ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αφετηρία για διαρκή μπλόκα στην αντεργατική πολιτική

Το χτεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα, όπως και τα ανάλογα σε πάνω από 40 πόλεις, σήμαναν το ξεκίνημα μιας ακόμα πιο αποφασιστικής διεκδικητικής παρέμβασης της εργατικής τάξης

Τα δικά τους μπλόκα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης έστησαν χτες στο κέντρο της Αθήνας, όπως και στις άλλες πόλεις οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και η νεολαία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Μπλόκο στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, στην ακρίβεια, τη φτώχεια και την ανεργία. Μπλόκο σε όλους εκείνους που τους καταδικάζουν στη μιζέρια, που στερούν απ' αυτούς και τα παιδιά τους τη ζωή και το μέλλον τους. Μπλόκο κόντρα και σ' όλη αυτή την μπόχα του αστικού πολιτικού συστήματος που αναδυόταν την ίδια ώρα στα τηλεοπτικά κανάλια από τις διαγκωνιζόμενες μερίδες της άρχουσας τάξης και τους πολιτικούς της εκφραστές.

Χτες τ' απόγευμα το κέντρο της Αθήνας είχε άλλο χρώμα. Αυτό του κόσμου που αντιστέκεται, του κόσμου που παλεύει να γυρίσει τον τροχό της Ιστορίας μπροστά. Η εικόνα δεν ξάφνιασε κανέναν από τους οργανωτές της διαδήλωσης. Η επίμονη δουλιά που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα, γειτονιά τη γειτονιά, από χώρο σε χώρο δουλιάς, εργάτη τον εργάτη έφερε αποτέλεσμα: ένα πρώτο πολύ καλό συλλαλητήριο. Τέτοιο που έκανε καθαρό πως σημαντικά τμήματα εργαζομένων κόντρα σ' έναν καλλιεργούμενο εφησυχασμό αντιλαμβάνονται το μέγεθος και την ποιότητα της επίθεσης που έχει εξαπολυθεί κατά της εργατικής τάξης και ήδη παίρνουν τη θέση τους στο μετερίζι του αγώνα. Εδωσε μήνυμα για τη συνέχεια: Σε κάθε τόπο δουλιάς, σε κάθε κλάδο.

Από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και με τη μαχητική τους πορεία στη Βουλή, χιλιάδες λαού, έστειλαν μήνυμα αντίστασης και κλιμάκωσης της πάλης. Εσμιξαν τη φωνή τους, με τη φωνή των χιλιάδων αγροτών που απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας αγωνίζονται για τους κόπους τους, παλεύουν να μείνουν στον τόπο τους. Δήλωσαν την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους.

Διαδήλωσαν την απόφασή τους να στραπατσάρουν με τους αγώνες τους, για άλλη μια φορά τα σχέδια της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση, την ιδιωτικοποίηση της υγείας της πρόνοιας και της παιδείας.

Καταδίκασαν απερίφραστα το «διάλογο» της απάτης, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, που βάζει πλάτες στο τσάκισμα των δικαιωμάτων τους. Διεκδίκησαν νέα δικαιώματα, ουσιαστικές αυξήσεις στα εισοδήματά τους, δουλιά για τους ανέργους, δημόσιες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας. Διεκδίκησαν αυτά που τους ανήκουν. Αυτά έγραφαν στα πανό τους, αυτά φώναξαν με τα συνθήματά τους.

Εκαναν ξεκάθαρο σε όλες τις κατευθύνσεις «ότι δε σκύβουν το κεφάλι» δε βολεύονται με τα «λιγότερα», απαιτούν όλα όσα τους ανήκουν. Και έδωσαν υπόσχεση ότι και αύριο θα είναι πιο πολλοί στους δρόμους. Ποιο πολλοί θα μπούνε στους αγώνες. Συσπειρωμένοι γύρω από τα ταξικά σωματεία, μέσα από το ΠΑΜΕ θα είναι στο πόστο τους. Γιατί στους αγώνες είναι η ελπίδα.

Η πορεία

Με τα μπλοκ των οικοδόμων στην πρώτη γραμμή να δίνουν τον τόνο άρχισε η πορεία, στη μέση φοιτητές και σπουδαστές σχολών, πιο πίσω μεταλλεργάτες, υπάλληλοι ξενοδοχείων, οι συμβασιούχοι των ΤΕΟ, οι αποκλειστικές νοσοκόμες, υπάλληλοι τραπεζών, εργάτες των Δήμων. Ολοι μαζί να φωνάζουν δυναμικά το σύνθημα «αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με μέτωπο κι αγώνα θ' ανατραπεί», στιγμάτισαν τις πλειοψηφίες στις τριτοβάθμιες οργανώσεις και ζήτησαν «ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών», επιβεβαίωσαν ότι «με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», έδειξαν την αλληλεγγύη τους προς τους αγωνιζόμενους αγρότες «εργατιά αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά».

Πολλά τα πανό και τα αιτήματα, ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε το πανό των νέων οικοδόμων με το «η ζωή μας ανήκει» και με τα ονόματα των συναδέλφων τους που σκότωσε η εργοδοσία. Χαρακτηριστικό το πανό: «Σκότωσαν τον Εντισον Ντεμαΐ, 16 χρονών, δολοφόνησαν τον Χόρο Κόστα 19 χρονών, σκότωσαν τον Μπούρμπουλα Κώστα 32 χρονών». Μια ξεχωριστή επίσης παρουσία στην πορεία οι εργαζόμενες γυναίκες, οι αποκλειστικές νοσοκόμες που αγωνίζονται κι αυτές μαζί με άλλους εργαζόμενους για να διασφαλίσουν το δικαίωμα στην εργασία. Στην πορεία κατέβηκαν και οι υπάλληλοι των ΤΕΟ που βρίσκονται σε κατάληψη διεκδικώντας κι αυτοί τη δουλιά τους.

Η πορεία προχωρά ανεβαίνει, φωνάζοντας ακούραστα το «δίκιο του εργάτη». Μαζί τους από τη μία και την άλλη πλευρά, οι «συνηθισμένοι συνοδοί» τους οι αστυνομικές δυνάμεις να δημιουργούν ασφυκτικό κλοιό.

Φτάνοντας στο Σύνταγμα, απέναντι από τη Βουλή, βροντοφωνάζουν ακόμη μια φορά «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι μέσα από το ΠΑΜΕ, αντίσταση και πάλη». Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών πηγαίνει προς τη Βουλή για να επιδώσει τα αιτήματα στους αντιπροσώπους των κομμάτων. Η πορεία όχι μόνο δε διαλύεται αλλά ο κόσμος κατεβαίνει προς την Ομόνοια συνεχίζοντας ν' απαιτεί...

Να κάνουμε τη δυσαρέσκεια, μαζική λαϊκή κινητοποίηση

Αποσπάσματα από την ομιλία του Θοδωρή Κούτρα, μέλους της γραμματείας του ΠΑΜΕ

Με έναν αγωνιστικό χαιρετισμό στους αγωνιζόμενους αγρότες, που δίνουν τη μάχη στα μπλόκα τους, απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα, ξεκίνησε την ομιλία του στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ο Θόδωρος Κούτρας, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Η πολιτική που τους ξεριζώνει από τα χωράφια τους και τα χωριά τους, τόνισε, είναι και δικός μας αντίπαλος. Εχουμε και εμείς ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί της. Γι' αυτό είμαστε εδώ σήμερα, γι' αυτό θα είμαστε κι αύριο και για όσο χρειαστεί. Ωσπου, με τα συντονισμένα χτυπήματα εργατών, αγροτών, των ΕΒΕ, της νεολαίας και των άλλων συμμάχων μας, μέσα από το χτίσιμο αγωνιστικών συσπειρώσεων, να τη γονατίσουμε, να την ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, μέχρι να οικοδομήσει ο λαός τη δική του εξουσία».

«Με το σημερινό μας συλλαλητήριο, συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Αρνούμαστε να μας καταδικάσουν στην ανεργία, στην ακρίβεια, στη φτώχεια. Αντιστεκόμαστε στην ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης», επισήμανε και συνέχισε: «Δε μας ξεγελάνε με την εφαρμογή του ευρώ. Ηδη, γευόμαστε από τις πρώτες μέρες την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Το εισόδημά μας εξανεμίζεται ακόμα περισσότερο. Κανένας μας δεν ξεγελιέται από την κυβερνητική προπαγάνδα ότι, τάχα, αντιμετωπίζουν την αισχροκέρδεια. Η πολιτική τους, η λεγόμενη «ελεύθερη αγορά», απελευθερώνει τις τιμές, αυξάνει τα κέρδη των εργοδοτών. Τεράστιες ευθύνες για την καθήλωση των μεροκάματων και των μισθών, έχουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η υποστήριξη, άνευ ορίων, της κυβερνητικής και εργοδοτικής πολιτικής, έχει σαν αποτέλεσμα να γεμίζουν οι τσέπες της πλουτοκρατίας, ενώ τους εργαζόμενους τους καταδίκασαν στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Ανάσα η πρόταση του ΠΑΜΕ

«Σήμερα, υπογράμμισε, το κατώτερο μεροκάματο είναι 7.221 δραχμές και ο μισθός 161.000 μεικτά, την ίδια στιγμή που τα κέρδη της πλουτοκρατίας είναι στην κορυφή στην Ευρώπη και τον κόσμο. Τη στιγμή που οι βασικές ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας είναι πολύ περισσότερα από 450.000 δραχμές, που αυτοί λένε. Ανάσα για την εργατική οικογένεια, θα ήταν η πρόταση του ΠΑΜΕ, όπως κατατέθηκε στην Ολομέλεια της ΓΣΕΕ, για 12.000 κατώτερο μεροκάματο, 300.000 κατώτερο μισθό, κατώτερη σύνταξη στα 20 Ημερομίσθια Ανειδίκευτου Εργάτη (240.000 δρχ), το επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού και αφορολόγητο όριο τα 3,5 εκατομμύρια δραχμές για τους εργαζόμενους. Αλλά, για μια ακόμα φορά, και οι τρεις παρατάξεις, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση την απέρριψαν. Ηταν, λένε, πολλά. Δεν τους ένοιαζε αν τα κέρδη των εργοδοτών ήταν στα ύψη, το θεωρούσαν φυσιολογικό. Να πάρουν καλύτερο μεροκάματο οι εργάτες, γι' αυτούς είναι μαξιμαλισμός».

«Καλούμε, συνέχισε, όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, στις Επιτροπές Αγώνα εκεί που τα σωματεία "τα 'καναν πλακάκια" με τους εργοδότες και να παλέψουν αποφασιστικά, να διεκδικήσουν καλύτερες αμοιβές, περισσότερα δικαιώματα, περισσότερες κατακτήσεις. Μας χρωστάνε πολλά, τα θέλουμε όλα πίσω». «Οι συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, υπογράμμισε, δε διεκδικούν. Προσαρμόζουν τα αιτήματα στις ανάγκες της πλουτοκρατίας. Διευκολύνουν την κυβέρνηση να περάσει την πολιτική της».

Γενικευμένη επίθεση

«Η επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, τόνισε στη συνέχεια ο Θ. Κούτρας, είναι γενικευμένη σε όλα τα μέτωπα. Τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, τις ζούμε ήδη και αφορούν, κρίνουν και ρυθμίζουν το μέλλον των παιδιών μας. Τώρα γευόμαστε και τη μετατροπή των Δημόσιων Νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες και τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρία είναι ένα ακόμα βήμα προς την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων συνεχίζεται ασταμάτητα. Μοιράζουν, με τη βοήθεια της ΝΔ, την περιουσία του ελληνικού λαού στους ιδιώτες. Στην Κοινωνική Ασφάλιση επανέρχονται πιο προετοιμασμένοι, με όλες τις εφεδρείες τους εν δράσει, με τα ίδια μέτρα που την άνοιξη που μας πέρασε, τα απορρίψανε καθολικά όλοι οι εργαζόμενοι, στο σύνολό τους. Οι ανατροπές στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, είναι κομμάτι των γενικότερων αντιδραστικών αλλαγών των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, μέσω των οποίων το μεγάλο Κεφάλαιο επιτυγχάνει τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, εντείνει το βαθμό της εκμετάλλευσης και αυξάνει τα κέρδη του».

Κανένας εφησυχασμός

Αναφερόμενος ειδικά στην Κοινωνική Ασφάλιση που βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης επισήμανε: «Εμείς λέμε, με κριτήριο και τις δυνατότητες που υπάρχουν λόγω παραγωγικότητας τα 30 χρόνια ασφάλισης, ανεξαρτήτως ηλικίας ή 9.000 ένσημα είναι αρκετά».

Ο ομιλητής έκανε μια εκτενή αναφορά στα κυβερνητικά σχέδια για την Ασφάλιση και τόνισε: «Προσπαθούν να παρουσιάσουν τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα ως αναγκαία για τη βιωσιμότητα του συστήματος και την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλειμμάτων. Θέλουν να φορτώσουν ευθύνες στους εργαζόμενους για τη δική τους πολιτική, για τη μερική απασχόληση, για τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, για τις ελαστικές μορφές εργασίας, για τα δελτία παροχής υπηρεσιών, για την ανεργία, που υπονομεύουν τα εισοδήματα των Ταμείων.

«Κανένας εφησυχασμός, συνέχισε ο συνδικαλιστής, στην παραπλανητική τακτική της κυβέρνησης. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν είναι γνωστές. Δε θα τα καταφέρουν να μας διασπάσουν. Προσπαθούν με εργαλείο τον κοινωνικό διάλογο, κεφάλαιο και κυβέρνηση να αφοπλίσουν τους εργαζόμενους. Τα τραπέζια της συναίνεσης τα στήνουν για να μας αφαιρέσουν δικαιώματα», επισήμανε και τόνισε: «Απορρίπτουμε τις λογικές του κοινωνικού εταιρισμού με τους πλουτοκράτες και την κυβέρνηση. Τους είμαστε ταξικά αντίπαλοι. Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις ήταν αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου και χαμένοι βγήκαν οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι δε διαπραγματεύονται τα δικαιώματά τους. Διεκδικούν τη διεύρυνσή τους και αυτό απαιτεί την οργάνωσή τους και σκληρούς ταξικούς αγώνες. Με διαπραγματεύσεις ποτέ δεν κέρδισαν οι εργαζόμενοι. Μόνο ένα μαζικό, μαχητικό κίνημα, ταξικά προσανατολισμένο, μπορεί αποτελεσματικά να υπερασπίζεται δικαιώματα και να διεκδικεί αιτήματα που να βελτιώνουν τη θέση της εργατικής οικογένειας. Δεν υπάρχουν, επομένως, ούτε μηδενικές βάσεις ούτε καθαρά τραπέζια όσο υπάρχουν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ, οι ανατροπές στις εργασιακές μας σχέσεις, οι στόχοι της ΟΝΕ. Κι ας κόπτονται να μας πείσουν η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ για το αντίθετο, μαζί με την Αυτόνομη Παρέμβαση του Συνασπισμού που όχι μόνο ταυτίζεται με αυτή τη λογική αλλά πρωτοστατεί, δηλητηριάζει τους εργαζόμενους από τα μέσα. Προσπαθεί να σπείρει τη σύγχυση στις γραμμές των εργαζομένων με αυταπάτες και ψευδαισθήσεις».

«Ο Φλεβάρης, υπογράμμισε, προβλέπεται πολύ θερμός μήνας. Η επίθεση της κυβέρνησης - κεφαλαίου αρχίζει. Είμαστε κι εμείς πανέτοιμοι, με τις οργανώσεις μας, με τα σωματεία μας, με τις Επιτροπές Αγώνα. Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα με νέα συλλαλητήρια, με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις».

Στην ομιλία του ο Θ. Κούτρας καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο το κύμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας, που έχει σχεδιάσει και εξαπολύει η κυβέρνηση σε βάρος του κινήματος των λαϊκών αγωνιστών, ενώ αναφερόμενος στη ΝΔ σημείωσε: «Κάνει λάθος υπολογισμούς η ΝΔ, αν νομίζει ότι μας ξεγελά με τη δημαγωγία της. Ξέρουμε ότι είναι και δική της πολιτική αυτή που εφαρμόζεται. Εξάλλου, τη μεγάλη μαχαιριά στην κοινωνική ασφάλιση το 1990 - 1992 έχει το όνομά της».

Στο κλείσιμο της ομιλίας του αναφέρθηκε αναλυτικά στο διεκδικητικό αγωνιστικό πλαίσιο που βάζει το ΠΑΜΕ και κατέληξε: «Στην εφαρμοζόμενη πολιτική του κεφαλαίου που υλοποιεί η κυβέρνηση, με τη βοήθεια της ΝΔ, μια είναι η απάντηση: Μέτωπο λαϊκό αντιμονοπωλιακό των εργατών, των αγροτών, των ΕΒΕ. Πιο δυνατά, πιο μαζικά, τη δυσαρέσκειά μας για την πολιτική τους να τη μετατρέψουμε σε μαζική κινητοποίηση του λαού και των εργαζομένων για την ανατροπή της. Ο αγώνας είναι δύσκολος. Η νίκη θα είναι δική μας».

«Είμαστε θύματα της ίδιας πολιτικής»

Μια ξεχωριστή συγκέντρωσης ήταν αυτή όταν ανέβηκε στο βήμα και «πνίγηκε» στα χειροκροτήματα ο Βασ. Κατής, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου στα Τέμπη. «Σας απευθύνω, είπε, αγωνιστικό χαιρετισμό από τους αγρότες όλης της Ελλάδας που βγήκαν στους δρόμους γιατί ξεκληρίζονται». «Ολοι οι αγρότες έχουν καταλάβει - συνέχισε - στο πετσί τους τι σημαίνει Κοινή Αγροτική Πολιτική, τι σημαίνει ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και πρόσθεσε: «Συνάδελφοι, είμαστε θύματα της ίδιας εκμεταλλευτικής πολιτικής των μονοπωλίων, της ΕΕ που σιγοντάρουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Φεύγει 40 δραχμές το στάρι από εμάς, 400 το ψωμί σε εσάς. 80 δίνουμε εμείς την ντομάτα, 500 την αγοράζετε εσείς. Το ενδιάμεσο το παίρνουν αυτοί που ρουφάνε το δικό σας και το δικό μας ιδρώτα». «Είμαστε στα μπλόκα, ενωμένοι, αποφασισμένοι να νικήσουμε. Θέλουμε τη συμπαράστασή σας. Μόνο με τον κοινό μας αγώνα θα ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, θα διαμορφώσουμε συνθήκες για να μπορούμε να ζούμε καλύτερα».

«Για μια ακόμα φορά η αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, βγάζει το λαό ολόκληρης της χώρας στους δρόμους» σημείωσε ο Αλ. Τσώλης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της ΓΣΕΕ, στην ομιλία του. Είναι σήμερα εδώ - είπε - και σε μια σειρά άλλες πόλεις «οι εργαζόμενοι που αγωνιούν για το αύριο, οι μικρομεσαίοι που ασφυκτιούν, οι νέοι που δε βλέπουν διεξόδους και οι άνεργοι που αντιμετωπίζουν το φάσμα της εξαθλίωσης».

Ο Γιαννίτσης - υπογράμμισε στη συνέχεια - μπορεί να έφυγε από το υπουργείο Εργασίας «όμως τα μαύρα σχέδιά του για το Ασφαλιστικό έμειναν εκεί. Είναι και σήμερα η ίδια κυβερνητική πολιτική». Ενώ αναφερόμενος στο ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών επισήμανε: «Ετοιμάζουν φιέστα για διάλογο, κυβέρνηση, εργοδοσία και οι "δικοί τους" άνθρωποι στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Ο διάλογός τους είναι απάτη. Οι εργαζόμενοι θα τους χαλάσουν τα σχέδια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ