ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Παραδόθηκε στους ΝΑΤΟικούς ο Κάρατζιτς

Στο σκοτάδι έγινε η παράδοση του Κάρατζιτς από τη φιλοϊμπεριαλιστική κυβέρνηση της Σερβίας

Associated Press

Στο σκοτάδι έγινε η παράδοση του Κάρατζιτς από τη φιλοϊμπεριαλιστική κυβέρνηση της Σερβίας
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΧΑΓΗ.--

Σαν τους κοινούς μασκοφόρους κλέφτες μέσα στη νύχτα Σέρβοι (;) ασφαλίτες μετέφεραν γύρω στις 4.00 χτες τα ξημερώματα τον πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, στο αεροδρόμιο «Τέσλα» του Βελιγραδίου. Προορισμός; Οι φυλακές Σεβένινγκεν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, (το ΝΑΤΟικό έκτρωμα) όπου κρατείται από χτες για να υποβληθεί (και αυτός όπως πριν ο Σέρβος αποθανών Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς) σε μία ακόμη τραγελαφική φιέστα «απονομής διεθνούς δικαιοσύνης». Με την εις βάρος του καταδικαστική απόφαση, προειλημμένη εδώ και χρόνια από τους «πολιτικούς προϊστάμενους» «δικαστηρίων» που στήθηκαν απ' τους μηχανισμούς του ιμπεριαλισμού, με στόχο την τιμωρία ηγετών και λαών που αντιστέκονται.

Ο Κάρατζιτς αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα στις 16.00 ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία όπου πρόκειται να εκφωνηθεί και επίσημα το πλούσιο κατηγορητήριο περί «σφαγών στη Σρεμπρένιτσα, εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας...»

Η έκδοσή του στη Χάγη χαροποίησε τα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε ΗΠΑ και ΕΕ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ήταν «ένα πολύ θετικό βήμα της σερβικής κυβέρνησης που πρέπει να υποστηριχτεί απ' το διεθνές σύστημα». Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέο Αλταφάζ δήλωσε πως ήταν «ένα σημαντικό βήμα για τη δικαιοσύνη σε διεθνές επίπεδο, τη Σερβία και τη σχέση της με την ΕΕ»...

...Ωρες πριν την έκδοσή του στις αρχές του Δικαστηρίου της Χάγης (βράδυ Τρίτης) είχε πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι μαζική διαδήλωση υποστήριξης του Ράντοβαν Κάρατζιτς με τη συμμετοχή τουλάχιστον 15.000 Σέρβων. Παρά την κατασυκοφάντηση του πρώην ηγέτη απ' τις δυτικές μηχανές προπαγάνδας, πολλοί ήταν εκείνοι που φώναξαν συνθήματα υπέρ του, αλλά και συνθήματα για προδοσία εις βάρος του δυτικόφιλου Σέρβου Προέδρου Μπόρις Τάντιτς... Δεν έλειψαν οι συγκρούσεις αστυνομικών και χούλιγκανς που παρεισέφρησαν στην κινητοποίηση, με αποτέλεσμα 84 τραυματίες (εκ των οποίων οι 51 αστυνομικοί και οι 23 πολίτες).

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αθωωτική απόφαση για το ΑΚΡ

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-

Αθωωτική - με μία ψήφο διαφορά - ήταν επί της ουσίας η απόφαση του Τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες και αναφέρει ότι η «ποινή» στο ΑΚΡ θα είναι χρηματικό πρόστιμο με περικοπή, στο ήμισυ, της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, με τις ευλογίες της ΕΕ. Το ΑΚΡ «γλίτωσε» την απαγόρευση για μία ψήφο, καθώς η προσφυγή του γενικού εισαγγελέα, Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, που ζητούσε αναστολή της λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος, με την κατηγορία της «υπονόμευσης του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, με στόχο την ποδηγέτησή του από τον ισλαμισμό», και τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων 71 κορυφαίων στελεχών του, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, και ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπερψηφίστηκε από τα 6 εκ των 11 μελών του Δικαστηρίου, αντί για 7 που απαιτεί η νομοθεσία της χώρας για την έγκριση τέτοιων μέτρων.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Χασίμ Κιλίτς, ανακοινώνοντας την απόφαση τη χαρακτήρισε «αυστηρή προειδοποίηση προς το ΑΚΡ» ζητώντας από το κυβερνών κόμμα να προχωρήσει άμεσα στις «απαραίτητες νομικές διευθετήσεις», προκειμένου να μην αντιμετωπίσει ανάλογες προσφυγές στο μέλλον...

Ωστόσο, η απόφαση χαρακτηρίζεται από πολλούς αναλυτές ως «μία προσωρινή απαλλαγή» του ΑΚΡ και του Ρ. Ερντογάν, δεδομένης της κατάστασης λεπτών ισορροπιών που επικρατεί στην Τουρκία, μετά και την αιματηρή διπλή βομβιστική επίθεση της Κυριακής, σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες εργατικές γειτονιές στην Ιστανμπούλ, που κόστισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους και φυσικά επηρέασε σημαντικά τους δικαστές, ενώ ακόμα δεν είναι σαφές ποιος την υποκίνησε.

Δεδομένων των «προσπαθειών» της Τουρκίας να ολοκληρώσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, σημαντικό ρόλο στην απόφαση διαδραμάτισαν και οι πιέσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, που απαίτησαν επί της ουσίας την αθωωτική απόφαση, ώστε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, που εξυπηρετούν τα ευρωενωσιακά συμφέροντα, και να μην υπάρξει διατάραξη ισορροπιών στην περιοχή, άποψη που στηρίζουν επίσης ΗΠΑ και ΝΑΤΟ...

Ετσι, η ηττημένη «κοσμική ελίτ», των δικαστικών και στρατιωτικών κύκλων, αναγκάστηκε να υποχωρήσει προκειμένου να μην αμαυρωθεί η εικόνα της «Τουρκικής Δημοκρατίας» στο διεθνές πολιτικό στερέωμα και να μην υπάρξει μία νέα πολιτικο-οικονομική κρίση, που θα της χρεωνόταν εξ ολοκλήρου...

ΡΩΣΙΑ
Νέα μαζική δηλητηρίαση παιδιών

Καπιταλιστική κερδοσκοπία και κρατική αδιαφορία δηλητηριάζουν τα παιδιά

Μια ακόμη μαζική δηλητηρίαση παιδιών προστέθηκε στη Ρωσία, αυτή τη φορά στην κατασκήνωση «Σαλιούτ», στην περιοχή του Κρασναγιάρσκ. Από τα 93 παιδιά, που δηλητηριάστηκαν, τα 11 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για την 6η μαζική δηλητηρίαση παιδιών από τις αρχές του χρόνου.

Το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ αναφέρει δηλώσεις του Α. Τσούεφ, συμβούλου του Προέδρου του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Ανω ρωσικής Βουλής), ο οποίος αναφερόμενος στις αιτίες δηλώνει πως πλέον «το σύστημα τροφοδοσίας των παιδικών ιδρυμάτων με τρόφιμα γίνεται μέσω διαγωνισμών ιδιωτικών εταιρειών. Αυτό επηρεάζει και την ποιότητα της τροφής των παιδιών. Δυστυχώς, μη ποιοτικά προϊόντα διακινούνται από εμπορικές επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να τα πουλήσουν στην κανονική αγορά». Επίσης ο ίδιος προχωρά και στην αναπόφευκτη σύγκριση με τα χρόνια του σοσιαλισμού, παραδεχόμενος πως «πλέον, σε αντίθεση με το παρελθόν, δε γίνονται υγειονομικοί έλεγχοι, όπως τότε που υγειονομικές επιτροπές επισκέπτονταν τους χώρους για να δούνε πώς και τι τρώνε τα παιδιά. Εκτός αυτού υπάρχει και μεγάλη διαφθορά σ' αυτόν τον τομέα του ελέγχου».

Στον τομέα της προστασίας της ζωής και της υγείας του παιδιού οι συγκρίσεις της κατάστασης που επικρατούσε στα χρόνια του σοσιαλισμού με τη σημερινή, είναι σαν να συγκρίνεις τη μέρα με τη νύχτα.


Ι. Π.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παραίτηση Ολμέρτ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ, ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Παραιτείται σε δύο μήνες από σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος ανακοίνωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό του μήνυμα, χτες, ότι προτίθεται να παραδώσει την πρωθυπουργία στο νέο αρχηγό του κόμματος «Καντίμα», που θα αναδειχτεί μετά την ψηφοφορία της 17ης Σεπτέμβρη και της επαναληπτικής στις 24 του ίδιου μήνα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δε θα είναι υποψήφιος. Η παραίτηση Ολμέρτ ακολούθησε κατηγορίες που βαρύνουν το πρόσωπο του πρωθυπουργού για ανάμειξη σε οικονομικά σκάνδαλα.

Εν τω μεταξύ, έκρηξη σημειώθηκε σε κέντρο εκπαίδευσης της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων μελών της οργάνωσης, όπως έγινε γνωστό από πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια.

  • Αγνωστοι επιτέθηκαν με πυροβόλα όπλα σε στρατιωτικές θέσεις στο Λίβανο, στην περιοχή της ανατολικής Μπεκάα, στα σύνορα με τη Συρία, σκοτώνοντας έναν στρατιώτη και τραυματίζοντας ένα δεύτερο, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας. Τα κίνητρα και η ταυτότητα των δραστών εξακολουθούν να ερευνώνται από τις αρχές.
ΚΚΕ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ υπόλογοι για τη σφαγή του λαού της Γιουγκοσλαβίας

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την παράδοση του Ρ. Κάρατζιτς στο Δικαστήριο της Χάγης:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη σερβική κυβέρνηση για την παράδοση του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο ιμπεριαλιστικό δικαστήριο της Χάγης. Η δίκη που ετοιμάζεται σημαίνει ότι στο εδώλιο οι ιμπεριαλιστές βάζουν το δικαίωμα κάθε λαού να αντιστέκεται, να επιλέγει ο ίδιος το δρόμο που θέλει να ακολουθήσει. Γι' αυτό και το δικαστήριο έχει πάρει την απόφασή του εδώ και πολλά χρόνια.

Η δίκη του Κάρατζιτς δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τον πόλεμο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Αυτοί οι οργανισμοί είναι υπόλογοι, όπως και οι ηγεσίες των κομμάτων που συμμετείχαν στη σφαγή του λαού της Γιουγκοσλαβίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ