Τρίτη 14 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βαθαίνει η κυβερνητική κρίση...

ΑΓΚΥΡΑ - ΤΟΥΝΤΣΕΛΙ. -

Επιδείνωση της "κρίσης" στο συνασπισμό της τουρκικής κυβέρνησης μειοψηφίας διαβλέπουν πολλοί αναλυτές, μεταξύ αυτών και το Γερμανικό Πρακτορείο, που σημείωνε χτες την οξύτατη πίεση από το συμμετέχον στην κυβέρνηση "Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας", του Χουσαμετίν Τσιντορούκ, για μεγαλύτερη αύξηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, από αυτήν που προτείνει η κυβέρνηση.

Το κόμμα του Τσιντορούκ θεωρεί μικρή την αύξηση του 20% που έχει προτείνει η κυβέρνηση και ότι επιμένει σε μία αύξηση 40% μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα συνδικάτα του δημοσίου τομέα.

Ο αντιπρόεδρος του Τσιντορούκ, Γιλντιρίμ Ακτουνά, εξήγησε τους λόγους που προτείνει στον πρωθυπουργό Γιλμάζ να αθετήσει τις υποσχέσεις του προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ): "(...) μια αύξηση 20% (...) θα προκαλέσει μεγαλύτερη ανισορροπία στην κατανομή εισοδήματος στην Τουρκία (...) είναι αντίθετη με την αρχή του κοινωνικού κράτους κατά το σύνταγμά μας".

Βέβαια το Κόμμα του Τσιντορούκ δεν έχει καμιά "φιλολαϊκή" έγνοια: αυτό που ενδιαφέρει είναι να μην ξεσπάσουν ταραχές από τους απελπισμένους εργαζόμενους της χώρας, η οποίοι κινδυνεύουν να δουν μείωση σχεδόν 70% της πραγματικής αγοραστικής τους δύναμης (αφού ο πληθωρισμός καλπάζει με 90%...) εντός του χρόνου.

Το "Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας" προχωρά, προκειμένου να εμφανίσει "φιλολαϊκό" πρόσωπο και να μανιπουλάρει τα συνδικάτα, σε εκβιασμό: ή 40% αύξηση αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων ή ρίχνουμε την κυβέρνηση... Θα συνεδριάσει, εκτός απροόπτου, σήμερα, για να αποφασίσει οριστικά για το θέμα αυτό, ενώ η εκτελεστική επιτροπή του συνέρχεται αύριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ