Τρίτη 14 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
Εκπλήξεις και ανακατατάξεις

ΤΟΚΙΟ.-

Ισχυρός "σεισμός", σε μία χώρα συνηθισμένη από τα ανάλογα φυσικά φαινόμενα, αλλά όχι τόσο από πολιτικά τέτοιας φύσης, ήταν τα αποτελέσματα των εκλογών για την πλήρωση των 126 εδρών επί συνόλου 252 της Ανω Βουλής. Ενας σεισμός που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ριουτάρο Χασιμότο από την ηγεσία του κυβερνώντος "Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος" - LPD και συνέχεια την τυπική παραίτησή του από την πρωθυπουργία της χώρας.

Αυτό καθεαυτό το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ήσσονος σημασίας για το κυβερνών κόμμα, αφού ακόμα διατηρεί την πλειοψηφία και κυρίως την κρίσιμη απόλυτη πλειοψηφία στη σημαντική Κάτω Βουλή, επομένως δεν έχει καμία συνέπεια στη δυνατότητα άσκησης εξουσίας από το LPD που θα επέβαλε και σε άμεση παραίτηση τον Χασιμότο. Ομως ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ακολουθώντας τα έθιμα της πατρίδας του περί αξιοπρέπειας και τιμής, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, που έφεραν το κόμμα του να έχει υποστεί μεγάλες απώλειες, δήλωσε ότι αναλαμβάνει "απολύτως την ευθύνη για την αποτυχία του κόμματος και την εκλογική συντριβή", ανακοινώνοντας την παραίτησή του από την ηγεσία του LPD και λίγο αργότερα τη μελλοντική παραίτησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα. Το κυβερνών κόμμα είχε θέσει άτυπα ως προϋπόθεση για την παραμονή του Χασιμότο στον πρωθυπουργικό θώκο τη διατήρηση της εκλογικής του δύναμης και οι εκλογές αυτές είχαν προσλάβει τον χαρακτήρα ψήφους εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Εντυπωσιακή άνοδος του Κομμουνιστικού Κόμματος

Οι εκλογές της Κυριακής έγιναν για την ανανέωση των μισών εδρών της Ανω Βουλής. Το LPD απέσπασε τελικά τις 44 έδρες, χάνοντας 17 από τις 61 που οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κατείχαν ως την Κυριακή. Χρειάζονται λοιπόν 69 για να επανακτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία την οποία είχαν έως το 1989. Ετσι τώρα διαθέτουν στο σύνολο 102 από τις 252. Παρά την ήττα και την παραίτηση του Χασιμότο θα παραμείνουν στην εξουσία, αφού διαθέτουν στην απόλυτη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή - που έχει την ουσιαστική εξουσία - αλλά είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν τη συνεργασία και άλλων κομμάτων για την υπερψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων. Το Δημοκρατικό Κόμμα αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη, αποσπώντας 27 έδρες, 9 περισσότερες, σχηματίζοντας ένα μπλοκ από 47 έδρες.

Το Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα κατάφερε να διπλασιάσει την εκλογική του δύναμη, να αποσπάσει 9 ακόμα έδρες - σύνολο 21 - και να αναδειχτεί τρίτο κόμμα και δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Το ΙΚΚ, συμπληρώνοντας 76 χρόνια ζωής, έχει αναδειχτεί από ό,τι προκύπτει σαν το βασικότερο πόλο έλξης των Ιαπώνων ψηφοφόρων, αφού οι θέσεις του είναι η μοναδική ουσιαστική αντιπολιτευτική φωνή στην πολιτική σκηνή της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Οπως δήλωσε και χαρακτηριστικά η Αγιούμι Ικέντα,μέλος του Κοινοβουλίου και στέλεχος του ΙΚΚ, "αναδεικνυόμαστε μεγάλη δύναμη για να εξακολουθούν να μας αγνοούν πλέον τα υπόλοιπα κόμματα". Πολιτικοί αναλυτές μπροστά στη σημαντική αύξηση που παρουσίασε το ΙΚΚ "έσπευσαν" να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, μιλώντας όχι για καθαρή ένδειξη στροφής του εκλογικού σώματος, αλλά για την κρίση που μαστίζει τη χώρα και την απόρριψη των Ιαπώνων προς τους καθιερωμένους πολιτικούς σχηματισμούς...

Κρίση και αντιδράσεις

Η πρόσφατη οικονομική κρίση και η χειρότερη ύφεση που περνά η χώρα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν οι κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν τους ψηφοφόρους να "καταδικάσουν" στην ουσία το κυβερνών κόμμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ηγέτες της Δύσης ζητούσαν εδώ και καιρό από τον Χασιμότο να λάβει δραστικά μέτρα για να ενισχύσει την εγχώρια οικονομία που τη θεωρούσαν το κλειδί για την ανάκαμψη που θα συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες κλυδωνιζόμενες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το φορολογικό ήταν το θέμα που "έστειλε αδιάβαστο" το κυβερνών κόμμα και το κυριότερο που άσκησαν δριμύτατη κριτική οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις.

Η παραίτηση του Χασιμότο και η συντριβή του κόμματος έφεραν και τις ανάλογες αντιδράσεις τόσο στο Χρηματιστήριο, όσο και στους ξένους "φίλους και συμμάχους". Πριν ακόμη ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα, τα ιαπωνικά ΜΜΕ μιλούσαν για τους πιθανούς διαδόχους του Χασιμότο στην πρωθυπουργία. Επικρατέστεροι φέρονται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σεϊρόκου Κουζιγιάμα και ο υπουργός Εξωτερικών Κέιζο Ομπούτσι.Ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές του Ειρηνικού αξιωματούχοι χωρών, με πρώτες τις ΗΠΑ, έσπευσαν να εκδηλώσουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στη νέα ιαπωνική κυβέρνηση που πρόκειται να σχηματιστεί και να εκφράσουν την πίστη τους στο οικονομικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Χασιμότο, που θα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά με πιο τολμηρές κινήσεις που θα βοηθήσουν όλη την περιοχή να ξεπεράσει την κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ