ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Φανερά» στο παιχνίδι οι Αμερικανοί

Ξαφνικά στα Σκόπια την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός υφυπουργός, αρμόδιος για τα θέματα της περιοχής

«Η λύση μάς είναι απαραίτητη» ξεκαθάρισε στην ηγεσία της ΠΓΔΜ ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Ντάνιελ Φριντ. Ο Φριντ επισκέφτηκε «ξαφνικά» τα Σκόπια την περασμένη Παρασκευή και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του έδειξε πως η Ουάσιγκτον θα πιέσει προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων και να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός υφυπουργός συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και σημείωσε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όμως για να καταστεί αυτή εφικτή, πρέπει να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας. «Το μήνυμα στις συναντήσεις μου με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό ήταν ότι οι ΗΠΑ είναι φίλη χώρα της "Μακεδονίας" και θέλουμε να τη δούμε στο δικό μας κοινό σύστημα αξιών. Στο ΝΑΤΟ υπάρχει μεγάλο άνοιγμα προς τη "Μακεδονία", αλλά χρειαζόμαστε λύση για το ζήτημα της ονομασίας. Πράγματι μας είναι απαραίτητη. Το μήνυμά μου ήταν: Ας προσπαθήσουμε να βρούμε τη λύση» αναφέρει.

Μιλώντας στο μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Α1», ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Απρίλη, «εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση».

«Δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να μη βρεθεί λύση. Αλλά, σκεφτείτε το. Είσαστε πολύ κοντά. Την Πέμπτη ήμουν στην Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ράις και στα Γραφεία (του ΝΑΤΟ) υπήρχε δυνατό αίσθημα υπέρ της "Μακεδονίας". Με την ευκαιρία αυτή, όταν είσαστε τόσο κοντά, επιθυμώ έντονα οι ηγέτες να σταθούν στο ύψος τους και να πουν: Αντε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα και να οδηγήσουμε τη χώρα μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» λέει ο Ντ. Φριντ.

Ο Μιλόσοσκι

«Το αυξημένο ενδιαφέρον από άλλες χώρες για την εκκρεμότητα της ονομασίας που παρατηρείται τελευταία, δε σημαίνει ότι η διαδικασία εξέρχεται από το καθορισμένο πλαίσιο» δήλωσε ο Αντ. Μιλόσοσκι, από τη Χάγη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

«Στόχος των προσπαθειών αυτών (των ΗΠΑ) είναι η ελαχιστοποίηση των κινδύνων που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη στρατηγική προτεραιότητα του ΝΑΤΟ, αναφορικά με την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή και τη διεύρυνση της Συμμαχίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Η Αθήνα

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να υπενθυμίζει τη θέση της, σύμφωνα με την οποία είναι έτοιμη να δεχτεί μια συμβιβαστική σύνθετη ονομασία όπου θα περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» ως γεωγραφικός προσδιορισμός. Αρκεί αυτή η ονομασία να είναι για όλες τις χρήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι θα ασκήσει «βέτο» στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην ΕΕ. Μάλιστα, όπως σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα, αυτό το «βέτο» θα είναι διαρκείας και θα παραμένει ενεργό για όσο διάστημα τα Σκόπια αρνούνται να συμβιβαστούν.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιμένει στο σχέδιο Ανάν ο Μ. Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Λύση» υπό τους δικούς του όρους διαμήνυσε ότι επιθυμεί ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επαναλαμβάνοντας την εμμονή του στο σχέδιο Ανάν, που απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή κοινότητα και αποκλείστηκε η επαναφορά του και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Σύμφωνα με τον Μ. Ταλάτ το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μέχρι το τέλος του 2008, εάν χρησιμοποιηθεί το σχέδιο Ανάν «που είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας εργασίας».

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους επανέλαβε ακόμα τις θέσεις του περί ενός «νέου συνεταιρικού κράτους» και όχι λύσης της κατοχής και μετασχηματισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ίσες αποστάσεις μεταξύ των συνιστώντων μερών και διατήρηση των «εγγυήσεων» του 1960. Ακόμα χαρακτήρισε τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου ως απλή συμφωνία επί της διαδικασίας, που χρησιμοποιήθηκε για την καθυστέρηση των διαδικασιών επίλυσης του προβλήματος...

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας στις παραπάνω δηλώσεις υπογράμμισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά κάνει «βήματα προς τα πίσω», τονίζοντας πως «το πιο σημαντικό είναι ότι η πλευρά μας προσέρχεται στις συνομιλίες με καλή θέληση και με σαφείς και συγκεκριμένες θέσεις, σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο και τις προδιαγραφές της λύσης, καθώς και σε ό,τι αφορά στην αφετηρία για να αρχίσουμε μια νέα προσπάθεια στο πλαίσιο της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου».

ΠΓΔΜ
Προκλήσεις Αλβανών με στήριξη ΝΑΤΟ

ΣΚΟΠΙΑ.--

Αβέβαιο εμφανίζεται το μέλλον της κυβερνώσας συμμαχίας ανάμεσα στο κόμμα «VMRO-DPMNE» του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι και στο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» του Μέντουχ Θάτσι. Αφορμή έδωσε η λίστα έξι βασικών «αιτημάτων» που κατέθεσε ο Θάτσι, απειλώντας με αποχώρηση από την κυβέρνηση εάν δεν ικανοποιηθούν ως τη ΝΑΤΟική σύνοδο κορυφής στις αρχές Απρίλη...

Κάποια από τα έξι αιτήματα που παρουσίασε ο Χάτσι συμπεριλαμβάνονταν στην περιβόητη συμφωνία της Οχρίδας που είχε επιτευχθεί μετά τον τερματισμό της σύγκρουσης Αλβανών αυτονομιστών και στρατού της ΠΓΔΜ την άνοιξη του 2001. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι απαιτήσεις του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» είναι:

  • α) Η ψήφιση νόμου για την «κοινωνική αποκατάσταση» των πρώην ενόπλων του UCK.
  • β) Η ψήφιση νόμου για την αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας σε θεσμικό επίπεδο.
  • γ)Η άμεση αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.
  • δ) Η αριθμητική αύξηση των Αλβανών στη δημόσια διοίκηση.
  • ε) Η διευθέτηση του ζητήματος της χρησιμοποίησης του αλβανικού εθνικού συμβόλου (που ταυτίζεται με την αλβανική σημαία).
  • στ) Το κλείσιμο των τεσσάρων υποθέσεων που ερευνούσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία έναντι Αλβανών πρώην αυτονομιστών.

«Συμπτωματικά» η κρίση στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι σημειώνεται ελάχιστα 24ωρα από την πρόσφατη αιφνιδιαστική επίσκεψη στα Σκόπια του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνιελ Φρέι, ο οποίος - όπως φάνηκε από τα γεγονότα - δεν πήγε στην περιοχή μόνον για να προωθήσει τη μελλοντική ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ...

Στο μεταξύ, στα (ακόμη ακαθόριστα...) σύνορα Κοσσυφοπεδίου - ΠΓΔΜ τοποθετήθηκαν τις τελευταίες μέρες πινακίδες που καλωσορίζουν τους επισκέπτες απ' την ΠΓΔΜ στη «Δημοκρατία Κοσσόβου». Η προκλητική ενέργεια, που φορτίζει περαιτέρω την ένταση στην περιοχή μετά την «ανεξαρτησία» του προτεκτοράτου, είχε την κάλυψη ΝΑΤΟικού αξιωματούχου που επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός δηλώνοντας πως σε κάθε περίπτωση τα σύνορα θα καθοριστούν αμέσως μόλις ...«η Μακεδονία αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο»...

Αντιπολεμικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Βόλο

Πρόσκληση σε όλους τους αγωνιστές της ειρήνης, στους εργαζόμενους και στη νεολαία να πάρουν μέρος στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν στις 20 του Μάρτη, ημέρα Πέμπτη και ώρα 6.30 το απόγευμα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών (θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία) απευθύνουν η ΕΕΔΥΕ, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΔΑ και η ΟΓΕ.

Επίσης, φιλειρηνικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο, διοργανώνουν στις 22 του Μάρτη, στις 11 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Βόλο, οι Επιτροπές Ειρήνης της Θεσσαλίας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην επίσκεψη της Νατοϊκής Δύναμης της Μεσογείου στο λιμάνι του Βόλου. Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των διοργανωτών φορέων των δύο συλλαλητηρίων σε επόμενο φύλο του «Ρ».

90 XPONIA ΚΚΕ
Εκδήλωση αφιερωμένη στον Ναζίμ Χικμέτ

Εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο Τούρκο ποιητή ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και το Τούρκικο Κομμουνιστικό Κόμμα (ΤΚΡ) το Σάββατο 15 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ