Παρασκευή 16 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Σε λειτουργία η «Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης»

Ξεκίνησε στο Πεκίνο η λειτουργία της Γραμματείας της

Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο «ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ», χτες, Πέμπτη 15 του Γενάρη, στην πρωτεύουσα της Κίνας ξεκίνησαν εργασίες της Γραμματείας της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ). Η έδρα της Γραμματείας της ΟΣΣ θα φιλοξενείται σε ένα τριώροφο κτίριο στο κέντρο του Πεκίνου. Στην επίσημη τελετή της έναρξης της λειτουργίας της Γραμματείας της ΟΣΣ πήραν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών από τις 6 χώρες-μέλη της ΟΣΣ (Κίνα, Ρωσία, Καζαχστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν), καθώς επίσης αντιπρόσωποι της κινεζικής ηγεσίας, ο εκτελεστικός γραμματέας της ΟΣΣ κι ο διευθυντής της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Περιφερειακής Αντιτρομοκρατικής Δομής» της ΟΣΣ. Το πανηγυρικό άνοιγμα της πρώτης συνεδρίασης της Γραμματείας της ΟΣΣ προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων κι οργανισμών: Του ΟΗΕ, της ΚΑΚ, του ΟΑΣΕ, της ΕΕ, του ΑΣΕΑΝ, του Φόρουμ Ασιατο-ειρηνικής οικονομικής συνεργασίας και της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνδιάσκεψης.

Κατά τη γνώμη του Ιγκορ Ιβανόφ, υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, με την έναρξη των εργασιών της Γραμματείας η ΟΣΣ «μετατρέπεται σε πλήρη, διαμορφωμένο μηχανισμό». Σύμφωνα με τα λόγια του, πρωταρχικό καθήκον της ΟΣΣ τώρα «είναι η στερέωση της συνεργασίας των 6 χωρών-ιδρυτών σε όλες τις κατευθύνσεις που σημειώνονται στο Χάρτη της ΟΣΣ». Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΟΣΣ, στην οποία, όπως δήλωσε ο Ι. Ιβανόφ, συζητήθηκαν κι εγκρίθηκαν οι βασικές παράμετροι στην προετοιμασία της συνεδρίασης της συνόδου κορυφής των χωρών-μελών της ΟΣΣ, που θα γίνει την περίοδο Μάη-Ιούνη 2004 στην Τασκένδη. Οπως διαπίστωσε ο Ι. Ιβανόφ, η ΟΣΣ προχωρεί στην καινούρια φάση της δράσης της, ενώ «και οι 6 χώρες είναι βέβαιες πως η Οργάνωση αυτή θα καταστεί αποτελεσματικός μηχανισμός της πολύπλευρης συνεργασίας προς το συμφέρον της ειρήνης και σταθερότητας».

Από τη μεριά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, έστειλε στον εκτελεστικό γραμματέα της ΟΣΣ συγχαρητήριο μήνυμα, με την αφορμή της έναρξης των εργασιών της Γραμματείας. Στην επιστολή του προς τον Κινέζο διπλωμάτη Τζαν Ντεγκουάν, που είναι ο πρώτος εκτελεστικός γραμματέας της ΟΣΣ, υπογραμμίζεται: «Η ΟΣΣ είναι ιστορικά προορισμένη να αποτελέσει ένα είδος διηπειρωτικής γέφυρας, που οργανικά θα συνδέσει την ευρωπαϊκή και την ασιατική ήπειρο. Αυτός ο προορισμός καθορίζεται από τη μοναδική, γεωπολιτική θέση των κρατών-μελών της ΟΣΣ, από τη φιλοσοφία της ΟΣΣ που εκφράζεται στο σεβασμό της πολυμορφίας των πολιτισμών, της θρησκείας και των παραδόσεων, από την ετοιμότητα για ευρεία διεθνή συνεργασία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΝΑΤΟ για πολιτικούς λόγους αρνείται τη συνεργασία (2013-03-02 00:00:00.0)
Ισχυροποίηση στρατιωτικής λειτουργίας (2008-09-09 00:00:00.0)
Βήματα ενίσχυσης της παρουσίας της (2007-08-19 00:00:00.0)
Διεύρυνση με νέες χώρες... (2005-07-06 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ-ρωσικός διάλογος (2005-06-10 00:00:00.0)
Μπαίνει σε λειτουργία την 1η Γενάρη 2004 (2003-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ