Παρασκευή 16 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ασφυξία» επ' αόριστον στη Γάζα

Σύλληψη Παλαιστινίου από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Σύλληψη Παλαιστινίου από τον ισραηλινό στρατό
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ο απόλυτος αποκλεισμός του συνόλου της Λωρίδας της Γάζας ήταν τα πρώτα αντίποινα του ισραηλινού στρατού στην επίθεση αυτοκτονίας που έγινε την Τετάρτη στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ. Ο στρατός δεν ανακοίνωσε πότε προβλέπεται να αρθεί ο αποκλεισμός, ο οποίος έθεσε σε υποχρεωτική αργία τους λίγους Παλαιστινίους που έχουν λάβει άδεια εργασίας στο Ισραήλ, προκαλώντας οργή στον καταρρακωμένο πληθυσμό της Λωρίδας.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέκλυσαν, χθες, τους δρόμους της πόλης της Γάζας για να συμμετάσχουν στην κηδεία της Ριμ Ραγίσι, της 22χρονης που έγινε η πρώτη γυναίκα καμικάζι της «Χαμάς». Η αλ Ραγίσι, μητέρα δύο παιδιών, χαρακτηρίστηκε «μεγαλύτερη από ηρωίδα» από τον Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, στέλεχος της «Χαμάς», ο οποίος, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, απείλησε με κλιμάκωση των επιθέσεων αυτοκτονίας, «μέχρις ότου η σημαία του Ισλάμ κυματίσει στην Ιερουσαλήμ και παντού».

Οι δηλώσεις του αυτές δε βρήκαν, απολύτως, σύμφωνα, βέβαια, τα μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», που συμμετείχαν στη νεκρώσιμη ακολουθία έχοντας αναλάβει μαζί με τη «Χαμάς» την ευθύνη της επίθεσης. Μέλη των «Ταξιαρχιών» υπογράμμιζαν στους δημοσιογράφους ότι στόχος της παλαιστινιακής αντίστασης είναι η απελευθέρωση των παλαιστινιακών εδαφών από την κατοχή και ότι το θέμα είναι εθνικό, όχι θρησκευτικό.

Στο μεταξύ, στο Ισραήλ έφθασε, χθες, για επίσημη επίσκεψη ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ, Μπράιαν Κάουσι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Σιλβάν Σαλόμ, τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και τον Πρόεδρο Μοσέ Κατσάβ, ενώ σήμερα αναμένεται να έχει επαφές με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Σιμόν Πέρες. Ο Ιρλανδός αξιωματούχος τάχθηκε υπέρ της άμεσης «επανενεργοποίησης του οδικού χάρτη», τονίζοντας ότι στόχος της επίσκεψής του είναι, ακριβώς, η αποκλιμάκωση της έντασης. Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να αναλάβει ενεργότερο ρόλο σ' αυτήν την κατεύθυνση και προέτρεψε τον Σαρόν να συναντηθεί το συντομότερο δυνατό με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του.

Στο Μεσανατολικό αναφέρθηκε, χθες, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας συνέντευξης Τύπου του. Ο Τόνι Μπλερ εκτίμησε ότι η «ειρηνευτική διαδικασία δεν πρόκειται να επαναληφθεί, όσο το Ισραήλ δεν έχει απτές εγγυήσεις ότι έχουν ληφθεί μέτρα κατά της τρομοκρατίας», κάτι που χαρακτήρισε αναμενόμενο, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος έχει, επανειλημμένως, επικρίνει πτυχές της ισραηλινής πολιτικής.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ θα συνεδριάσει, τις επόμενες μέρες, ειδικά με θέμα την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους μετά από αίτημα ισραηλινής ανθρωπιστικής οργάνωσης, που ζητά να κριθεί παράνομη η κατασκευή του εντός παλαιστινιακών εδαφών. Οι ακροάσεις, πάντως, θα ολοκληρωθούν πριν τις 23 Φλεβάρη, οπότε και αναμένεται να αρχίσουν οι ανάλογες εργασίες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, μετά από σχετικό αίτημα του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ