», δίχως να αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς, «αναπτύχθηκαν όλα τα αναγκαία έργα για την ανασύσταση του χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας», αποσιωπώντας ότι δεν έχει γίνει τίποτα πέρα από την Αρχαία Ολυμπία... Απέφυγε επίσης να αναφέρει τι έχει γίνει για την αποκατάσταση των κατοικιών και βοηθητικών χώρων που χρηματοδοτούνται από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών. Για το μέλλον τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού μόνο «στόχους» είχε να αναφέρει και τίποτα περισσότερο. «Στόχος μας είναι να πάμε πέρα από την αποκατάσταση. Στόχος είναι η αναγέννηση ολόκληρης της περιοχής. Στόχος είναι να φέρουμε την Πελοπόννησο στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης. Είμαστε εδώ και είμαστε αποφασισμένοι. Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Υπεύθυνοι στις αποφάσεις μας», είπε και ελάλησε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ