ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης του ΚΚΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού η ΤΟ Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, για την παρουσίαση της μπροσούρας του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας» από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος φοιτητών, ερευνητών και καθηγητών από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, όπως και η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, και ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η χτεσινή εκδήλωση αποτέλεσε κορύφωση ενός πλούσιου προγράμματος εκδηλώσεων στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, από τις Οργανώσεις της ΠΟ Σπουδάζουσας, με άξονα την πρόταση του ΚΚΕ για την ανώτατη εκπαίδευση και το γνωστικό αντικείμενο των σχολών. Επίσης, στην εκδήλωση μοιράστηκαν έντυπα τα αποτελέσματα από το σχετικό ερωτηματολόγιο που διαμόρφωσε η ΚΝΕ, στο οποίο απάντησαν χίλιοι και πλέον φοιτητές όλο αυτό το διάστημα.

Στην εκδήλωση πραγματοποίησαν επίσης παρεμβάσεις μετά την ολοκλήρωση της κεντρικής ομιλίας: Ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής, ο Αντώνης Βεντούρης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Εργαζομένων του ΑΠΘ, και η Αννα - Μαρία Ηλιού, Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Στις παρεμβάσεις παρουσιάστηκαν διάφορες πτυχές των συνεπειών που έχει για τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους φοιτητές, τα προγράμματα σπουδών αλλά και συνολικά την εξέλιξη της επιστήμης το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που προωθείται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις. Παράλληλα, μεταφέρθηκε πείρα από πανεπιστήμια σε κράτη όπου οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση έχουν προχωρήσει ακόμη πιο πολύ στην κατεύθυνση του πανεπιστημίου της αγοράς. Στο επίκεντρο βρέθηκε το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η πρόταση του Κόμματος για να πλατύνει η συζήτηση για το πώς θα ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες, για να τροφοδοτηθούν η δράση, οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των συλλογικών φορέων μέσα στο πανεπιστήμιο.

Αναλυτικό ρεπορτάζ από την ομιλία του Ν. Σοφιανού και τις παρεμβάσεις της εκδήλωσης θα φιλοξενηθεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

Σύνδεση του πανεπιστημίου με την καπιταλιστική αγορά, απομόνωση από τις ανάγκες της κοινωνίας

Τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κύκλος συζητήσεων για τη μεγαλύτερη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά και τις επιχειρήσεις. Στην τελευταία αυτή συνεδρίαση παραβρέθηκαν και πήραν τον λόγο ο υφυπουργός Παιδείας, Α. Συρίγος, και ο γγ Ερευνας και Καινοτομίας, Αθ. Κυριαζής, οι οποίοι παρουσίασαν μια σειρά από προγράμματα και νομοθετήματα που ήδη εφαρμόζονται στην κατεύθυνση αυτής της διασύνδεσης.

Πατώντας σε αυτήν την πραγματικότητα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέδειξε ότι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται για τα πανεπιστήμια, ότι «και σήμερα το πανεπιστήμιό μας λειτουργεί κυρίως με τέτοια κριτήρια, επιχειρηματικά, εμπορευματικά και συνδέεται αποτελεσματικά στον βαθμό που μπορεί με τις ανάγκες αυτών των επιχειρήσεων. Αλλά η συζήτηση που θέλουμε να ανοίξουμε εμείς είναι πώς επηρεάστηκαν τα πανεπιστήμια από αυτήν τη λειτουργία τους. Μήπως αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα των φοιτητών, των διδασκόντων, των εργαζομένων του πανεπιστημίου; Η ζωή λέει πως όχι»!

Περιγράφοντας τη σημερινή επιχειρηματική εικόνα των πανεπιστημίων, αναφέρθηκε στους προϋπολογισμούς που παραμένουν πάρα πολύ μακριά από τις ανάγκες των ιδρυμάτων, στα δίδακτρα που επεκτάθηκαν, στην κατηγοριοποίηση που διαρκώς εντείνεται, αφού η επιχειρηματικότητα εντείνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα ιδρύματα, καθώς και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέσα στις σχολές, αξιοποιούν υποδομές των πανεπιστημίων, τα ιδρύματα βάζουν το ρίσκο και οι επιχειρηματίες ιδιοποιούνται, αγοράζουν αντί πινακίου φακής τις πιο έτοιμες ιδέες. Είναι χαρακτηριστικό δε ως προς αυτό ότι μιλώντας για τα βιομηχανικά διδακτορικά, ο υφυπουργός Α. Συρίγος κάλεσε τα πανεπιστήμια να παίξουν αυτά τον ρόλο των τμημάτων R&D των επιχειρήσεων, γιατί, όπως είπε, λόγω όγκου οι επιχειρήσεις που έχουμε στην Ελλάδα δεν μπορούν να αναπτύξουν τέτοια τμήματα...

«Μας προβληματίζουν όλα τα παραπάνω γιατί δεν συνδέουν τα πανεπιστήμια και την πανεπιστημιακή έρευνα με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά τα συνδέουν με τις ανάγκες των επιχειρηματιών, με τις ανάγκες των κερδών τους και τα κίνητρά τους», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής. Αυτός ο δρόμος, εξήγησε, θα φέρει και έναν «πόλεμο ιδρυμάτων», που θα οδηγεί κάποια και σε κλείσιμο όταν δεν θα καταφέρνουν να προσελκύσουν το ερευνητικό ενδιαφέρον, ενώ η κατεύθυνση των δεξιοτήτων που αξιώνει σήμερα η παραγωγή για το περιεχόμενο των σπουδών, δεν σημαίνει παρά πτυχία με ημερομηνία λήξης για τους αποφοίτους.

Ο Γ. Δελής τόνισε: «Αντικειμενικά σήμερα, στην εποχή που ζούμε, στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της τεχνητής νοημοσύνης, θεωρούμε ότι υπάρχουν και μάλιστα με το παραπάνω όλες εκείνες οι επιστημονικές, όλες οι παραγωγικές δυνατότητες για να ζουν όλοι οι άνθρωποι πολύ καλύτερα. Τι βλέπουμε όμως στο σύστημα που ζούμε, στον καπιταλισμό; Βλέπουμε συνεχώς να διευρύνεται το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις επιστημονικές, τις τεχνολογικές δυνατότητες και στην ικανοποίηση των αναγκών της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Αυτή είναι η πηγή του προβλήματος», είπε, εξηγώντας ότι αντίστοιχα επηρεάζεται και το πανεπιστήμιο, καθώς η σύνδεσή του με την καπιταλιστική αγορά φέρνει απομόνωση - όπως δείχνει η ίδια η ζωή - από τις ανάγκες της κοινωνίας.

Εκλεισε καλώντας φοιτητές, πανεπιστημιακούς, εργαζόμενους να αντισταθούν σε αυτήν τη σύνδεση των ιδρυμάτων με την καπιταλιστική αγορά και να αναπτύξουν αγώνες για την αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, αγώνες για το περιεχόμενο της γνώσης, για να είναι το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση ενός επαγγέλματος, για να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, σε αντίθεση με την πολιτική που υποτάσσει την Ανώτατη Εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή έρευνα στο κριτήριο του κέρδους.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Από καλύτερες θέσεις στη μάχη για σύγχρονους όρους σπουδών και ζωής για κάθε φοιτητή

Η μαζική συμμετοχή επιβεβαιώνει ότι ο Σύλλογος παραμένει το «αποκούμπι» των οικότροφων φοιτητών

Η αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Λάρισας δείχνει τη θέληση των φοιτητών για Σύλλογο δυνατό, οργανωτή της πάλης κόντρα στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στις εστίες και στις σπουδές τους, που θα μπαίνει μπροστά για σύγχρονους όρους σπουδών και ζωής για κάθε φοιτητή.

Πιο συγκεκριμένα, στις εκλογές που έγιναν την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη συμμετείχαν 136 φοιτητές (από 96 το 2019). Το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας» στήριξαν 131 φοιτητές (από 90). Σημειώθηκαν ακόμα 2 άκυρα και 3 λευκά.

Το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιώνει τη σημαντική δράση που ανέπτυξε ο Σύλλογος τα τελευταία 2 χρόνια (και παλιότερα) για να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση, για να δοθούν λύσεις σε οξυμένα προβλήματα, ακόμα και σε σύγκρουση με εργολαβικά συμφέροντα, για να ανεγερθούν νέες φοιτητικές εστίες που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για όλους τους επαρχιώτες φοιτητές, αλλά και για τη διοργάνωση μιας σειράς πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων.

«Με το αποτέλεσμα αυτό, μπορούμε να δώσουμε από καλύτερες θέσεις τη μάχη ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των φοιτητών ως "κόστος" και βλέπουν και τον τομέα της φοιτητικής στέγης ως ένα πεδίο κερδοφορίας και ανταποδοτικότητας. Η συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να μας βγάλει νικητές στην προσπάθεια να κατακτήσουμε τους στόχους και τα όνειρά μας», σημειώνουν οι δυνάμεις της ΠΚΣ σε ανακοίνωσή τους.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΕΠ
Εκδήλωση του ΚΣ της ΚΝΕ στις 15 Δεκέμβρη

Στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΚΝΕ με αφορμή τα 100 χρόνια από την 1η έκδοση της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», του θεωρητικού και πολιτικού οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ οργανώνει πολιτική εκδήλωση την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη, στις 19.00, στο αμφιθέατρο «Νιαβή» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παράλληλα, από 16 έως 20 Δεκέμβρη, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, στην Αθήνα, θα λειτουργεί έκθεση για την 100χρονη ιστορία της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», με πρωτότυπο υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ.

Βιβλιοπαρουσίαση στην Κομοτηνή

Η ΟΒ Νομικής της Τομεακής Οργάνωσης Ροδόπης της ΚΝΕ προχωράει στη διοργάνωση εκδήλωσης - βιβλιοπαρουσίασης της έκδοσης με τίτλο «Η Συνταγματική Εκφραση της Δικτατορίας του Κεφαλαίου». Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο κτίριο της Νομικής στο Αμφιθέατρο 7. Την έκδοση θα παρουσιάσει η Βάνα Δινδίνη, στέλεχος του ΚΚΕ, δικηγόρος, απόφοιτη του τμήματος Νομικής του ΔΠΘ.

ΑΣΓΜΕ
«Αντί για μέτρα, η κυβέρνηση "πετάει την μπάλα στην εξέδρα"»

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να ρίχνει στις πλάτες των γονιών το βάρος της φοίτησης των παιδιών μας στα σχολεία. Ταυτόχρονα, αντί να πάρει μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών μας, "πετάει την μπάλα στην εξέδρα" με μοναδικό στόχο να αποπροσανατολίσει τους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς». Τα παραπάνω σημειώνει η ΑΣΓΜΕ αναφορικά με την ψήφιση της διάταξης με τις κυρώσεις για τους γονείς που δεν τηρούν την υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης.

«Χωρίς καμιά συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, τους εκπροσώπους των γονέων για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ψήφισε μια ισοπεδωτική διάταξη στη λογική της καταστολής και της ατομικής ευθύνης (...) Ως ΑΣΓΜΕ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας τονίζαμε ότι η θέση του κάθε μαθητή είναι στο σχολείο, με την προϋπόθεση η κυβέρνηση με μέτρα να το εξασφαλίσει, όπως αυτό της αραίωσης των τμημάτων. Αντί αυτού, η κυβέρνηση έφερε νομοσχέδιο που αύξησε τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, έφερε συγχωνεύσεις και τώρα συνεχίζει με τη λογική της καταστολής και της ατομικής ευθύνης», τονίζει η ΑΣΓΜΕ, απαιτώντας άμεσα μέτρα για την ασφαλή εκπαιδευτική διαδικασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ