Σάββατο 13 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ-ΠΟΛΩΝΙΑ
Αυξανόμενη ένταση

ΜΟΣΧΑ.--

Κλιμακώθηκε, χτες, η ένταση στις διμερείς σχέσεις της Πολωνίας (και) με τη Ρωσία, αφού ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι απαίτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να «δώσει τέλος» στην «αντιπολωνική βία» στους δρόμους της Μόσχας. Τις τελευταίες μέρες, άγνωστοι επιτέθηκαν σε δύο Πολωνούς διπλωμάτες και έναν δημοσιογράφο. Από την πλευρά του, ο Πούτιν δεσμεύτηκε ότι «οι ένοχοι θα τιμωρηθούν». Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, οι επιθέσεις αυτές αποτελούν «αντίποινα» για την επίθεση εναντίον τεσσάρων παιδιών από τη Ρωσία, τριών εκ των οποίων ήταν γόνοι διπλωματών, σε πάρκο της Βαρσοβίας.

Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Πολωνίας μοιάζει να συνδέεται και με τη διένεξη της δεύτερης με τη Λευκορωσία -- όπου οι οργανώσεις της πολωνικής μειονότητας φέρονται να εμπλέκονται στις υποστηριζόμενες από ΗΠΑ/ΕΕ προσπάθειες «αλλαγής καθεστώτος» με την ανατροπή του Προέδρου Λουκασένκο.

  • Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε χτες ότι αναμένει «ταυτόχρονες επιθέσεις Τσετσένων τρομοκρατών στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη, στη Γεκατερίνμπουργκ και το Βλαδιβοστόκ» τις αμέσως προσεχείς βδομάδες, σύμφωνα με το Stratfor.
  • Εκατοντάδες πολίτες έλαβαν χτες μέρος σε εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 5 χρόνων από το ναυάγιο του πυρηνικού υποβρυχίου Κουρσκ, που είχε κοστίσει 118 ζωές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ