ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Παραπέρα αντιδραστικές αλλαγές στον πυρήνα του κράτους

Eurokinissi

Στον στόχο της αντιδραστικής «αξιολόγησης» στο Δημόσιο εστίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος χτες το πρωί το υπουργείο Εσωτερικών και συνομιλώντας με την πολιτική ηγεσία.

Οπως είπε, «η μεταρρύθμιση του κράτους αποτελεί έναν κεντρικό στόχο της νέας μας διακυβέρνησης και θα έρθει να χτίσει πάνω στις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες υλοποιήσαμε την προηγούμενη τετραετία», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «έχει θέσει εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους», με βάση βέβαια και τα προτάγματα του κεφαλαίου για εκσυγχρονισμούς στο αστικό κράτος.

Μίλησε, άλλωστε, για «δυσλειτουργίες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν», διαβεβαιώνοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι «θα δουλέψουμε πολύ για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό του Δημοσίου, με τους δημόσιους υπαλλήλους μας, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αξιολογούνται πρωτίστως για να επιβραβεύσουμε τη δουλειά την οποία κάνουν», με βάση φυσικά τους στόχους που θα μπαίνουν από την εκάστοτε κυβέρνηση στο πλαίσιο που ορίζουν τα μνημόνια διαρκείας, το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο επικείμενο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, με το οποίο είναι ορατός ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα τεράστιο εκλογικό σώμα, χωρίς κανέναν δεσμό με την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας, το οποίο θα καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ δεν θα υφίσταται τις συνέπειες της όποιας επιλογής.

Σε κάθε περίπτωση, θύμισε ότι για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό βάσει του Συντάγματος χρειάζονται 200 βουλευτές. «Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την αυξημένη πλειοψηφία, διότι θα ήταν εξαιρετικά παράξενο κόμματα τα οποία στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, στην προηγούμενη Βουλή, αυτήν τη στιγμή να αλλάξουν τη στάση τους», πρόσθεσε παραπέμποντας στη θετική στάση προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ στο θέμα, ενώ δείχνει να έχει στήριξη και από τα μορφώματα Βελόπουλου, Κωνσταντοπούλου, «Σπαρτιάτες» και Νίκη. Εξ ου και ο Μητσοτάκης δήλωνε χτες «αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο των 200 βουλευτών, ώστε αυτή η παρέμβαση να ισχύσει ουσιαστικά από τις ευρωεκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού».

Λίγο αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης έλεγε ότι στόχος είναι η ρύθμιση να ψηφιστεί μέχρι τέλος του μήνα, πριν δηλαδή το κλείσιμο της Βουλής για κάποιες βδομάδες. «Γίνονται συναντήσεις και επαφές από το υπουργείο Εσωτερικών θεσμικά», πρόσθεσε επιβεβαιώνοντας τις προσπάθειες για κομπρεμί με άλλα αστικά κόμματα.

Τέλος, ο Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι τον Σεπτέμβριο θα κάνουν την παρουσίαση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων. «Επαναλαμβάνω ότι οι προσλήψεις όλες περνάνε μέσα από αυτόν τον κεντρικό προγραμματισμό, ο οποίος εκ των πραγμάτων μας υποχρεώνει μερικές φορές να γινόμαστε και λίγο δυσάρεστοι, διότι πρέπει να κάνουμε κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες», είπε, προετοιμάζοντας για νέα «μπαλώματα» αφού φορείς με οξυμένες ανάγκες θα μείνουν ξανά στην αναμονή.

«Ομως οι βασικές μας δεσμεύσεις, με πρώτη και σημαντικότερη την πρόσληψη 10.000 νέων εργαζομένων στον τομέα της Υγείας, ισχύει στο ακέραιο και θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα», έσπευσε να ισχυριστεί ο πρωθυπουργός για να χρυσώσει το χάπι, αποσιωπώντας ότι ο αριθμός αυτός δεν φτάνει για να καλύψει ούτε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή αποχωρήσει από το σύστημα Υγείας τα τελευταία χρόνια, ενώ ταυτόχρονα δεν θα παραβιάζει τον μνημονιακό κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση», όπως άλλωστε έκανε σαφές ο ίδιος στην προεκλογική περίοδο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ EUROGROUP
Πέρασε «ανεπιστρεπτί» η εποχή των ενισχύσεων…

«Η εποχή που μέσω ενισχύσεων, επιδομάτων και άλλων παρεμβάσεων "μοιράστηκαν" περισσότερα από 55 δισ. ευρώ μέσα σε περίπου μια τριετία πέρασε ανεπιστρεπτί», διαμήνυαν χτες οι κυβερνητικοί κύκλοι, δίνοντας το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που παρουσίασε χτες ο υπουργός Οικονομικών στο Γιούρογκρουπ, ο οποίος μετά το πέρας του έλεγε πως «κατέστησα σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να κεφαλαιοποιήσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να κάνουμε την οικονομία μας ακόμα πιο ανταγωνιστική, ακόμα πιο δυναμική», με μεγαλύτερη ακόμα επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων.

Εξάλλου, ο τόνος και στο χτεσινό Γιούρογκρουπ ήταν αυτός της επιστροφής «πάραυτα» στη δημοσιονομική σύσφιξη και στα ματωμένα πλεονάσματα ενόψει της κατάρτισης των προϋπολογισμών του επόμενου έτους από τα κράτη - μέλη, τα προσχέδια των οποίων θα σταλούν τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες, ενώ και η Κομισιόν απαιτεί να αποσυρθούν όλα τα μέτρα στήριξης που έχουν απομείνει, όπως η επιδότηση του ρεύματος.

Παράλληλα η γενική ρήτρα που έχει θέσει η Κομισιόν, η ετήσια αύξηση των δημοσίων δαπανών να μην ξεπερνάει το 2,6%, σηματοδοτεί και νέες περικοπές στις όποιες κοινωνικές δαπάνες έχουν απομείνει και βέβαια νέα φοροεπέλαση στα λαϊκά στρώματα για να βγαίνουν τα ματωμένα πλεονάσματα.

Στο μεταξύ, τις θυσίες χωρίς τέλος και τα μνημόνια διαρκείας για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τις «γεωπολιτικές» επιδιώξεις της ΕΕ σηματοδοτεί και η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του ECOFIN, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν η θέσπιση νέων πηγών «ιδίων πόρων» - νέων δηλαδή χαρατσιών για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, η μεταρρύθμιση της Τελωνειακής Ενωσης, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου, ενώ πέρα από την εκ νέου παροχή οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία θα υπογραφεί και η δημιουργία ενός νέου Καταπιστευματικού Ταμείου για την Ουκρανία (EU4U Fund), το οποίο θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Συνεχίζονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, κι ενώ αύριο πραγματοποιείται η Κεντρική Επιτροπή, που μεταξύ άλλων θα επικυρώσει τον «οδικό χάρτη» για το συνέδριο και την εκλογή του νέου προέδρου. Χτες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία επικυρώνοντας την προηγούμενη απόφαση, την εισήγηση προς την ΚΕ, αλλά και ζητήματα των επερχόμενων τοπικών εκλογών, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πατήσει πιο γερά πόδι, συνεργαζόμενος και με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, ενίοτε και της ΝΔ όπως με τη στήριξη Παχατουρίδη στο Περιστέρι.

Στο μεταξύ, μετά από την Εφη Αχτσιόγλου που άνοιξε τον χορό των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία, σήμερα ανακοινώνεται και η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ αύριο κατά τη διάρκεια της ΚΕ αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και ο Ν. Παππάς, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και για τους Π. Πολάκη και Ρ. Δούρου.

Χτες πάντως τη στήριξή της στην υποψηφιότητα Αχτσιόγλου έσπευσε να εκφράσει και η Λ. Κατσέλη, κάνοντας λόγο για «μια γυναίκα που (...) έχει κολλήσει ένσημα» και «με αποδεδειγμένο θετικό αποτύπωμα στην πολιτική», ισχυριζόμενη πως τάχα «ως υπουργός Εργασίας από το 2016-2019 κατάφερε να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα» (!), όπως βαφτίζει την εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου. Ενώ παραθέτοντας τις «προκλήσεις και ευθύνες» που αναλαμβάνει, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα πως αφορούν την «ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου βιώσιμης παραγωγικής ανασυγκρότησης με διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» και «προσδιορισμού της ιδεολογικής ταυτότητας και των στόχων μιας σύγχρονης προοδευτικής παράταξης».

Στη συζήτηση σταθερά βρίσκεται και το ποιο πρέπει να είναι το «στίγμα» ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανανεώσει την ικανότητά του να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις στους στόχους της αστικής τάξης. Ενδεικτικά σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» χτες ο Π. Σκουρλέτης μίλαγε για την «πάντα επίκαιρη διάκριση αριστεράς - δεξιάς», λέγοντας πως «είναι αλήθεια ότι στην Ευρώπη υπάρχει μια συντηρητική στροφή. Αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο να παρουσιάσουμε μια πιο αχνή αριστερή ταυτότητα, στο να κρυφτούμε, αλλά κατά τη γνώμη μου πρέπει να μας κάνει να αναζητήσουμε τους σύγχρονους δρόμους της Αριστεράς». Ενώ «κύκλοι» της Αχτσιόγλου έλεγαν πως «ένας σύγχρονος λαϊκός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να απορρίψει το ψευτοδίλημμα αν θα πάει προς το Κέντρο ή προς τα Αριστερά, αλλά να δώσει συγκεκριμένες πολιτικές λύσεις που θα υπηρετούν το δίκιο των πολλών».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΕΕ και κυβέρνηση στοχοποιούν τους αυτοαπασχολούμενους προς όφελος των ομίλων

Παρέμβαση στη συζήτηση για την «κατάσταση της Ενωσης των ΜΜΕ» πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Κατά την ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τόνισε τα εξής:

«Για την ΕΕ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) θεωρούνται μια μειοψηφία επιχειρήσεων, αφήνοντας εκτός τη συντριπτική πλειοψηφία των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Αυτή η μεγάλη πλειοψηφία για την ΕΕ θεωρείται "διαρθρωτικό πρόβλημα" και κατά κανόνα αποκλείεται από χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ κ.ά.

ΕΕ κι ελληνική κυβέρνηση "διευρύνουν τη φορολογική βάση" στοχοποιώντας τους αυτοαπασχολούμενους που φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Με εργαλείο την ψηφιοποίηση, τους εμφανίζουν ως δήθεν φοροδιαφεύγοντες, την ώρα που προκλητικά απαλλάσσονται από φόρους κι εισφορές οι μεγάλοι όμιλοι.

Επικαλούνται μείωση συντελεστών αλλά επιβάλλουν περισσότερους "πράσινους και ψηφιακούς" φόρους - πρόστιμα με προδιαγραφές που μόνο οι μεγάλοι μπορούν να ανταποκριθούν και υποστηρίζουν όλα τα κόμματα του κεφαλαίου.

Κόντρα στον μύθο περί "ενιαίου επιχειρηματικού κόσμου" εδώ και τώρα διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες και την εφορία για αυτοαπασχολούμενους, μείωση των φορολογικών βαρών, παύση των πλειστηριασμών. Αγώνας, κοινή δράση και συμμαχία με τους εργάτες και τους βιοπαλαιστές αγρότες, ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Δεν είναι αυτό που νομίζεις...

Την... άτακτη υποχώρηση σχετικά με τα σχέδιά της για την πανεπιστημιακή αστυνομία που έμειναν στα χαρτιά κάτω από τις κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος, των διδασκόντων και εργαζόμενων στα πανεπιστήμια, που μέσα από τις συλλογικές τους αποφάσεις είχαν απορρίψει την παρουσία της, επιχειρεί να μαζέψει η κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάργησης της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Επανεξετάζουμε συνεχώς τον καλύτερο δυνατό τρόπο λειτουργίας της για την αποτελεσματικότητα και αυτού του Σώματος της Αστυνομίας. Και μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό όλα αυτά να είναι σε συνεργασία με το σύνολο της ΕΛ.ΑΣ.», έλεγε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, μετά τις προχτεσινές ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού Ν. Μηταράκη ότι οι 1.060 αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη των ΑΕΙ θα ενσωματωθούν στους ειδικούς φρουρούς.

Τόνισε, δε, ότι καθώς «στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της ασφάλειας στα πανεπιστήμια», επανεξετάζει «συνεχώς πώς θα έχει τον καλύτερο δυνατό ρόλο και τον καλύτερο δυνατό τρόπο λειτουργίας η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, σε συνεργασία με όλη την ΕΛ.ΑΣ. Δείτε πόσες επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων έγιναν τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουν να γίνονται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι «αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με πολύ μεγάλη υπομονή».

Ενώ τους ίδιους ισχυρισμούς επανέλαβε αργότερα χτες και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ