ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Σύσφιξη πολιτικών και οικονομικών δεσμών

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ - ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

«Κοινός εχθρός είναι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός» τόνισαν χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες Φρίας, όπως μεταδίδει η Prensa Latina.

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές ήταν η υπογραφή διάφορων νέων συμφωνιών, οικονομικής, χρηματοοικονομικής και πολιτικής φύσης που υπέγραψαν οι δύο πλευρές στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, επιβεβαιώνοντας, όπως τόνισαν, την προσήλωσή τους στη διμερή, αλλά και περιφερειακή ολοκλήρωση ως μοναδικό μέσο αντίστασης και «αναγέννησης» των λαών της Λατινικής Αμερικής έναντι της πολιτικής υποτέλειας και της οικονομικής εκμετάλλευσης δεκαετιών που έχουν επιβληθεί επί δεκαετίες στις χώρες της Νοτίου Αμερικής εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μάλιστα, ο Τσάβες, που κάνει μίνι περιοδεία στις χώρες του Mercosur, δήλωσε ότι η Βενεζουέλα θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 40 εκατομμύρια δολάρια σε σχέδια ανάπτυξης στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη, ως «αδελφές» χώρες, σχέδια που ενδεχομένως συμπεριλάβουν και τη Βραζιλία, επόμενο σταθμό της περιοδείας του Τσάβες, που ξεκίνησε την Τετάρτη στην Ουρουγουάη.

Στην Ουρουγουάη, ο Τσάβες με τον ομόλογό του Ταμπαρέ Βάσκες υπέγραψαν σειρά συμφωνιών με προεξέχουσα αυτή που εξασφαλίζει την προμήθεια πετρελαίου για την Ουρουγουάη τα επόμενα 25 χρόνια. Ηδη ένα τάνκερ που μεταφέρει 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου βρίσκεται καθ' οδόν για το Μοντεβίδεο. Επίσης, Τσάβες και Βάσκες υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει την επένδυση εκ μέρους της Βενεζουέλας 18 εκατομμυρίων δολαρίων στην τσιμεντοβιομηχανία της Ουρουγουάης για τον εκσυγχρονισμό της, ώστε να παρέχει με προνομιακούς όρους την πρώτη ύλη στα διάφορα οικιστικά προγράμματα της κυβέρνησης Τσάβες. Τέλος, ανακοίνωσαν την έναρξη της «στρατηγικής συμμαχίας» για από κοινού εξόρυξη πετρελαίου στο Δέλτα του ποταμού Ορινόκο, όπου η Ουρουγουάη θα συμβάλει με τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό.

ΙΡΑΝ
Οι εκβιασμοί συνεχίζονται

ΤΕΧΕΡΑΝΗ, ΜΟΣΧΑ και ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ενα 24ωρο μετά την απόφαση του συμβουλίου της ΙΑΕΑ, που κάλεσε το Ιράν να «παγώσει» τις εργασίες επεξεργασίας ουρανίου στο Ισφαχάν, οι εκβιασμοί των ΗΠΑ και της τρόικας της ΕΕ (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) συνεχίζονταν, με την απειλή παραπομπής στο Συμβούλιο Ασφαλείας να αιωρείται πάντοτε. Η Ρωσία - η ηγεσία της οποίας μοιάζει να ακολουθεί μια ρητορική του τύπου «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», όσον αφορά το θέμα -, μετά την έκκλησή της προς την Τεχεράνη να σταματήσει τις εργασίες στο εργοστάσιο, καλούσε χτες τη «διεθνή κοινότητα» να προχωρήσει σε «αποκλιμάκωση» της κρίσης και να επιλύσει το θέμα μέσω «διαπραγματεύσεων»: «Υποστηρίζουμε την απόφαση, εκτιμούμε όμως ότι είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια αποκλιμάκωση της κατάστασης και για την επιστροφή της στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ανακοινωθέν του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Αλλά ήταν σαφές ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται απεμπολήσει τα νόμιμα δικαιώματά της βάσει της ΝΡΤ, όπως απαιτούν ΗΠΑ, ΕΕ και η ΙΑΕΑ του ΟΗΕ.

Το λόγο τον περιέγραψε, με ένα ρητορικό ερώτημα, ο Ακμπαρ Χασεμί Ραφσαντζανί: «Πώς γίνεται μια διεθνής οργάνωση όπως η ΙΑΕΑ να εγκρίνει ομόφωνα μία απόφαση με την οποία απαγορεύεται σε ένα κράτος - μέλος να κάνει χρήση του δικαιώματος (για πυρηνικό πρόγραμμα με ειρηνικούς σκοπούς) που η ίδια οργάνωση έχει επίσημα αναγνωρίσει σε όλα τα κράτη - μέλη της;».

Οι διετείς διαπραγματεύσεις της τρόικας της ΕΕ με το Ιράν κατέρρευσαν, όταν η Τεχεράνη βεβαιώθηκε ότι μοναδικός στόχος τους ήταν να «παγώσει» επ' αόριστον το περσικό πυρηνικό πρόγραμμα, κάτι που ο νέος Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, φερόμενος ως «σκληροπυρηνικός» των συντηρητικών κύκλων εντός του ισλαμικού καθεστώτος, χαρακτήρισε «προσβολή στο λαό του Ιράν».

Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν πλέον «ελάχιστα διαπραγματευτικά περιθώρια», σύμφωνα με χτεσινή ανάλυση του Reuters. Διπλωμάτης δήλωνε ότι η κατάσταση μοιάζει να έχει καταλήξει σε πλήρες αδιέξοδο και τόνισε ότι η διαδικασία δεν μπορεί να ξαναρχίσει αν το Ιράν δεν «αλλάξει στάση» - πράγμα οξύμωρο, αφού είναι οι θέσεις της τρόικας που έδωσαν το έναυσμα στην κρίση.

Η πραγματικότητα, έλεγαν στο ίδιο πρακτορείο αναλυτές, είναι ότι η ΕΕ απλώς κατάφερε να «καθυστερήσει» το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για δύο χρόνια. Το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα θα κριθεί μετά την 3η Σεπτέμβρη, όταν ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι θα παρουσιάσει την έκθεσή του για το Ιράν στην ΙΑΕΑ. Οι ΗΠΑ επιμένουν να μην αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, περιλαμβανομένης και της επίθεσης είτε από δικές τους δυνάμεις, είτε από το Ισραήλ - παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «φρενάρονται» από την ιρακινή αντίσταση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΑΤΙΤΛΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τερμάτισαν την απεργιακή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι της «British Airways» στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, μετά την ανακοίνωση της πραγματοποίησης συνομιλιών για την επίλυση της διένεξης με την «Gate Gourmet». Σχεδόν τα δύο τρίτα του προσωπικού εδάφους της «British Airways» απέργησαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους 600 απολυθέντες υπαλλήλους της αμερικανικής εταιρίας τροφοδοσίας «Gate Gourmet», η οποία συνεργάζεται με τον βρετανικό αερομεταφορέα.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ο γαμπρός του «ατιμασμένου» πατέρα του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν, Αμπντούλ Καντίρ Χαν, συνελήφθη χτες μετά από επίθεση που φέρεται να έκανε εναντίον δύο Βρετανών διπλωματών, ανακοίνωσε η αστυνομία.

ΤΑΛΙΝ.-- Δώδεκα σοροί ανασύρθηκαν χτες από το βυθό της θαλάσσιας περιοχής της Βαλτικής, στα ανοιχτά της Εσθονίας, όπου είχε συντριβεί ελικόπτερο την Τετάρτη, ανακοίνωσαν χτες οι αρχές της χώρας. Δεν είχαν βρεθεί οι δύο πιλότοι του ελικοπτέρου «Σικόρσκι».

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Δεκάδες αντάρτες του ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκού επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα, σκότωσαν τουλάχιστον δύο αστυνομικούς και ανατίναξαν το κτίριο, ανακοίνωσαν οι αρχές του Βασιλείου. Αναλυτές εκτιμούσαν πως η νέα επίθεση φανερώνει το ότι το καθεστώς του βασιλιά Γκιανέντρα δείχνει όλο και περισσότερα σημάδια «αδυναμίας».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Νέο «αντιτρομοκρατικό νόμο» θα εισαγάγει η κυβέρνηση της Κίνας πριν το τέλος του έτους, ανέφεραν χτες κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

ΡΩΣΙΑ-ΠΟΛΩΝΙΑ
Αυξανόμενη ένταση

ΜΟΣΧΑ.--

Κλιμακώθηκε, χτες, η ένταση στις διμερείς σχέσεις της Πολωνίας (και) με τη Ρωσία, αφού ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι απαίτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να «δώσει τέλος» στην «αντιπολωνική βία» στους δρόμους της Μόσχας. Τις τελευταίες μέρες, άγνωστοι επιτέθηκαν σε δύο Πολωνούς διπλωμάτες και έναν δημοσιογράφο. Από την πλευρά του, ο Πούτιν δεσμεύτηκε ότι «οι ένοχοι θα τιμωρηθούν». Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, οι επιθέσεις αυτές αποτελούν «αντίποινα» για την επίθεση εναντίον τεσσάρων παιδιών από τη Ρωσία, τριών εκ των οποίων ήταν γόνοι διπλωματών, σε πάρκο της Βαρσοβίας.

Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Πολωνίας μοιάζει να συνδέεται και με τη διένεξη της δεύτερης με τη Λευκορωσία -- όπου οι οργανώσεις της πολωνικής μειονότητας φέρονται να εμπλέκονται στις υποστηριζόμενες από ΗΠΑ/ΕΕ προσπάθειες «αλλαγής καθεστώτος» με την ανατροπή του Προέδρου Λουκασένκο.

  • Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε χτες ότι αναμένει «ταυτόχρονες επιθέσεις Τσετσένων τρομοκρατών στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη, στη Γεκατερίνμπουργκ και το Βλαδιβοστόκ» τις αμέσως προσεχείς βδομάδες, σύμφωνα με το Stratfor.
  • Εκατοντάδες πολίτες έλαβαν χτες μέρος σε εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 5 χρόνων από το ναυάγιο του πυρηνικού υποβρυχίου Κουρσκ, που είχε κοστίσει 118 ζωές.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Λούλα: «Συγνώμη»

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

«Δεν αισθάνομαι κανενός είδους ντροπή για να δηλώσω στο λαό της Βραζιλίας ότι πρέπει να του ζητήσω συγνώμη, ότι η κυβέρνηση, το κόμμα που κυβερνά πρέπει να ζητήσει συγνώμη» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής αναμετάδοσης των εργασιών του Υπουργικού Συμβουλίου και με τον τρόπο αυτό απευθύνθηκε και απολογήθηκε στο λαό της Βραζιλίας για την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα μετά από τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα της παράνομης χρηματοδότησης του κυβερνώντος «Κόμματος των Εργαζομένων».

«Οι απαράδεκτες αυτές πρακτικές μού προκαλούν το συναίσθημα της προδοσίας, βεβαιώνω ότι προσωπικά δε γνώριζα», τόνισε ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος και προσθέτοντας ότι «για τα σφάλματα αυτά η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει τη συγνώμη της, αυτό επειδή ο λαός της χώρας τρέφει ελπίδες για μας, ονειρεύεται για τη χώρα του, για μια χώρα με οικονομία ισχυρή» κατέληξε: «Εγώ δεν άλλαξα και βεβαιώνω ότι συμμερίζομαι τον αποτροπιασμό γι' αυτά τα λάθη που νιώθει και η μεγάλη πλειοψηφία που μας συντρόφευσε ως τα κυβερνητικά έδρανα».

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Δολοφονήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Εξέπνευσε χτες σε νοσοκομείο ο υπουργός Εξωτερικών της Σρι Λάνκα, Λάξμαν Καντιργκαμάρ, μετά από την επίθεση αγνώστου που τον τραυμάτισε στο κεφάλι κοντά στο σπίτι του - το οποίο φρουρείται ιδιαίτερα αυστηρά - στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ο 73χρονος πολιτικός απεβίωσε παρά τις προσπάθειες των γιατρών χτες βράδυ, σύμφωνα με πηγές του Εθνικού Νοσοκομείου της πρωτεύουσας.

Αν και δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, οι υποψίες των αρχών στρέφονταν στους Τίγρεις, την αυτονομιστική οργάνωση της μειονότητας των Ταμίλ, η οποία έχει κηρύξει εκεχειρία με την κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια.

Αν η κυβέρνηση της προέδρου Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα αποδώσει πράγματι την ευθύνη στους Τίγρεις η αμφίβολη ειρήνη στη χώρα θα τεθεί εν αμφιβόλω.

ΠΕΡΟΥ
Ακυβέρνητο «πλοίο»

ΛΙΜΑ.--

Την παραίτηση όλου του Υπουργικού Συμβουλίου απαίτησε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεχάντρο Τολέδο, κατόπιν της παραίτησης που υπέβαλε ο πρωθυπουργός Κάρλος Φερέρο.

Η παραίτηση Φερέρο προκλήθηκε λίγα μόλις λεπτά από την ανακοίνωση του Τολέδο ότι διορίζει ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, αλλά στενό συνεργάτη του, τον Φερνάντο Ολιβέρα, στη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Πάντως, από το γραφείο του Φερέρο εκδόθηκε ανακοίνωση που αναφέρει ότι παραιτήθηκε, χωρίς να διευκρινίζει τους λόγους της ενέργειας αυτής.

Ο Κάρλος Φερέρο, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία το Δεκέμβρη του 2003, θα έπρεπε να παραιτηθεί στις αρχές Οκτώβρη, προκειμένου να έχει το δικαίωμα να λάβει μέρος στις εκλογές τον Απρίλη.

Ωστόσο, η παραίτησή του την Πέμπτη αποτέλεσε έκπληξη και προκάλεσε τις εξελίξεις για την απαίτηση παραίτησης όλου του Υπουργικού Συμβουλίου. Και εάν επισήμως ο λόγος είναι «η σωστή προετοιμασία για τις εκλογές», εντούτοις η κρίση, η πολλοστή στην κυβέρνηση του Περού, ήταν αναμενόμενη ...και αντανακλά τα αδιέξοδα της πολιτικής όχι μόνο του Τολέδο - που θεωρείται ο λιγότερο λαοφιλής Πρόεδρος σε όλη τη Λατινική Αμερική - αλλά και όλων των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν και έχουν οδηγήσει τη χώρα των Ινκας στα πρόθυρα της κατάρρευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ