ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2008
Εκρηξη 54,3% στο έλλειμμα

Παραβλέποντας τις αιτίες - δηλαδή τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης - ο υπουργός Οικονομίας αποδίδει την έκρηξη των ελλειμμάτων στη διεθνή κρίση, στρώνοντας έτσι το χαλί για νέα φοροεισπρακτικά μέτρα

Πρόσθετα φορολογικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων της χώρας προμηνύει η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Γενάρη - Μάη του 2008, καθώς η «μαύρη τρύπα» των ελλειμμάτων ήταν μεγαλύτερη κατά 54,3% ή περίπου 1,9 δισ. ευρώ σε σχέση με το ύψος που είχαν προϋπολογίσει. Η εκτίναξη στο έλλειμμα - όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους - οφείλεται στη σημαντική υστέρηση των εσόδων και παράλληλα την υπέρβαση των δαπανών, σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης ομολογεί ότι υπάρχουν «δυσκολίες» και «ειδικά φέτος με τη διεθνή κρίση έχει και επιπλέον δυσκολίες». Απέδωσε την «υστέρηση» των φορολογικών εσόδων στο «στρίμωγμα» κάποιων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που «λόγω της κρίσης δεν πληρώνουν τους φόρους τους αυξάνοντας τη φοροδιαφυγή» (!) αποφεύγοντας να μιλήσει για τις απώλειες από τη διεύρυνση των σκανδαλωδών φοροαπαλλαγών στο μεγάλο κεφάλαιο.

Με βάση τις εξελίξεις αυτές, οι κυβερνώντες ετοιμάζονται να επιβάλλουν νέες αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης και αλλού. Ταυτόχρονα η παραπέρα διόγκωση του κρατικού χρέους είναι προ των πυλών, καθώς τα ελλείμματα πρόκειται να καλυφθούν με νέο δανεισμό.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του ΓΛΚ, η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο Γενάρης - Μάης 2008, παρουσιάζει την παρακάτω εικόνα:

  • Τα έσοδα ανήλθαν σε 18,9 δισ. ευρώ (από 18,2 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο του 2007). Αυξήθηκαν δηλαδή 3,5% έναντι 13,5% που είναι ο επίσημος στόχος για το 12μηνο. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της την είσπραξη του ενιαίου τέλους ακινήτων που θα αρχίσει να εισρέει από τους επόμενους μήνες.
  • Οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 19,5 δισ. ευρώ (από 17,4 δισ. ευρώ) καταγράφοντας αύξηση 8,4%. Οι πρωτογενείς δαπάνες έτρεχαν με 12,1% (έναντι στόχου 8,3%) παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότηση σε πολλούς τομείς γίνεται με το σταγονόμετρο. Το κονδύλι για την πληρωμή τόκων εμφανίζεται στα 5,12 δισ. ευρώ. Τα χρεολύσια (που δεν υπολογίζονται στο ύψος του ελλείμματος) έφτασαν σε 16,6 δισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους (τόκοι και χρεολύσια) δαπανήθηκαν 21,7 δισ. ευρώ. Οι υπόλοιπες δαπάνες του προϋπολογισμού ήταν 19,5 δισ. ευρώ, αρκετά κάτω από το κονδύλι που πήγε στην εξυπηρέτηση του χρέους.
  • Το έλλειμμα εκτινάχτηκε στα 6,78 δισ. ευρώ (από 4,4 δισ. ευρώ) με ρυθμό αύξησης 54,3%, όταν ο στόχος για το 12μηνο προβλέπει μείωση 11,8%.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Μακριά από τις ανάγκες των κτηνοτρόφων

Το ΚΚΕ καταψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Κανένα από τα σοβαρά και ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας δεν αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «ρύθμιση θεμάτων κτηνοτροφίας», ενώ επιπλέον με μια διάταξη - «παράθυρο», επιχειρεί να διευκολύνει τον αποχαρακτηρισμό δασωμένων αγρών, που έχουν χαρακτηριστεί δάση.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης τόνισε ότι με αυτό δεν αντιμετωπίζονται τα αιτήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, αφού αντικειμενικός στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων στους κτηνοτρόφους. Τα άρθρα του νομοσχεδίου, είπε, διακρίνονται από το διαχειριστικό χαρακτήρα της ίδιας αντιαγροτικής και αντικτηνοτροφικής πολιτικής και αφορούν ήσσονος σημασίας θέματα και γι' αυτό δε συμβάλλουν ούτε στο ελάχιστο στη μείωση του κόστους της παραγωγής και στον περιορισμό της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων και δεν περιέχουν μέτρα για την προστασία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων της χώρας.

Ο εισηγητής τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει σοβαρές επιφυλάξεις για το άρθρο που αφορά δασωμένους αγρούς που έχουν χαρακτηριστεί δάση και γίνεται προσπάθεια να αποχαρακτηριστούν. Υπογράμμισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει αλλαγή στον τρόπο χρήσης γης και να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα, γιατί ένα μεγάλο μέρος αυτών των αγρών θα χρησιμοποιηθεί όχι για την κτηνοτροφία αλλά για άλλους σκοπούς.

Με τη σειρά της, η βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου κατήγγειλε ότι και η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούσε και το ΠΑΣΟΚ, αφού δεν υπάρχει εθνική αγροτική πολιτική, αλλά μόνο η κοινή αγροτική πολιτική την οποία υλοποιούν και τα δύο κόμματα, ενώ αυταπάτες καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ., που στην ουσία στηρίζει την κυβέρνηση και υποκριτικά «χύνει μαύρο δάκρυ» για την αγροτιά.

Για τους δασωμένους αγρούς, που έχουν χαρακτηριστεί δάση, τόνισε ότι βλέπει προσπάθεια αποχαρακτηρισμού, όπως εκτιμούν και οι δασικοί σύλλογοι. Συμφωνούμε, τόνισε, ότι είναι πρόβλημα, αλλά με τον τρόπο που η κυβέρνηση πάει να το λύσει δε λύνεται, αφού χρειάζεται επιστημονικός τρόπος, προκειμένου η λύση να είναι κοινωνικά δίκαιη και να μη θίγεται το δημόσιο συμφέρον. Είμαστε επιφυλακτικοί, κατέληξε, όπως επιφυλακτικοί είναι και οι δασικοί σύλλογοι που είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι, αφού υπάρχει η τάση εμπορευματοποίησης της γης και των οικοσυστημάτων, όπως φαίνεται και από την προσπάθεια να αναθεωρηθεί το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Προσπάθεια εξαπάτησης με τους μετρητές της ΔΕΗ

Αγνωστος άντρας φέρεται να προσπάθησε να εξαπατήσει κατοίκους της Νέας Ερυθραίας ζητώντας χρήματα για την αλλαγή του μετρητή ρεύματος της ΔΕΗ, σύμφωνα με το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ».

Το Σωματείο - καταγγέλλει ότι χρησιμοποιήθηκε το όνομά του και μοιράστηκαν παλαιότερες ανακοινώσεις του για να γίνει πιο πιστευτός ο ισχυρισμός - δηλώνει πως έχει κινήσει κάθε δυνατή διαδικασία για να αποκαλύψει την απάτη που θίγει το κύρος του. Παράλληλα, ζητά από τους πολίτες να μην πιστέψουν σε καμία περίπτωση ανάλογο ισχυρισμό και να καταγγείλουν άμεσα οποιοδήποτε σχετικό περιστατικό.

Πρόστιμα σε συνεταιρισμούς και βιομηχανίες

Πρόστιμα προς αγροτικούς συνεταιρισμούς και μεταποιητικές βιομηχανίες επέβαλε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, αφού έπειτα από σχετικούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι εκδίδονταν τιμολόγια για ποσότητες βιομηχανικής τομάτας κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πραγματικά παραδίδονταν. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης, προφανώς σε συνεταιρισμούς και βιομηχανίες της Β. Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται παραπάνω στοιχεία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν εικονικές παραδόσεις, το ύψος των οποίων υπολογίστηκε σε 4.912,732 τόνους για το έτος 2000 και 24.179,774 τόνους για το έτος 2002. Η αξία των εκδοθέντων τιμολογίων που αντιστοιχεί στις εικονικές παραδόσεις, ανέρχεται σε 441.995 ευρώ για το έτος 2000 και σε 1.163.131 ευρώ για το 2002.

Στους συνεταιρισμούς επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 3.210.174 ευρώ, ενώ αντίστοιχα πρόστιμα «θα» επιβληθούν και στις βιομηχανίες - λήπτες των εικονικών και υπερτιμολογημένων στοιχείων. Η σχετική αναφορά στάλθηκε και στον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να επιστραφούν οι επιδοτήσεις που είχαν εισπραχθεί για τις εικονικές ποσότητες.

ΦΑΡΜΑΚΑ
Νέες ανατιμήσεις από την ερχόμενη βδομάδα

Νέες τιμές φαρμάκων θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 21 του Ιούλη. Μέχρι την έκδοση του νέου δελτίου τιμών τα στοιχεία που γνωστοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης εστιάζουν στις... μειώσεις των τιμών μικρού αριθμού φαρμάκων, ωστόσο σημαντικές είναι και οι αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να προσεγγίζουν και το 60%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν, θα υπάρξουν μειώσεις από 9,81% έως 54,76% σε 13 πρωτότυπα φάρμακα εισαγωγής ΙΦΕΤ. Ταυτόχρονα όμως, θα αυξηθούν οι τιμές σε 230 φάρμακα στη βάση των αιτημάτων των φαρμακοβιομηχάνων. Οι τρεις τιμές αφορούν σκευάσματα απολύτως νέων δραστικών ουσιών (VOLIBRIS, TYVERB, TOVIAZ). Μέσω «ευθυγραμμίσεων» των τιμών αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω και 29 ακόμη φάρμακα, ενώ αυξάνεται η χοντρική τιμή του SALOSPIR E.C.TABL BT 20x100 MG (Αναστολέας συγκόλλησης αιμοπεταλίων - καρδιολογικής χρήσης). Σημαντική θα είναι η ανατίμηση του παυσίπονου LONARID-N, επειδή η εταιρεία που το παράγει προτίθεται να συγκεντρώσει το σύνολο της παραγωγής του στην Ελλάδα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ