ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
Εκπλήξεις και ανακατατάξεις

ΤΟΚΙΟ.-

Ισχυρός "σεισμός", σε μία χώρα συνηθισμένη από τα ανάλογα φυσικά φαινόμενα, αλλά όχι τόσο από πολιτικά τέτοιας φύσης, ήταν τα αποτελέσματα των εκλογών για την πλήρωση των 126 εδρών επί συνόλου 252 της Ανω Βουλής. Ενας σεισμός που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ριουτάρο Χασιμότο από την ηγεσία του κυβερνώντος "Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος" - LPD και συνέχεια την τυπική παραίτησή του από την πρωθυπουργία της χώρας.

Αυτό καθεαυτό το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ήσσονος σημασίας για το κυβερνών κόμμα, αφού ακόμα διατηρεί την πλειοψηφία και κυρίως την κρίσιμη απόλυτη πλειοψηφία στη σημαντική Κάτω Βουλή, επομένως δεν έχει καμία συνέπεια στη δυνατότητα άσκησης εξουσίας από το LPD που θα επέβαλε και σε άμεση παραίτηση τον Χασιμότο. Ομως ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ακολουθώντας τα έθιμα της πατρίδας του περί αξιοπρέπειας και τιμής, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, που έφεραν το κόμμα του να έχει υποστεί μεγάλες απώλειες, δήλωσε ότι αναλαμβάνει "απολύτως την ευθύνη για την αποτυχία του κόμματος και την εκλογική συντριβή", ανακοινώνοντας την παραίτησή του από την ηγεσία του LPD και λίγο αργότερα τη μελλοντική παραίτησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα. Το κυβερνών κόμμα είχε θέσει άτυπα ως προϋπόθεση για την παραμονή του Χασιμότο στον πρωθυπουργικό θώκο τη διατήρηση της εκλογικής του δύναμης και οι εκλογές αυτές είχαν προσλάβει τον χαρακτήρα ψήφους εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Εντυπωσιακή άνοδος του Κομμουνιστικού Κόμματος

Οι εκλογές της Κυριακής έγιναν για την ανανέωση των μισών εδρών της Ανω Βουλής. Το LPD απέσπασε τελικά τις 44 έδρες, χάνοντας 17 από τις 61 που οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κατείχαν ως την Κυριακή. Χρειάζονται λοιπόν 69 για να επανακτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία την οποία είχαν έως το 1989. Ετσι τώρα διαθέτουν στο σύνολο 102 από τις 252. Παρά την ήττα και την παραίτηση του Χασιμότο θα παραμείνουν στην εξουσία, αφού διαθέτουν στην απόλυτη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή - που έχει την ουσιαστική εξουσία - αλλά είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν τη συνεργασία και άλλων κομμάτων για την υπερψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων. Το Δημοκρατικό Κόμμα αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη, αποσπώντας 27 έδρες, 9 περισσότερες, σχηματίζοντας ένα μπλοκ από 47 έδρες.

Το Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα κατάφερε να διπλασιάσει την εκλογική του δύναμη, να αποσπάσει 9 ακόμα έδρες - σύνολο 21 - και να αναδειχτεί τρίτο κόμμα και δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Το ΙΚΚ, συμπληρώνοντας 76 χρόνια ζωής, έχει αναδειχτεί από ό,τι προκύπτει σαν το βασικότερο πόλο έλξης των Ιαπώνων ψηφοφόρων, αφού οι θέσεις του είναι η μοναδική ουσιαστική αντιπολιτευτική φωνή στην πολιτική σκηνή της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Οπως δήλωσε και χαρακτηριστικά η Αγιούμι Ικέντα,μέλος του Κοινοβουλίου και στέλεχος του ΙΚΚ, "αναδεικνυόμαστε μεγάλη δύναμη για να εξακολουθούν να μας αγνοούν πλέον τα υπόλοιπα κόμματα". Πολιτικοί αναλυτές μπροστά στη σημαντική αύξηση που παρουσίασε το ΙΚΚ "έσπευσαν" να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, μιλώντας όχι για καθαρή ένδειξη στροφής του εκλογικού σώματος, αλλά για την κρίση που μαστίζει τη χώρα και την απόρριψη των Ιαπώνων προς τους καθιερωμένους πολιτικούς σχηματισμούς...

Κρίση και αντιδράσεις

Η πρόσφατη οικονομική κρίση και η χειρότερη ύφεση που περνά η χώρα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν οι κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν τους ψηφοφόρους να "καταδικάσουν" στην ουσία το κυβερνών κόμμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ηγέτες της Δύσης ζητούσαν εδώ και καιρό από τον Χασιμότο να λάβει δραστικά μέτρα για να ενισχύσει την εγχώρια οικονομία που τη θεωρούσαν το κλειδί για την ανάκαμψη που θα συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες κλυδωνιζόμενες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το φορολογικό ήταν το θέμα που "έστειλε αδιάβαστο" το κυβερνών κόμμα και το κυριότερο που άσκησαν δριμύτατη κριτική οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις.

Η παραίτηση του Χασιμότο και η συντριβή του κόμματος έφεραν και τις ανάλογες αντιδράσεις τόσο στο Χρηματιστήριο, όσο και στους ξένους "φίλους και συμμάχους". Πριν ακόμη ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα, τα ιαπωνικά ΜΜΕ μιλούσαν για τους πιθανούς διαδόχους του Χασιμότο στην πρωθυπουργία. Επικρατέστεροι φέρονται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σεϊρόκου Κουζιγιάμα και ο υπουργός Εξωτερικών Κέιζο Ομπούτσι.Ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές του Ειρηνικού αξιωματούχοι χωρών, με πρώτες τις ΗΠΑ, έσπευσαν να εκδηλώσουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στη νέα ιαπωνική κυβέρνηση που πρόκειται να σχηματιστεί και να εκφράσουν την πίστη τους στο οικονομικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Χασιμότο, που θα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά με πιο τολμηρές κινήσεις που θα βοηθήσουν όλη την περιοχή να ξεπεράσει την κρίση.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η σκληρότερη επίθεση των Ταλιμπάν από το 1996...

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Μετά την κατάληψη από τις δυνάμεις τους μιας επαρχίας του βορρά, με "θέση - κλειδί" στη σκακιέρα του αέναου εμφυλίου του Αφγανιστάν, οι ισλαμιστές Ταλιμπάν - που ελέγχουν πάνω από το 85% της χώρας - συνεχίζουν την επίθεσή τους εναντίον της ετερόκλητης "Συμμαχίας του Βορρά" - που ελέγχει το υπόλοιπο 15% - προσβλέποντας στη διάνοιξη της περιπόθητης οδού για το κεντρασιατικό πετρέλαιο, που θα ...γεννήσει τα χρυσά αυγά. Κανείς για στοιχήματα;

Μέσω δορυφορικού τηλεφώνου (παρακαλώ...), ο Μουλάς Αμπντούλ Μουτμαγιάν ενημέρωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες χτες ότι οι δυνάμεις των Αφγανών φανατικών ισλαμιστών Ταλιμπάν ("Φοιτητές") κατέλαβαν την επαρχία Κανταχάρ και κατευθύνονται τάχιστα στην επαρχία Τζοτζάν, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Ουζμπέκου πολέμαρχου Ρασίντ Ντόστουμ, ο οποίος είναι ο κύριος στρατιωτικός τους εχθρός και πολιτικά προσκείμενος στη Συμμαχία του Βορρά, υπό τον αποπεμφθέντα πρώην Πρόεδρο της χώρας Μπουρχανουντίν Ραμπανί.

Στις μάχες υπήρξαν "πάρα πολλοί" νεκροί, σύμφωνα με τον Μουγιατμάν.

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε πως εξαπέλυσε αντεπίθεση.

Η πρόσφατη προώθηση των Ταλιμπάν θεωρείται ως η "σημαντικότερη νίκη" τους σε στρατιωτικό επίπεδο από το Μάη του 1996, όταν η "οργάνωση από το πουθενά" καταλάμβανε θριαμβικά την πρωτεύουσα της χώρας, Καμπούλ.

Το "από το πουθενά", βέβαια, είναι μάλλον σχηματικό. Το κίνημα των Ταλιμπάν ανδρώθηκε στους κόλπους των ισλαμικών σχολείων του Πακιστάν, το οποίο τους χρηματοδότησε με (αμερικανικής προέλευσης) κεφάλαια και όπλα, σε μια κίνηση που πολιτικοί κύκλοι του Ισλαμαμπάντ χαρακτηρίζουν ακόμη "επένδυση". Επένδυση, διότι, αν οι Ταλιμπάν ελέγξουν ολόκληρη τη χώρα, θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια εναλλακτική οδός διαμετακομιδής του κεντρασιατικού πετρελαίου, με ταυτόχρονη παράκαμψη της Ρωσίας...

Κατά τα άλλα, ο αμερικανικός Τύπος καταδικάζει την ...απαράδεκτη απαγόρευση των εισαγωγών τηλεοράσεων και βίντεο από τους επιβάλλοντες την πιο άγρια εκδοχή του ισλαμικού νόμου (σαρία) "Φοιτητές"...

ΝΙΓΗΡΙΑ
Εύθραυστη ηρεμία
  • Λαοθάλασσα συνόδευσε τον Μοσχούντ Αμπιόλα στην τελευταία του κατοικία
  • Φυσικά τα αίτια του θανάτου του ηγέτη της αντιπολίτευσης, σύμφωνα και με τη δεύτερη νεκροψία # Σχετική ηρεμία, χτες, σε όλες τις πόλεις, ενώ απελευθερώθηκαν αρκετοί πολιτικοί κρατούμενοι

ΑΜΠΟΥΖΑ.-

Πλήθος Νιγηριανών συνόδευσε τον Μοσχούντ Αμπιόλα στην τελευταία του κατοικία, το Σάββατο. Μετά τα αποτελέσματα και της νεκροψίας που διενήργησε ανεξάρτητη ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι ο θάνατος του ηγέτη της αντιπολίτευσης προκλήθηκε από καρδιακή προσβολή, σχετική ηρεμία επικρατούσε, χτες, σε όλες τις πόλεις της Νοτιοανατολικής Νιγηρίας.

Σε φυσιολογικούς ρυθμούς μοιάζει να επιστρέφει η ζωή στη Νιγηρία. Χτες λειτούργησαν κανονικά όλες οι υπηρεσίες και τα σχολεία στις πόλεις Λάγος, Ιμπαντάν και Αμπεοκούτα, που την περασμένη βδομάδα συγκλονίστηκαν από τις βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς του Μοσχούντ Αμπιόλα και στις αστυνομικές δυνάμεις. Για προληπτικούς λόγους, στις πόλεις αυτές συνεχίστηκαν, χτες, οι αστυνομικές περιπολίες, ενώ σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του καθεστώτος της Αμπούζα ο τελικός απολογισμός των συγκρούσεων της περασμένης βδομάδας είναι 55 νεκροί, στην πλειοψηφία τους από τη φυλή των Χάουσα, και 400 συλληφθέντες.

"Ανακουφισμένος" από τα αποτελέσματα της νεκροψίας δήλωσε ο Ολίσα Αγκμπακόμπα, εθνικός συντονιστής της Ενωμένης Δράσης για τη Δημοκρατία, ο οποίος, όμως, τόνισε ότι το στρατιωτικό καθεστώς δεν είναι φυσικός αλλά ηθικός αυτουργός του θανάτου του Αμπιόλα. Ο Αγκμπακόμπα, ηγετική μορφή της νιγηριανής αντιπολίτευσης, έκανε έκκληση για ηρεμία και υπογράμμισε ότι "ο θάνατος του Αμπιόλα θα πρέπει να είναι καταλύτης έναρξης ριζικών αλλαγών και όχι ξεσπάσματος βίας", ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τη στρατιωτική ηγεσία να παραιτηθεί.

Από την πλευρά του, ο δικτάτορας Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ, διάδοχος του, επίσης, αποθανόντος Σάνι Αμπάχα, απελευθέρωσε αρκετούς πολιτικούς κρατούμενους τα ξημερώματα του Σαββάτου και δεσμεύτηκε ότι οι εναπομείναντες πολιτικοί κρατούμενοι θα απελευθερωθούν μέσα στις επόμενες μέρες. Εντούτοις, ο στρατηγός Αμπουμπακάρ απέφυγε, για άλλη μια φορά, να διευκρινίσει πώς και πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία μετάβασης στη δημοκρατία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επιτυχής η απεργία στο μετρό

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, οι εργαζόμενοι στο υπόγειο μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας, το περίφημο Underground, πραγματοποίησαν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, με αποτέλεσμα να "παραλύσει" σχεδόν η πόλη, που βασίζεται στις υπόγειες μεταφορές για την επικοινωνία στην πρωτεύουσα.

Η απεργία, που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής και σύμφωνα με τους οργανωτές υπήρξε σχεδόν καθολική συμμετοχή εκ μέρους των εργαζομένων, είχε αιτήματα τις συνθήκες εργασίας, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που εργαζόμενοι προβλέπουν και φοβούνται ότι θα πληγεί θανάσιμα με την επικείμενη μερική ιδιωτικοποίηση του μεταφορέα. Είναι η δεύτερη φορά, που οι εργαζόμενοι προσφεύγουν σε απεργία με τα ίδια αιτήματα, με πρώτη την 48ωρη απεργία τους τον Ιούνη, ενώ δεν αποκλείουν ανάλογες κινητοποιήσεις στο μέλλον και διεύρυνση και εντατικοποίηση του αγώνα τους. Στο πλευρό των απεργών αυτή τη φορά τάχθηκαν και οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες έκαναν και αισθητή την παρουσία τους σε διάφορους σταθμούς, στο πλευρό των απεργών.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Χωρίς βίαια επεισόδια, αλλά υπό το βλέμμα χιλιάδων καθολικών που τους υποδέχτηκαν με μαύρες σημαίες, ολοκληρώθηκε η χτεσινή επίμαχη πορεία περίπου 1.500 οπαδών και μελών του τάγματος της Οράγγης. Οι μαύρες σημαίες, σύμβολο της θλίψης και του πόνου για τη φρικιαστική δολοφονία τριών παιδιών, οικογένειας καθολικών, που κάηκαν ζωντανά, όταν μετά από εμπρησμό τυλίχτηκε στις φλόγες το σπίτι στο οποίο διέμεναν, σε γειτονιά Προτεσταντών στην πόλη Μπάλιμανεϊ. Η φωτιά στο σπίτι και ο θάνατος των τριών παιδιών ήταν το χειρότερο επεισόδιο μετά από μία βδομάδα διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη Βόρεια Ιρλανδία, που προκλήθηκαν από την απαγόρευση της παρέλασης των Προτεσταντών σε περιοχή Καθολικών στο Πόρταντάουν, νοτίως του Μπέλφαστ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ