ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ

Προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, νομιμοποιώντας τα λεγόμενα κολέγια και στρώνει το δρόμο για ακόμη πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις στο μέλλον

Κατηγορηματικό «όχι» χτες στη Βουλή από το ΚΚΕ, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που, με πρόσχημα την «τακτοποίηση» του χώρου της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, προωθεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, νομιμοποιώντας τα λεγόμενα κολέγια, ενώ στρώνει το δρόμο για ακόμη πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις στο μέλλον. Υπέρ του προτεινόμενου νόμου τάχθηκαν χτες η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., ενώ «διαχειριστικού» τύπου κριτική άσκησε το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αμφισβητήσει την «καρδιά» του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο έχει βαθύτερη στόχευση επισήμανε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης, αναφερόμενος στη «συζήτηση για τυπική και άτυπη μόρφωση» που γίνεται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, ενώ παράλληλα «αναζητούνται τρόποι αναγνώρισης αυτού που αποτελούν άτυπη μάθηση», έτσι ώστε «τελικός κριτής για την επάρκεια να γίνεται η αγορά και όχι το εκπαιδευτικό σύστημα». Επίσης επισήμανε πως το νομοθέτημα «στρώνει το δρόμο για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 3605» περί νομιμοποίησης των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, θυμίζοντας ότι την εφαρμογή της είχε ζητήσει στο πλαίσιο της ΕΕ και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος.

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, ο Κώστας Αλυσανδράκης επισήμανε πως «δημιουργείται ένα εμπόριο ελπίδων» και ταυτόχρονα μεταφέρονται «τεράστια οικονομικά βάρη στις εργατικές οικογένειες». Παράλληλα υφίσταται «απαλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού από το να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση», καθώς και «υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών», αφού κατά κύριο λόγο «η καταξίωση των πανεπιστημιακών σπουδών γίνεται από την εργασιακή διέξοδο αυτών που προσφέρουν».

Ο Κ. Αλυσανδράκης τόνισε πως «στο επίπεδο της εργασίας θα έχουμε δημιουργία εργατικού δυναμικού που θα είναι στο έλεος της εργοδοσίας ως προς τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας», ενώ την ίδια στιγμή με το νομοθέτημα «δημιουργούνται τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις και κέρδη για ιδιωτικές επιχειρήσεις» και μάλιστα «με τζίρο εκατομμυρίων ευρώ». Συνολικά σχολίασε ότι «και με αυτό το νομοσχέδιο ο λαός θα πληρώνει και τα μονοπώλια θα θησαυρίζουν». Αναφερόμενος στη θέση του ΚΚΕ, τόνισε ότι πρέπει «η επαγγελματική εκπαίδευση να παρέχεται δωρεάν από δημόσια ιδρύματα, αντί να ανατίθεται στην ιδιωτική κερδοσκοπία».

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «ο ελληνικός λαός και η νεολαία πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «με τη σκόπιμη απουσία δημόσιας εκπαίδευσης, γιγαντώνει την ιδιωτική παιδεία», καθώς και να διεκδικήσουν την «άμεση κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση», «επαγγελματικές σχολές με πλήρη επάρκεια» και «πραγματικά ενιαία και αποκλειστικά δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση».

Ο χώρος της μεταλυκειακής εκπαίδευσης ήταν «χαώδης» και «περιοχή που παρέμενε εντελώς ανεξέλεγκτη», υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Γκιουλέκας, προκειμένου να αιτιολογήσει την κατάθεση του νομοσχεδίου. Υποστήριξε ότι το νομοθέτημα «είναι ένα βήμα που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες», αφού «πάει να βάλει τάξη σε αυτό τον ευαίσθητο χώρο», εκτιμώντας ότι το ερώτημα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι: «Θέλουμε να αφήσουμε έτσι τα πράγματα;». Επισήμανε ότι με τον προτεινόμενο νόμο εισάγεται «ένα αυστηρό πλαίσιο προκειμένου να μπουν κάποιοι κανόνες», σημειώνοντας ότι τα κολέγια δε θα χορηγούν «τίτλους», αλλά «βεβαιώσεις» σπουδών. Επίσης διευκρίνισε ότι πρόκειται για εθνική νομοθεσία, όμως «είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οφείλουμε να νομοθετούμε με βάση το κοινοτικό δίκαιο», ενώ πρόσθεσε κυνικά, αναφορικά με τους απόφοιτους των κολεγίων, ότι «η αγορά εργασίας είναι αυτή που θα ρυθμίσει την τύχη αυτών των παιδιών».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής του Μάρκος Μπόλαρης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση χωρίς να αμφισβητήσει σε καμία περίπτωση τον πυρήνα της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας. Επισήμανε ότι το νομοθέτημα εισήχθη χωρίς «καμιά διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς», υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί σαν κράχτης», κάτω από «πιέσεις συγκεκριμένων επιχειρήσεων». Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ ρυθμίσεων με μεγαλύτερο εύρος, αφού όπως είπε το νομοσχέδιο αφορά μια μικρή μερίδα των Κέντρων Ελεύθερων Σπουδών, αυτών που συνεργάζονται με ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ έκανε λόγο για νομοσχέδιο που παραπέμπει τα πάντα σε υπουργικές αποφάσεις.

Το νομοθέτημα καταψήφισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Ν. Κουράκης, ζητώντας «να κλείσουν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών» και επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση του για «ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια».

Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκε ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Βελόπουλος, σημειώνοντας πως «καταρχήν λέμε ναι», ζητώντας διευκρινίσεις για το «πώς θα ελέγχει ο υπουργός ένα ξένο ίδρυμα;».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Γκρούεφσκι το ανάγνωσμα

Ενώ η Κομισιόν «μελετά» την επιστολή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ετοιμάζει και νέες προς ΟΗΕ και ΝΑΤΟ

Η Κομισιόν «μελετά» την επιστολή Γκρούεφσκι κι αν θεωρήσει ότι έχει την αρμοδιότητα θα απαντήσει στα όσα καταγγέλλει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ για ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και παραβίαση των δικαιωμάτων της.

Τα περί της «μελέτης» της επιστολής, τα ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, από τις δηλώσεις του οποίου φαίνεται πως οι Βρυξέλλες δεν έχουν και μεγάλη διάθεση σε αυτή τη φάση να εμπλακούν στο θέμα.

Στην επιστολή Γκρούεφσκι προς τον πρόεδρο της Κομισιόν αναφέρθηκε χτες και η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. «Ο Γκρούεφσκι μπορεί να ενημερώνει όποιον θέλει. Η Κομισιόν γνωρίζει πολύ καλά τις θέσεις μας», δήλωσε η υπουργός.

Σύμφωνα με όσα λένε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, η Κομισιόν, όταν απαντήσει στον Γκρούεφσκι, θα ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Ιούνη. Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω αποφάσεις επικεντρώνονται στο θέμα της ονομασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας και δε γίνεται καμία αναφορά σε άλλα ζητήματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ελλήνων, οι κινήσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ έχουν διπλή στόχευση. Κατ' αρχήν, ο κ. Γκρούεφσκι επιθυμεί να κυριαρχήσει πλήρως στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό «παίζοντας» το πατριωτικό χαρτί. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδιώκει να ελέγξει τόσο την Προεδρία της Δημοκρατίας όσο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εκλογές για την οποία ίσως διεξαχθούν πρόωρα, το προσεχές φθινόπωρο.

Σε διεθνές επίπεδο κορυφαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο Γκρούεφσκι ίσως προχωρήσει στη συγγραφή και άλλων επιστολών, με πιθανούς αποδέκτες τον ΓΓ του ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ. Σκοπός του θα είναι να δείξει ότι επιμένει στη διεύρυνση της ατζέντας των διαπραγματεύσεων. Δεύτερος στόχος του Γκρούεφσκι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της ελληνικής διπλωματίας, είναι, μέσα από τη διεύρυνση του σώματος της διαπραγμάτευσης, να «ανοίξει ένα παράθυρο» για συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας, εξασφαλίζοντας την ικανοποίηση κάποιου από τα υπόλοιπα ζητήματα που έθεσε με τις επιστολές του.

ΒΟΥΛΗ
Εγκρίθηκε ο νέος πρόεδρος στον ΟΣΕ

Εγκρίθηκε με την ψήφο της κυβερνητικής πλειοψηφίας χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο διορισμός του νέου προέδρου του ΟΣΕ Γεώργιου Γιαννούση, ενώ από τη συζήτηση αποσαφηνίστηκε ότι θα συνεχιστούν οι πολιτικές υποβάθμισης του Οργανισμού.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, η βουλευτής του Βέρα Νικολαΐδου επισήμανε ότι «ο ΟΣΕ είναι ένας γερασμένος οργανισμός που έχει φθάσει σε οριακή λειτουργία», τονίζοντας ότι «όλες οι κυβερνήσεις συνέβαλαν σε αυτό με τις πολιτικές που ακολούθησαν». Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα αν επίκεινται αυξήσεις των εισιτηρίων των τρένων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα, χωρίς, όμως, να λάβει από τον υποψήφιο πρόεδρο σαφή απάντηση.

Οπως είπε ο Γ. Γιαννούσης, ο Οργανισμός έχει πολύ μεγαλύτερα έξοδα από τα έσοδά του και θα κινηθεί στο τρίπτυχο «ασφάλεια - διαφάνεια - εξυγίανση».

ΣΦΕΑ 1967 - 1974
Εκδήλωση στην επέτειο κατάρρευσης της χούντας

Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο των 34 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, διοργανώνει, σήμερα Τετάρτη 23/7, στο μνημειακό, ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 85), ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 -1974.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει, μετά την προσέλευση στις 8 το απόγευμα: Στις 8.30 μ.μ. θα κατατεθούν στεφάνια στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή και θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967 - 1974 Δημήτρης Πρωτοψάλτης. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου και περιλαμβάνει: Απαγγελίες ποιημάτων του αντιδικτατορικού αγώνα από τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο και Νίκο Σίδερη. Τραγούδια από τους Μίλτο Πασχαλίδη, Καλλιόπη Βέτα και Τάση Χριστογιαννόπουλο με τον Γιάννη Ιωάννου στη μουσική διεύθυνση. Η εκδήλωση θα κλείσει με μικρή δεξίωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ