Τρίτη 14 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προκλητικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Νέα πρόκληση κατά της Ρωσίας αποτελούν οι στρατιωτικές ασκήσεις "Μπάλτικ Τσέλεντζ '98" που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, στα πλαίσια του προγράμματος "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη", θεωρεί η Επιτροπή "Αντι-ΝΑΤΟ" της ρωσικής Κρατικής Δούμας. Σε σχέση μ' αυτό, η Επιτροπή "Αντι-ΝΑΤΟ", μ' επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Δούμας Σεργκέι Μπαμπούριν,εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αποκαλύπτει την αντιρωσική κατεύθυνση αυτών των ασκήσεων. Σ' αυτές συμμετέχουν περίπου 5.000 στρατιωτικοί από 11 χώρες, ενώ οι λιθουανικές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν ακόμα και τη συμβολική συμμετοχή της Ρωσίας.

Η Επιτροπή "Αντι-ΝΑΤΟ" της Κρατικής Δούμας καταδικάζει τη νέα κλιμάκωση της στρατιωτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και θεωρεί αυτές τις ασκήσεις μια νέα επικίνδυνη ενέργεια στο δρόμο της προσέλκυσης των χωρών της Βαλτικής στην τροχιά των πολεμικών προετοιμασιών του ΝΑΤΟ. Σ' αυτές τις συνθήκες οι εκκλήσεις για αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής Καλίνινγκραντ πρέπει να χαρακτηριστούν ως απαράδεκτες. Η Επιτροπή "Αντι-ΝΑΤΟ" κάλεσε τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και την κυβέρνηση να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση της ομάδας του ρωσικού στρατού και του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή Καλίνινγκραντ.

Φονικές πλημμύρες

Τουλάχιστον 82 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στην περιοχή των συνόρων μεταξύ Ουζμπεκιστάν και Κιργισίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν, Ισμαϊλ Τζουραμπέκοφ, δήλωσε ότι τα νερά κάλυψαν μεγάλο μέρος της πόλης Σαχριμαρντάν στην κοιλάδα της Φεργκάνα. Πληροφορίες από την Κιργισία αναφέρουν ότι εξαιτίας των πλημμυρών κατέρρευσε το φράγμα στη λίμνη Κουρμπάν Κελ και είχε ως συνέπεια η στάθμη του νερού σε πολλά σημεία να ξεπεράσει κατά τρία με τέσσερα μέτρα τα φυσιολογικά όρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ