Παρασκευή 16 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Τα διαστημικά σχέδια του Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ανθρωποι θα ζουν και θα δουλεύουν στη Σελήνη προετοιμάζοντας την εξερεύνηση άλλων πλανητών, όπως του Αρη, έως το 2020», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ανακοινώνοντας ότι η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η ΝΑΣΑ, θα λάβει 1 δισ. δολάρια επιπλέον μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Μακρόπνοο, ίσως μη εφικτό άμεσα, αλλά σίγουρα στρατηγικό το σχέδιο Μπους. Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι το 1961 ανακοίνωσε την έναρξη της εξερεύνησης του Διαστήματος, με πρώτο στόχο την αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη, που τελικά πραγματώθηκε το 1969. Σχέδιο και πρόγραμμα σε άμεση σύνδεση με καίρια θέματα και ζητήματα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και της εγκαθίδρυσής τους ως ηγετικής ιμπεριαλιστικής δύναμης στον πλανήτη. Αναλόγως πράττει και ο Πρόεδρος Μπους, αφού δεν είναι τυχαίο ότι το σχέδιο για το Διάστημα έπεται της ανάπτυξης του αντιπυραυλικού συστήματος, δηλαδή της υλοποίησης του σχεδίου «Υιός του πολέμου των άστρων».

Αρκεί κανείς να προσέξει και την ομιλία του που έγινε στην έδρα της ΝΑΣΑ. Ο Μπους είπε ότι το πρόγραμμά του, που περιλαμβάνει και την αντικατάσταση του διαστημικού λεωφορείου, θα ωφελήσει όλους τους Αμερικανούς, ενώ αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υπογράμμισαν πως η ανακοίνωση Μπους θα αναζωογονήσει το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα το οποίο κλονίστηκε πρόσφατα με την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου «Κολούμπια».

Λεπτομέρειες του προγράμματος που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο πριν από την ανακοίνωση του Τζ. Μπους έδειχναν ότι το πρόγραμμα θα απαιτούσε 12 δισεκατομμύρια επιπλέον δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία. Τα 11 δισ. θα καλυφθούν από αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού της ΝΑΣΑ και ο Μπους θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την παροχή ενός ακόμη δισ.

Ωστόσο, οι επικριτές του Τζ. Μπους υποστηρίζουν ότι το «διαστημικό του όραμα» είναι «ένα υπερβολικά πολυδάπανο τέχνασμα προεκλογικής περιόδου». Οι επικριτές του προγράμματος, μεταξύ των οποίων και τμήμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τονίζουν, με την ίδια ακριβώς ρητορική που είχε αντιταχθεί και στο πρόγραμμα «Υιός του πολέμου των άστρων», ότι οι προτάσεις Μπους είναι «ανεύθυνες», δεδομένης της αύξησης του ελλείμματος στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πατέρας του Τζορτζ Μπους όταν ήταν Πρόεδρος είχε προτείνει να στείλει αστροναύτες στον Αρη, το 1989, αλλά δεν είχε μιλήσει για τη δημιουργία βάσης στη Σελήνη. Η ιδέα εγκαταλείφθηκε όταν υπολογίστηκε ότι η υλοποίησή της θα απαιτούσε 500 δισεκατομμύρια δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ