Παρασκευή 14 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, κι ενώ αύριο πραγματοποιείται η Κεντρική Επιτροπή, που μεταξύ άλλων θα επικυρώσει τον «οδικό χάρτη» για το συνέδριο και την εκλογή του νέου προέδρου. Χτες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία επικυρώνοντας την προηγούμενη απόφαση, την εισήγηση προς την ΚΕ, αλλά και ζητήματα των επερχόμενων τοπικών εκλογών, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πατήσει πιο γερά πόδι, συνεργαζόμενος και με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, ενίοτε και της ΝΔ όπως με τη στήριξη Παχατουρίδη στο Περιστέρι.

Στο μεταξύ, μετά από την Εφη Αχτσιόγλου που άνοιξε τον χορό των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία, σήμερα ανακοινώνεται και η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ αύριο κατά τη διάρκεια της ΚΕ αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και ο Ν. Παππάς, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και για τους Π. Πολάκη και Ρ. Δούρου.

Χτες πάντως τη στήριξή της στην υποψηφιότητα Αχτσιόγλου έσπευσε να εκφράσει και η Λ. Κατσέλη, κάνοντας λόγο για «μια γυναίκα που (...) έχει κολλήσει ένσημα» και «με αποδεδειγμένο θετικό αποτύπωμα στην πολιτική», ισχυριζόμενη πως τάχα «ως υπουργός Εργασίας από το 2016-2019 κατάφερε να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα» (!), όπως βαφτίζει την εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου. Ενώ παραθέτοντας τις «προκλήσεις και ευθύνες» που αναλαμβάνει, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα πως αφορούν την «ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου βιώσιμης παραγωγικής ανασυγκρότησης με διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» και «προσδιορισμού της ιδεολογικής ταυτότητας και των στόχων μιας σύγχρονης προοδευτικής παράταξης».

Στη συζήτηση σταθερά βρίσκεται και το ποιο πρέπει να είναι το «στίγμα» ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανανεώσει την ικανότητά του να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις στους στόχους της αστικής τάξης. Ενδεικτικά σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» χτες ο Π. Σκουρλέτης μίλαγε για την «πάντα επίκαιρη διάκριση αριστεράς - δεξιάς», λέγοντας πως «είναι αλήθεια ότι στην Ευρώπη υπάρχει μια συντηρητική στροφή. Αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο να παρουσιάσουμε μια πιο αχνή αριστερή ταυτότητα, στο να κρυφτούμε, αλλά κατά τη γνώμη μου πρέπει να μας κάνει να αναζητήσουμε τους σύγχρονους δρόμους της Αριστεράς». Ενώ «κύκλοι» της Αχτσιόγλου έλεγαν πως «ένας σύγχρονος λαϊκός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να απορρίψει το ψευτοδίλημμα αν θα πάει προς το Κέντρο ή προς τα Αριστερά, αλλά να δώσει συγκεκριμένες πολιτικές λύσεις που θα υπηρετούν το δίκιο των πολλών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ