Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σύνδεση του πανεπιστημίου με την καπιταλιστική αγορά, απομόνωση από τις ανάγκες της κοινωνίας

Τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κύκλος συζητήσεων για τη μεγαλύτερη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά και τις επιχειρήσεις. Στην τελευταία αυτή συνεδρίαση παραβρέθηκαν και πήραν τον λόγο ο υφυπουργός Παιδείας, Α. Συρίγος, και ο γγ Ερευνας και Καινοτομίας, Αθ. Κυριαζής, οι οποίοι παρουσίασαν μια σειρά από προγράμματα και νομοθετήματα που ήδη εφαρμόζονται στην κατεύθυνση αυτής της διασύνδεσης.

Πατώντας σε αυτήν την πραγματικότητα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέδειξε ότι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται για τα πανεπιστήμια, ότι «και σήμερα το πανεπιστήμιό μας λειτουργεί κυρίως με τέτοια κριτήρια, επιχειρηματικά, εμπορευματικά και συνδέεται αποτελεσματικά στον βαθμό που μπορεί με τις ανάγκες αυτών των επιχειρήσεων. Αλλά η συζήτηση που θέλουμε να ανοίξουμε εμείς είναι πώς επηρεάστηκαν τα πανεπιστήμια από αυτήν τη λειτουργία τους. Μήπως αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα των φοιτητών, των διδασκόντων, των εργαζομένων του πανεπιστημίου; Η ζωή λέει πως όχι»!

Περιγράφοντας τη σημερινή επιχειρηματική εικόνα των πανεπιστημίων, αναφέρθηκε στους προϋπολογισμούς που παραμένουν πάρα πολύ μακριά από τις ανάγκες των ιδρυμάτων, στα δίδακτρα που επεκτάθηκαν, στην κατηγοριοποίηση που διαρκώς εντείνεται, αφού η επιχειρηματικότητα εντείνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα ιδρύματα, καθώς και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέσα στις σχολές, αξιοποιούν υποδομές των πανεπιστημίων, τα ιδρύματα βάζουν το ρίσκο και οι επιχειρηματίες ιδιοποιούνται, αγοράζουν αντί πινακίου φακής τις πιο έτοιμες ιδέες. Είναι χαρακτηριστικό δε ως προς αυτό ότι μιλώντας για τα βιομηχανικά διδακτορικά, ο υφυπουργός Α. Συρίγος κάλεσε τα πανεπιστήμια να παίξουν αυτά τον ρόλο των τμημάτων R&D των επιχειρήσεων, γιατί, όπως είπε, λόγω όγκου οι επιχειρήσεις που έχουμε στην Ελλάδα δεν μπορούν να αναπτύξουν τέτοια τμήματα...

«Μας προβληματίζουν όλα τα παραπάνω γιατί δεν συνδέουν τα πανεπιστήμια και την πανεπιστημιακή έρευνα με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά τα συνδέουν με τις ανάγκες των επιχειρηματιών, με τις ανάγκες των κερδών τους και τα κίνητρά τους», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής. Αυτός ο δρόμος, εξήγησε, θα φέρει και έναν «πόλεμο ιδρυμάτων», που θα οδηγεί κάποια και σε κλείσιμο όταν δεν θα καταφέρνουν να προσελκύσουν το ερευνητικό ενδιαφέρον, ενώ η κατεύθυνση των δεξιοτήτων που αξιώνει σήμερα η παραγωγή για το περιεχόμενο των σπουδών, δεν σημαίνει παρά πτυχία με ημερομηνία λήξης για τους αποφοίτους.

Ο Γ. Δελής τόνισε: «Αντικειμενικά σήμερα, στην εποχή που ζούμε, στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της τεχνητής νοημοσύνης, θεωρούμε ότι υπάρχουν και μάλιστα με το παραπάνω όλες εκείνες οι επιστημονικές, όλες οι παραγωγικές δυνατότητες για να ζουν όλοι οι άνθρωποι πολύ καλύτερα. Τι βλέπουμε όμως στο σύστημα που ζούμε, στον καπιταλισμό; Βλέπουμε συνεχώς να διευρύνεται το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις επιστημονικές, τις τεχνολογικές δυνατότητες και στην ικανοποίηση των αναγκών της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Αυτή είναι η πηγή του προβλήματος», είπε, εξηγώντας ότι αντίστοιχα επηρεάζεται και το πανεπιστήμιο, καθώς η σύνδεσή του με την καπιταλιστική αγορά φέρνει απομόνωση - όπως δείχνει η ίδια η ζωή - από τις ανάγκες της κοινωνίας.

Εκλεισε καλώντας φοιτητές, πανεπιστημιακούς, εργαζόμενους να αντισταθούν σε αυτήν τη σύνδεση των ιδρυμάτων με την καπιταλιστική αγορά και να αναπτύξουν αγώνες για την αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, αγώνες για το περιεχόμενο της γνώσης, για να είναι το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση ενός επαγγέλματος, για να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, σε αντίθεση με την πολιτική που υποτάσσει την Ανώτατη Εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή έρευνα στο κριτήριο του κέρδους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οψεις της συζήτησης για παραπέρα διασύνδεση των ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις(2021-12-08 00:00:00.0)
Να διασφαλιστεί η σίτιση για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας(2021-11-18 00:00:00.0)
Εναρμονισμένη με τους στόχους της πρεσβείας των ΗΠΑ και του κεφαλαίου(2021-05-27 00:00:00.0)
Καταργούνται τα δίδακτρα που ...γενικεύονται!(2016-10-26 00:00:00.0)
Για αποτελεσματικότερη σύνδεση με τις επιχειρήσεις(2008-06-27 00:00:00.0)
Με κριτήριο το ιδιωτικό κέρδος(2005-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ