Σάββατο 13 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εντείνεται το αδιέξοδο

ΒΑΓΔΑΤΗ-ΚΙΡΚΟΥΚ-ΚΡΟΦΟΡΝΤ.-

Η Σίντι Σίχαν, η μητέρα ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ και ίσως το πιο τραγικό αντιπολεμικό σύμβολο των ημερών στις ΗΠΑ, έχει κατασκηνώσει έξω από το ράντσο του Αμερικανού προέδρου στο Κρόφορντ του Τέξας απαιτώντας την άμεση απόσυρση των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, αρνείται να τη δει φυσικά και ενώ εκφράζει τη «συμπάθειά του», δηλώνει ότι η απόσυρση θα ήταν «λάθος». Πρόκειται για ένα ακόμη αντιφατικό σημείο των τελευταίων ημερών, όπου δημοσίως κιόλας αξιωματούχοι του Πενταγώνου κάνουν λόγο για μερική απόσυρση έως και 30.000 κατοχικών στρατευμάτων μέχρι την άνοιξη του 2006. Από την άλλη πλευρά ο Μπους επιμένει πεισματικά στην παραμονή «μέχρι να τελειώσουμε τη δουλιά» και κατηγορηματικά απορρίπτει ως «φήμες» όλα τα δημοσιεύματα με τις εκθέσεις του Πενταγώνου. Τα διάφορα σενάρια πάντως αντανακλούν το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η αμερικανική πολιτική, δηλαδή ο πόλεμος στο Ιράκ που ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν «λάθος». Αδιέξοδο που σε συνδυασμό με τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών όπου δεκάδες Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί, έχουν φέρει στην επιφάνεια εκ νέου και με τον πλέον δραματικό τρόπο τις αντιθέσεις για τον πραγματικό σκοπό του πολέμου αλλά και την έκβασή του, την έστω και «επιφανειακά επιτυχή».

Αυτονομία ζητούν και οι Σιίτες

Κατά τους αναλυτές ο Μπους κερδίζει χρόνο, τόσο στο εσωτερικό πεδίο όσο και στο διεθνές προσκήνιο. Οι κατοχικές δυνάμεις έχουν εγκαταλείψει εδώ και καιρό να νικήσουν την αντίσταση σε στρατιωτικό πεδίο. Ετσι ρίχνουν πια όλο το βάρος τους στην κατασκευή πολιτικής δομής υποτέλειας. «Η σύνταξη του νέου Συντάγματος του Ιράκ αποτελεί ουσιώδες βήμα», για την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα δήλωσε ο Μπους προσθέτοντας ότι «εργάζομαι στη βάση ότι το νέο Σύνταγμα θα είναι έτοιμο στις 15 Αυγούστου»...

Ομως τρεις μέρες πριν από την κατάθεση του ιρακινού Συντάγματος, ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ ζήτησε τον ορισμό αυτόνομου κράτους των σιιτών στο νότο της χώρας, όπως έχουν ζητήσει και οι Κούρδοι στο Βορρά. Σύμφωνα με το Reuters ο Αμπντελ Αζίζ αλ-Χακίμ, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στην ιερή πόλη των σιιτών, Νατζάφ, τόνισε: «Νομίζουμε ότι είναι απαραίτητο να διαμορφώσουμε μια ολόκληρη περιοχή στο νότο».

Ωστόσο, τόσο οι σουνίτες, όσο και αντίπαλοι σιίτες απέρριψαν τις διεκδικήσεις αυτού του είδους. Μάλιστα, εκπρόσωπος Τύπου του Ιρακινού πρωθυπουργού Ιμπραήμ Τζαφάρι, που είναι σιίτης, αλλά ανήκει σε αντίπαλο κόμμα από τον Αλ-Χακίμ, ξεκαθάρισε: «Η ιδέα μιας σιιτικής περιοχής είναι απαράδεκτη. Είναι μια κακή ιδέα».

Πάντως, δεν είναι το μόνο πρόβλημα... στο επίκεντρο της διαφωνίας είναι το κατά πόσο ο ισλαμικός νόμος θα βρίσκεται στην «καρδιά» του Συντάγματος της χώρας, καθώς και η φύση του ομοσπονδιακού συστήματος στο Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, οι επιθέσεις συνεχίζονται. Συνολικά 15 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά σε διάφορες επιθέσεις στο Μπαϊτζί, την Μπακούμπα, τη Σαμάρα, το Αλ Ισακχί και τη Βαγδάτη. Επίσης στη Σαμάρα σκοτώθηκε στρατιώτης σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ ενόπλων και της ιρακινο-αμερικανικής στρατιωτικής περιπόλου. Ακόμη, ελικόπτερο τύπου Απάτσι του αμερικανικού στρατού, συνετρίβη χτες το πρωί κοντά στο Κιρκούκ και οι δύο επιβαίνοντες σε αυτό τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. Τέλος, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε χτες τα ξημερώματα από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στο Τικρίτ.

Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από την εισβολή στη χώρα, το Μάρτη του 2003, ανέρχεται σε 1.840 σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση των ιρανο-ιρακινών δεσμών (2008-03-05 00:00:00.0)
Νέες αιματηρές επιθέσεις στη Βαγδάτη (2006-03-02 00:00:00.0)
Πολύνεκρες επιθέσεις κατά σιιτικών στόχων (2005-02-19 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι αυτοκτονίες στις τάξεις των κατακτητών (2004-01-16 00:00:00.0)
Κατά των κατακτητών ο σιιτικός θρήνος (2003-09-03 00:00:00.0)
Η CIA προειδοποιεί εκ νέου... (2003-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ