Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΠΑΜΕ για μετωπική σύγκρουση και στον Πειραιά

Εργάτες της στεριάς και της θάλασσας, συνταξιούχοι και νεολαίοι, από όλες τις εργατουπόλεις της πειραιώτικης περιφέρειας, ένωσαν τα αγωνιστικά τους βήματα χτες το απόγευμα στην πλατεία Κοραή, για να διαδηλώσουν την απόφασή τους να υπερασπίσουν τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, να αποκρούσουν συνολικά την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που έχει μετατρέψει τον τόπο τους σε βασίλειο της ανεργίας και της φτώχειας. Ταυτόχρονα, αυτή η μαζική και μαχητική παρουσία των Πειραιωτών έδωσε και στην Επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, που διοργάνωσε την κινητοποίηση, εντολή για την κλιμάκωση του αγώνα.

Οι Πειραιώτες είχαν αρχίσει να καταφτάνουν στον τόπο της συγκέντρωσης από τις 6 το απόγευμα. Στις 6.30 που είχε καθοριστεί και το αγωνιστικό ραντεβού, η πλατεία Κοραή είχε ήδη κατακλυστεί. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και των ναυτεργατών. Ενώ το δικό τους «παρών» έδωσαν οι οικοδόμοι, οι εργάτες από τα καπνεργοστάσια και τα εργοστάσια ελαιοσαπουνοποιίας και οι συνταξιούχοι. Ομως, τον παλμό έδινε το δυναμικό μπλοκ της Επιτροπής Νέων Εργαζομένων και των μαθητών.

Πρώτος στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκε ο εκπρόσωπος των σωματείων της Ζώνης και πρόεδρος της Ενωσης Ηλεκτρολόγων Πλοίων Θανάσης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους όλου του Πειραιά να συμπαραταχτούν στον αγώνα που δίνουν οι εργατοτεχνίτες για να κρατήσουν στη ζωή τη Ζώνη, που αποτελεί την κύρια πλέον οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής, αλλά «και να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να ετοιμάσουμε τη μετωπική μας σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, που μας θέλει στη φτώχεια, στην ανεργία και το περιθώριο». Τέλος, απηύθυνε αγωνιστικό χαιρετισμό στους αγωνιζόμενους αγρότες.


Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, πρόεδρος της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και μέλος της διοίκησης του ΕΚ Πειραιά. Ο συνδικαλιστής ξεκίνησε την ομιλία του, χαιρετίζοντας τους αγρότες που «βρίσκονται στα μπλόκα της ελπίδας» και επισήμανε ότι τόσο αυτούς όσο και τους εργάτες τους έβγαλε στο δρόμο η ίδια πολιτική, «που σπρώχνει τους εργαζόμενους στους ανεργία, τους νέους στο περιθώριο, τους συνταξιούχους στην επαιτεία». Τόνισε ότι το δρόμο για το σφοδρό χτύπημα σε κάθε εργατική κατάκτηση στρώνει η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και ανέφερε: «Ηρθε η ώρα - συνέχισε - να δώσουμε τη δική μας απάντηση. Αρνούμαστε να μας καταδικάσουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Αρνούμαστε να μας κατεδαφίσουν την Κοινωνική Ασφάλιση, αρνούμαστε να μας χτυπήσουν τα δικαιώματά μας, που κατακτήσαμε με αγώνες, ιδρώτα και αίμα. Αγωνιζόμαστε, γιατί νοιαζόμαστε για το μέλλον μας και πιο πολύ για το μέλλον των παιδιών μας». «Μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική, με την κλιμάκωση του αγώνα μας, με τη συγκρότηση ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου. Ο αγώνας είναι δύσκολος, όμως η νίκη θα είναι δική μας».

Ακολούθησε μαχητική πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ τα συνθήματα «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Εργάτες αγρότες, μαθητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», δονούσαν επί μία ώρα το πρώτο λιμάνι.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ