Παρασκευή 16 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αυξάνονται οι αυτοκτονίες στις τάξεις των κατακτητών

Μεγάλες διαδηλώσεις από τους σιίτες

Στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων σε περιπολία

Associated Press

Στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων σε περιπολία
ΒΑΣΟΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δεκάδες χιλιάδες σιίτες συνέρρευσαν, χθες, στη Βασόρα, όπου πραγματοποίησαν μεγαλειώδη αντικατοχική διαδήλωση, που, όπως υποστήριζαν πολιτικοί αναλυτές, είχε ως στόχο να δώσει σαφέστατο μήνυμα προς την κατοχική διοίκηση, ως προς τη λαϊκή δύναμη που οι σιίτες ηγέτες έχουν στα χέρια τους και «ενδεχομένως» αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν. Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό Πεντάγωνο παραδεχόταν, για πρώτη φορά, επισήμως ότι είναι «αυξημένος» ο αριθμός των αυτοκτονιών στους κόλπους του στρατεύματος που βρίσκεται στο Ιράκ, αν και γι' άλλη μια φορά προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαστάσεις του φαινομένου.

Το «Οχι στις ΗΠΑ» ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι διαδηλωτές τάχθηκαν υπέρ της διενέργειας εκλογών για την ανάδειξη μεταβατικής κυβέρνησης και όχι διορισμού της από τα κατά τόπους συμβούλια, όπως προβλέπει η συμφωνία, στην οποία έχουν καταλήξει η κατοχική διοίκηση και το διορισμένο, από αυτήν, Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Το αίτημα τέθηκε, εξαρχής, επί τάπητος από τους εκπροσώπους της σιιτικής πλειοψηφίας. Μάλιστα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, ο Μεγάλος Αγιατολάχ αλ Χουσεϊνί αλ Σιστάνι, του οποίου φωτογραφίες κράδαιναν χθες οι διαδηλωτές, στις αρχές της βδομάδας, επαναδιατύπωσε το αίτημα γραπτώς στον ιρακινό Τύπο. Επιστολή ανάλογου περιεχομένου έχει, ήδη, αποστείλει προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και ο ηγέτης του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, Αγιατολάχ Αμντούλ Αζίζ αλ Χακίμ, που συμμετέχει στο Συμβούλιο, ζητώντας από τον Οργανισμό να γνωμοδοτήσει και να βοηθήσει στη διενέργεια γενικών εκλογών.

Οι σιίτες, που είναι η πλειοψηφία του ιρακινού πληθυσμού, εκτιμούν ότι, αν δε γίνουν εκλογές, δεν πρόκειται να έχουν δίκαιη και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση στη μεταβατική κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, τη συμμετοχή και των υπολοίπων θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων. Μάλιστα, χθες, το πλήθος των διαδηλωτών φώναξε, πολλές φορές, συνθήματα υπέρ της ενότητας σιιτών και σουνιτών. Η συγκέντρωση έληξε ειρηνικά, ενώ καθόλη τη διάρκειά της εμφανείς θέσεις είχαν λάβει τα μέλη του ενόπλου σκέλους του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση. Οι Βρετανοί στρατιώτες απέφυγαν να προσεγγίσουν την περιοχή.

Ο κατοχικός διοικητής, Πολ Μπρέμερ, που ετοιμάζεται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου στις 19 Γενάρη θα συμμετάσχει σε συνάντηση που έχει καλέσει για το Ιράκ ο Κόφι Ανάν, απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών ως ανέφικτο. Μάλιστα, φέρεται αποφασισμένος να πιέσει τον Ανάν να υιοθετήσει την ίδια άποψη και να αναλάβει να πείσει, γι' αυτό, τους σιίτες. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της περιοδικής ηγεσίας του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, Αντνάν Πατσάτσι, δήλωνε αισιόδοξος ότι, τελικά, ο Μεγάλος Αγιατολάχ «θα αντιληφθεί ότι είναι ανέφικτη η διεξαγωγή γενικών εκλογών τώρα και ότι, αν επιμείνουμε σ' αυτό, τότε θα καθυστερήσει ο τερματισμός της κατοχής».

Στο μεταξύ, κοντά στο Τικρίτ, χθες, εξερράγη βόμβα στην άκρη δρόμου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Ιρακινοί επιβάτες και να τραυματιστεί ένας τρίτος διερχόμενου λεωφορείου. Στη Μπαακούμπα, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 7 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με αμερικανικές δυνάμεις.

Αυξάνονται οι αυτοκτονίες

Ενας στους επτά νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ είναι αυτόχειρας. Αυτό ανακοίνωσε, χθες, ο βοηθός υπουργός Αμυνας, αρμόδιος για θέματα Υγείας, Ουίλιαμ Γουινκενγουέρντερ, παραδεχόμενος ότι το ποσοστό των αυτοκτονιών στο Ιράκ (21 αυτόχειρες από την έναρξη των εχθροπραξιών μέχρι σήμερα) είναι μεγαλύτερο από ό,τι συνήθως σε ανάλογες περιστάσεις. Από τους, επισήμως, 497 νεκρούς Αμερικανούς, οι 154 έχουν σκοτωθεί «εκτός μάχης», διευκρίνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, και το 14% εξ αυτών έχουν αυτοκτονήσει. Αλλοι 400 επέστρεψαν στις ΗΠΑ εξαιτίας «ψυχολογικών προβλημάτων» που παρουσίασαν. Ο Γουινκενγουέρντερ υποστήριξε ότι είναι «αναμενόμενο να δημιουργούνται τέτοια φαινόμενα, σε καταστάσεις υπερβολικού άγχους, όπου επικρατεί ο φόβος ότι δεν υπάρχει ορατό τέλος στις επιχειρήσεις».

Αν και πρόκειται για την πρώτη επίσημη παραδοχή του Πενταγώνου σχετικά με το, διόλου, όπως φαίνεται τραγικά, ακμαίο ηθικό των στρατευμάτων του, αμερικανικές φιλειρηνικές οργανώσεις, επικαλούμενες τα στοιχεία που τους έδωσε η ιατρική υπηρεσία του στρατού, υποστηρίζουν ότι τα πράγματα είναι χειρότερα. Σύμφωνα μ' αυτές τις πηγές, από το Ιράκ έχουν αναχωρήσει, από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα, έως 8.581 άνδρες, εκτός των τραυματιών σε μάχη. Από αυτούς, οι 4.783 «νόσησαν από παθολογικά αίτια, συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών» και οι 3.843 «τραυματίστηκαν εκτός μάχης», εξήγηση που αφήνει πολλά υπονοούμενα για τον ακριβή αριθμό όσων, τουλάχιστον, προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ