Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αφετηρία για διαρκή μπλόκα στην αντεργατική πολιτική

Το χτεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα, όπως και τα ανάλογα σε πάνω από 40 πόλεις, σήμαναν το ξεκίνημα μιας ακόμα πιο αποφασιστικής διεκδικητικής παρέμβασης της εργατικής τάξης

Τα δικά τους μπλόκα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης έστησαν χτες στο κέντρο της Αθήνας, όπως και στις άλλες πόλεις οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και η νεολαία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Μπλόκο στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, στην ακρίβεια, τη φτώχεια και την ανεργία. Μπλόκο σε όλους εκείνους που τους καταδικάζουν στη μιζέρια, που στερούν απ' αυτούς και τα παιδιά τους τη ζωή και το μέλλον τους. Μπλόκο κόντρα και σ' όλη αυτή την μπόχα του αστικού πολιτικού συστήματος που αναδυόταν την ίδια ώρα στα τηλεοπτικά κανάλια από τις διαγκωνιζόμενες μερίδες της άρχουσας τάξης και τους πολιτικούς της εκφραστές.

Χτες τ' απόγευμα το κέντρο της Αθήνας είχε άλλο χρώμα. Αυτό του κόσμου που αντιστέκεται, του κόσμου που παλεύει να γυρίσει τον τροχό της Ιστορίας μπροστά. Η εικόνα δεν ξάφνιασε κανέναν από τους οργανωτές της διαδήλωσης. Η επίμονη δουλιά που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα, γειτονιά τη γειτονιά, από χώρο σε χώρο δουλιάς, εργάτη τον εργάτη έφερε αποτέλεσμα: ένα πρώτο πολύ καλό συλλαλητήριο. Τέτοιο που έκανε καθαρό πως σημαντικά τμήματα εργαζομένων κόντρα σ' έναν καλλιεργούμενο εφησυχασμό αντιλαμβάνονται το μέγεθος και την ποιότητα της επίθεσης που έχει εξαπολυθεί κατά της εργατικής τάξης και ήδη παίρνουν τη θέση τους στο μετερίζι του αγώνα. Εδωσε μήνυμα για τη συνέχεια: Σε κάθε τόπο δουλιάς, σε κάθε κλάδο.

Από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και με τη μαχητική τους πορεία στη Βουλή, χιλιάδες λαού, έστειλαν μήνυμα αντίστασης και κλιμάκωσης της πάλης. Εσμιξαν τη φωνή τους, με τη φωνή των χιλιάδων αγροτών που απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας αγωνίζονται για τους κόπους τους, παλεύουν να μείνουν στον τόπο τους. Δήλωσαν την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους.

Διαδήλωσαν την απόφασή τους να στραπατσάρουν με τους αγώνες τους, για άλλη μια φορά τα σχέδια της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση, την ιδιωτικοποίηση της υγείας της πρόνοιας και της παιδείας.

Καταδίκασαν απερίφραστα το «διάλογο» της απάτης, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, που βάζει πλάτες στο τσάκισμα των δικαιωμάτων τους. Διεκδίκησαν νέα δικαιώματα, ουσιαστικές αυξήσεις στα εισοδήματά τους, δουλιά για τους ανέργους, δημόσιες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας. Διεκδίκησαν αυτά που τους ανήκουν. Αυτά έγραφαν στα πανό τους, αυτά φώναξαν με τα συνθήματά τους.

Εκαναν ξεκάθαρο σε όλες τις κατευθύνσεις «ότι δε σκύβουν το κεφάλι» δε βολεύονται με τα «λιγότερα», απαιτούν όλα όσα τους ανήκουν. Και έδωσαν υπόσχεση ότι και αύριο θα είναι πιο πολλοί στους δρόμους. Ποιο πολλοί θα μπούνε στους αγώνες. Συσπειρωμένοι γύρω από τα ταξικά σωματεία, μέσα από το ΠΑΜΕ θα είναι στο πόστο τους. Γιατί στους αγώνες είναι η ελπίδα.

Η πορεία

Με τα μπλοκ των οικοδόμων στην πρώτη γραμμή να δίνουν τον τόνο άρχισε η πορεία, στη μέση φοιτητές και σπουδαστές σχολών, πιο πίσω μεταλλεργάτες, υπάλληλοι ξενοδοχείων, οι συμβασιούχοι των ΤΕΟ, οι αποκλειστικές νοσοκόμες, υπάλληλοι τραπεζών, εργάτες των Δήμων. Ολοι μαζί να φωνάζουν δυναμικά το σύνθημα «αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με μέτωπο κι αγώνα θ' ανατραπεί», στιγμάτισαν τις πλειοψηφίες στις τριτοβάθμιες οργανώσεις και ζήτησαν «ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών», επιβεβαίωσαν ότι «με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», έδειξαν την αλληλεγγύη τους προς τους αγωνιζόμενους αγρότες «εργατιά αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά».

Πολλά τα πανό και τα αιτήματα, ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε το πανό των νέων οικοδόμων με το «η ζωή μας ανήκει» και με τα ονόματα των συναδέλφων τους που σκότωσε η εργοδοσία. Χαρακτηριστικό το πανό: «Σκότωσαν τον Εντισον Ντεμαΐ, 16 χρονών, δολοφόνησαν τον Χόρο Κόστα 19 χρονών, σκότωσαν τον Μπούρμπουλα Κώστα 32 χρονών». Μια ξεχωριστή επίσης παρουσία στην πορεία οι εργαζόμενες γυναίκες, οι αποκλειστικές νοσοκόμες που αγωνίζονται κι αυτές μαζί με άλλους εργαζόμενους για να διασφαλίσουν το δικαίωμα στην εργασία. Στην πορεία κατέβηκαν και οι υπάλληλοι των ΤΕΟ που βρίσκονται σε κατάληψη διεκδικώντας κι αυτοί τη δουλιά τους.

Η πορεία προχωρά ανεβαίνει, φωνάζοντας ακούραστα το «δίκιο του εργάτη». Μαζί τους από τη μία και την άλλη πλευρά, οι «συνηθισμένοι συνοδοί» τους οι αστυνομικές δυνάμεις να δημιουργούν ασφυκτικό κλοιό.

Φτάνοντας στο Σύνταγμα, απέναντι από τη Βουλή, βροντοφωνάζουν ακόμη μια φορά «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι μέσα από το ΠΑΜΕ, αντίσταση και πάλη». Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών πηγαίνει προς τη Βουλή για να επιδώσει τα αιτήματα στους αντιπροσώπους των κομμάτων. Η πορεία όχι μόνο δε διαλύεται αλλά ο κόσμος κατεβαίνει προς την Ομόνοια συνεχίζοντας ν' απαιτεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ