Τρίτη 14 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο πλευρό του Αραφάτ η Κίνα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΕΚΙΝΟ.-

Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε δεκτός στην κινεζική πρωτεύουσα ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος πραγματοποιεί, από χτες, ολιγοήμερη επίσκεψη στην Κίνα. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωνε ιδιαίτερα αισιόδοξος όσον αφορά το μέλλον της ισραηλινο-παλαιστινιακής "ειρηνευτικής διαδικασίας" και εκτιμούσε ότι "πολύ σύντομα" θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Την πλήρη υποστήριξή του στα "δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού για εθνική ανεξαρτησία και ελευθερία" εξέφρασε ο Κινέζος Πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν. Οπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο "Ξινχουά", ο Κινέζος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο θα εντείνει τις διπλωματικές του προσπάθειες για ευνοϊκή ολοκλήρωση της"ειρηνευτικής διαδικασίας", χρησιμοποιώντας ιδιαιτέρως τη θέση του ως μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης, ο Ζιανγκ Ζεμίν φέρεται να δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αυξήσει τις οικονομικές, επιχειρηματικές και εμπορικές συναλλαγές της με τους Παλαιστινίους. Από την πλευρά του, ο Γιάσερ Αραφάτ απηύθυνε ανοιχτή έκκληση στην Κίνα για διαμεσολάβηση και άσκηση επιρροής, χαρακτηρίζοντάς την "ισχυρότατη οικονομική, πολιτική και διπλωματική δύναμη".

Στο μεταξύ, στην Ιερουσαλήμ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωνε ότι το Ισραήλ βρίσκεται πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης με τους Παλαιστινίους, που θα οδηγήσει στην απεμπλοκή της "ειρηνευτικής διαδικασίας" από το αδιέξοδο. Μάλιστα, ο Νετανιάχου φέρεται να δήλωσε ότι επρόκειτο να ζητήσει από το υπουργικό του συμβούλιο να ψηφίσει, στη βάση των αρχών της, την αμερικανική διαμεσολαβητική πρόταση, της οποίας λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνεδρίασής του. Εντούτοις, ο στενός συνεργάτης του, Νταβίντ Μπαρ - Ιλάν, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές και αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι διαφορές Παλαιστινίων - Ισραηλινών έχουν "μειωθεί δραματικά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ