Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Κατά της διπλής απασχόλησης των πανεπιστημιακών γιατρών

Μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος είναι ο νόμος 2889/2001 του υπουργού Υγείας που απαγορεύει στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να απασχολούνται ταυτόχρονα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Την άποψη αυτή υποστήριξαν χτες και οι τρεις εισηγητές δικαστές κατά τη συζήτηση προσφυγών από τους πανεπιστημιακούς γιατρούς στο Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) υπό διευρυμένη επταμελή σύνθεση.

Κάποια διαφοροποίηση υπήρξε από τους εισηγητές σχετικά με τον τρόπο απομάκρυνσης των πανεπιστημιακών γιατρών. Ετσι, ένας από τους τρεις εισηγητές, ο σύμβουλος επικρατείας Γ. Παπαμεντζελόπουλος, υποστήριξε με επιφυλάξεις ότι υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα στον τρόπο απομάκρυνσης των πανεπιστημιακών γιατρών και ότι δεν μπορεί να αποφασίζουν γι' αυτό το θέμα μοναχά τα Διοικητικά Συμβούλια των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠΕΣΥ), αλλά θα πρέπει να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ΑΕΙ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη πλήρης αυτοδιοίκησή τους.

Αντίθετα, οι δικαστές Κ. Πισπιρίγος και Μ. Γκορζολίδου υποστήριξαν ότι και ο τρόπος απομάκρυνσης των πανεπιστημιακών γιατρών (μόνο από τα ΠΕΣΥ) βρίσκεται μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος. Σχετικά με την ουσία του νόμου 2889/01, ως προς την απομάκρυνση των πανεπιστημιακών γιατρών, οι εισηγητές θεωρούν ότι δεν περιορίζονται συνταγματικές αρχές όπως της επαγγελματικής και ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ισότητας, η προστασία της υγείας και η εμπιστοσύνη του διοικούμενου προς την Πολιτεία, όπως ισχυρίζονταν στις προσφυγές τους οι πανεπιστημιακοί γιατροί, εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων και σωματεία διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού.

Στις εισηγήσεις τους οι τρεις δικαστές ανέφεραν ότι η απαγόρευση που προβλέπει ο νόμος για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς διαφυλάσσει την ανεξαρτησία τους από ιδιωτικά κέντρα, με την απαλλαγή τους από κάθε είδους εξάρτηση, αλλά και το κύρος τους έναντι των ασθενών.

Η έκδοση των αποφάσεων αναμένεται μέχρι τα τέλη Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ