Παρασκευή 16 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συζήτηση για την Κούβα και τη Βενεζουέλα

Το Σάββατο (11 Γενάρη) έγινε στο Βερολίνο μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με αρκετό ακροατήριο και ενδιαφέροντες ομιλητές. Τη συζήτηση, διάρκειας μιας ώρας, την οργάνωσαν η εφημερίδα «Γιούγκε Βελτ», η οργάνωση αλληλεγγύης στην Κούβα «Cuba si» και η Εταιρία για τα Δικαιώματα του Πολίτη και την Αξιοπρέπεια του Ανθρώπου (GBM), υπό την αιγίδα της «Διάσκεψης Ρόζας Λούξεμπουργκ».

Ομιλητές: Η κομμουνίστρια Σάρα Βάγκενκνεχτ, μέλος της ηγεσίας της «Κομμουνιστικής πλατφόρμας» στο ΚΟΔΗΣΟ και μέλος της εθνικής διεύθυνσης αυτού του κόμματος, ο Ελμαρ Σμέλινγκ, πρώην ναύαρχος στολίσκου της γερμανικής Κιπούντεσβερ, πρόεδρος του γερμανικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ειρήνης και συνεργάτης της GBM, εκπρόσωπος της ATTAK και δύο συγγραφείς, ο Γίργκεν Ελζέσερ και ο Ντάριο Ατσελίνι.

Περιληπτικά τα ουσιωδέστερα σημεία των ομιλητών ήταν τα εξής:

Η Σάρα Βάγκνκνεχτ, που επισκέφθηκε τον Οκτώβρη και τον Δεκέμβρη του 2003 τη Βενεζουέλα, τόνισε ότι είναι εντυπωσιασμένη «όχι μόνο από τα κοινωνικά προγράμματα και τις βαθιές κοινωνικές αλλαγές, αλλά προπάντων από την τεράστια πολιτικοποίηση» των μαζών.

Εκεί απλοί άνθρωποι συζητάνε καθαρότερα, συνειδητότερα για ζητήματα του ιμπεριαλισμού και της εκμετάλλευσης, παρά στη Γερμανία μερικοί αριστεροί ή που δηλώνουν πως είναι αριστεροί.

Η ομιλήτρια υπογράμμισε ότι η Βενεζουέλα κινδυνεύει από τον ιμπεριαλισμό όμοια με την Κούβα.

Η Βενεζουέλα, είπε, είναι η χώρα που βγήκε από το υπόδειγμα του αχαλίνωτου καπιταλισμού, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχουν δυνατότητες να επιβληθούν θεμελιώδεις αλλαγές και σε μεμονωμένες χώρες που βρίσκονται υπό ισχυρή εξωτερική πίεση και στρατιωτικά δεν είναι ισχυρές. Αυτό το παράδειγμα της Βενεζουέλας έχει ακτινοβολία στις χώρες της περιοχής και τόσο αυτό το γεγονός όσο και τα πετρελαϊκά κοιτάσματα αυτής της χώρας είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να πνίξουν αυτή την εξέλιξη.

Ο Ελμαρ Σμέλινγκ υπογράμμισε ότι στόχος της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων των ΗΠΑ είναι να εγκαθιδρύσουν ένα δυναμικό απειλών εναντίον χωρών που ανθίστανται και ότι αυτό το ιμπεριαλιστικό δυναμικό με ασφάλεια σχεδόν θα εφαρμοστεί κατά της Βενεζουέλας... Κατά τη γνώμη του αρχίζουν και στη Γερμανία να διακρίνουν αυτή την πολιτική των ΗΠΑ και ότι στη Γερμανία αναπτύσσεται «ένα σπέρμα αντίστασης» κατά της αντικοινωνικής πολιτικής της σημερινής γερμανικής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος της Αττακ, Πέτερ Βαλ, είπε ότι η οργάνωση στην τρίχρονη υπόστασή της δεν ασχολήθηκε με την αλληλεγγύη σε διάφορες χώρες λόγω του περίπλοκου διαδικτύου ATTAK, αλλά ότι ελπίζει στο μέλλον να δημιουργηθεί η δυνατότητα της εκδήλωσης αλληλεγγύης.

Κατά τον Ατσελίνι το παράδειγμα της Βενεζουέλας έχει κάνει εντύπωση στις γειτονικές χώρες και ότι μπορεί να μεταπηδήσει και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Πάντως, τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο λαός της Βενεζουέλας έχουν επίγνωση ότι η εξέλιξη στη χώρα αυτή θα έχει ελπίδες επιβίωσης και σταθεροποίησης και από το γεγονός της εξέλιξης στις γειτονικές χώρες.

Στο τέλος της συζήτησης αποφασίστηκε η ίδρυση γερμανικής συμμαχίας αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα, με στόχο την ηθική και υλική υποστήριξη της «νέας Βενεζουέλας» και την άσκηση πίεσης στη γερμανική κυβέρνηση και στα όργανα της ΕΕ, για να μη συμμετάσχουν στην πολιτική απομόνωσης της Βενεζουέλας.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διακοπή του ρωσικού αερίου θα έφερνε ύφεση 12,5% και απώλειες 193 δισ. ευρώ στη Γερμανία (2022-06-29 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στον λαό της Βενεζουέλας - Κάτω η επέμβαση των ΗΠΑ και ΕΕ (2019-02-06 00:00:00.0)
Τιμήθηκε η 26 Ιούλη του 1953 (2010-07-27 00:00:00.0)
Ανανεώνει τις απαιτήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση (2002-01-26 00:00:00.0)
"Να αναπτύξουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη" (1997-05-06 00:00:00.0)
Το πρόβλημα είναι πολιτικό (1996-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ