Τρίτη 14 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Εύθραυστη ηρεμία
  • Λαοθάλασσα συνόδευσε τον Μοσχούντ Αμπιόλα στην τελευταία του κατοικία
  • Φυσικά τα αίτια του θανάτου του ηγέτη της αντιπολίτευσης, σύμφωνα και με τη δεύτερη νεκροψία # Σχετική ηρεμία, χτες, σε όλες τις πόλεις, ενώ απελευθερώθηκαν αρκετοί πολιτικοί κρατούμενοι

ΑΜΠΟΥΖΑ.-

Πλήθος Νιγηριανών συνόδευσε τον Μοσχούντ Αμπιόλα στην τελευταία του κατοικία, το Σάββατο. Μετά τα αποτελέσματα και της νεκροψίας που διενήργησε ανεξάρτητη ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι ο θάνατος του ηγέτη της αντιπολίτευσης προκλήθηκε από καρδιακή προσβολή, σχετική ηρεμία επικρατούσε, χτες, σε όλες τις πόλεις της Νοτιοανατολικής Νιγηρίας.

Σε φυσιολογικούς ρυθμούς μοιάζει να επιστρέφει η ζωή στη Νιγηρία. Χτες λειτούργησαν κανονικά όλες οι υπηρεσίες και τα σχολεία στις πόλεις Λάγος, Ιμπαντάν και Αμπεοκούτα, που την περασμένη βδομάδα συγκλονίστηκαν από τις βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς του Μοσχούντ Αμπιόλα και στις αστυνομικές δυνάμεις. Για προληπτικούς λόγους, στις πόλεις αυτές συνεχίστηκαν, χτες, οι αστυνομικές περιπολίες, ενώ σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του καθεστώτος της Αμπούζα ο τελικός απολογισμός των συγκρούσεων της περασμένης βδομάδας είναι 55 νεκροί, στην πλειοψηφία τους από τη φυλή των Χάουσα, και 400 συλληφθέντες.

"Ανακουφισμένος" από τα αποτελέσματα της νεκροψίας δήλωσε ο Ολίσα Αγκμπακόμπα, εθνικός συντονιστής της Ενωμένης Δράσης για τη Δημοκρατία, ο οποίος, όμως, τόνισε ότι το στρατιωτικό καθεστώς δεν είναι φυσικός αλλά ηθικός αυτουργός του θανάτου του Αμπιόλα. Ο Αγκμπακόμπα, ηγετική μορφή της νιγηριανής αντιπολίτευσης, έκανε έκκληση για ηρεμία και υπογράμμισε ότι "ο θάνατος του Αμπιόλα θα πρέπει να είναι καταλύτης έναρξης ριζικών αλλαγών και όχι ξεσπάσματος βίας", ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τη στρατιωτική ηγεσία να παραιτηθεί.

Από την πλευρά του, ο δικτάτορας Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ, διάδοχος του, επίσης, αποθανόντος Σάνι Αμπάχα, απελευθέρωσε αρκετούς πολιτικούς κρατούμενους τα ξημερώματα του Σαββάτου και δεσμεύτηκε ότι οι εναπομείναντες πολιτικοί κρατούμενοι θα απελευθερωθούν μέσα στις επόμενες μέρες. Εντούτοις, ο στρατηγός Αμπουμπακάρ απέφυγε, για άλλη μια φορά, να διευκρινίσει πώς και πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία μετάβασης στη δημοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ