Παρασκευή 14 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Λαϊκή Συσπείρωση» είναι η απάντηση για όποιον αναζητεί αγωνιστική διέξοδο στα λαϊκά προβλήματα που οξύνονται

Σε εκδήλωση της ΤΟ Α' Αθήνας του ΚΚΕ, όπου παρουσιάστηκε μέρος του ψηφοδελτίου στον δήμο της Αθήνας, μίλησε χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος

Σε κλίμα ενθουσιασμού παρουσιάστηκε χτες το απόγευμα μέρος του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο της Αθήνας. Στη συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας του ΚΚΕ με τίτλο «Μαζί με τον λαό της Αθήνας στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων», παραβρέθηκε πλήθος κόσμου από τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, γεμίζοντας το αμφιθέατρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, ενώ ανακοινώθηκαν οι πρώτοι 91 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τον δήμο, οι οποίοι στάθηκαν στο κέντρο του αμφιθεάτρου καταχειροκροτούμενοι. Προηγήθηκαν παρεμβάσεις από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Αττικής. Επίσης ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, και η Χριστίνα Σκαλούμπακα, μέλος της ΚΕ. Μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσαν ακόμη ο τραγουδιστής Διονύσης Τσακνής και ο πανεπιστημιακός Γιάννης Μηλιός.

Μαχητική απάντηση στις αντιλαϊκές επιλογές

Κάνοντας έναν απολογισμό της περασμένης τετραετίας, ο Ν. Σοφιανός σημείωσε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» και οι εκλεγμένοι της στον δήμο «στάθηκαν απέναντι στον δήμαρχο της κυβέρνησης, στις πολιτικές επιλογές και το έργο του, που είναι εχθρικό στις καθημερινές ανάγκες και τις διεκδικήσεις της πλειοψηφίας του λαού της Αθήνας. Απέναντι σε βασικές επιλογές που έκανε η δημοτική αρχή για την Αθήνα, έχοντας τη στήριξη των συνδυασμών των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και μικρότερων παρατάξεων "δεξιάς" προέλευσης.


SOTIRIS_DIMITROPOULOS

Ετσι και τώρα, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, η "Λαϊκή Συσπείρωση", ο συνδυασμός του ΚΚΕ στον δήμο, είμαστε η μόνη ρεαλιστική - μαχητική - αξιόπιστη απάντηση, στην αντίθεση που εκφράζουν πολλοί στην προοπτική μιας νέας τετραετίας Μπακογιάννη, δηλαδή μιας νέας θητείας του δημάρχου της ΝΔ. Είμαστε η αγωνιστική επιλογή που μπορούν να κάνουν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες πέρα από την κομματική τους επιλογή.

Οχι μόνο γιατί τα άλλα κόμματα περιμένουν ακόμα να δώσουν το χρίσμα σε κάποιον υποψήφιο. Αλλά κυρίως επειδή συμφωνούν και στήριξαν τη στρατηγική για μια Αθήνα αναβαθμισμένο τουριστικό - επιχειρηματικό κέντρο, με υποδομές και αναπλάσεις που ενισχύουν τις επενδύσεις κεφαλαίων στην εστίαση, την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό, την αξιοποίηση αρχαιοτήτων για την υποστήριξη και διεύρυνση της πελατείας των ξενοδόχων, των αλυσίδων βραχυχρόνιας μίσθωσης του real estate.

Γιατί ο συνδυασμός μας εκφράζει συνέπεια, συνέχεια, αγωνιστικότητα, για να μπει φρένο στη φορολεηλασία, να πάρουν ανάσες εργαζόμενοι και μικρο-επαγγελματίες, με μεγάλη μείωση των τελών σε κατοικία και επαγγελματική στέγη, με κατάργηση του χαρατσιού της ελεγχόμενης στάθμευσης, δίνοντας τέλος στην ασυλία μεγάλων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων και της βραχυχρόνιας μίσθωσης.


Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απέναντι στην υποστελέχωση, που οδηγεί στο κλείσιμο υπηρεσιών του δήμου. Για τη στελέχωση κοινωνικών υπηρεσιών, όπως για την προστασία των παιδιών, για τη στήριξη των συμβασιούχων του δήμου, που διεκδικούν μόνιμη δουλειά. Για να μπει φρένο στις ιδιωτικές εταιρείες, που καταβροχθίζουν 53 εκατ. ευρώ στον ηλεκτροφωτισμό, 35 εκατ. στο πράσινο, 21 εκατ. για έργα οδοποιίας και πολλά ακόμα. Για να μπει φρένο και στο κυνήγι των προστίμων, να ικανοποιηθούν λαϊκές διεκδικήσεις για ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού.

Για να είναι προτεραιότητα η σχολική στέγη, σε έναν δήμο όπου το 50% των 396 σχολείων έχουν ηλικία άνω του μισού αιώνα και δεν προβλέπεται ούτε μία ανέγερση νέου σχολείου, ενώ, αντίθετα, καταργήθηκαν 63 τμήματα σε 46 Γυμνάσια - Λύκεια, η Προσχολική Αγωγή στεγάζεται σε προκάτ αίθουσες για 3ο χρόνο, πέφτουν σοβάδες σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, και ο δήμος είναι ο χειρότερος στην Ειδική Αγωγή και στην κατάσταση των σχολικών κτιρίων».

Το ερώτημα είναι «ανάπτυξη για ποιον;»

Σε άλλο σημείο, ο Ν. Σοφιανός είπε: «Απάντηση σ' αυτήν την πολιτική, απάντηση από τη σκοπιά του λαϊκού συμφέροντος είναι η ενίσχυση της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που έχει γνώση, εμπειρία, δουλεμένες θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις:

- Για να αντιμετωπίσει ο λαός μια δύσκολη καθημερινότητα.

- Να γίνει συμβολική η συμμετοχή των δημοτών σε ανταποδοτικές υπηρεσίες (γήπεδα - κολυμβητήρια - γυμναστήρια - πολιτισμό - καλοκαιρινά clubs για παιδιά, Τεχνόπολη).

- Με συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των υποδομών του δήμου, με συνεργασίες και συνέργειες με τα αθλητικά σωματεία της πόλης και τις αθλοπαιδιές.

- Για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και την πολιτική "διαχείρισης της βλάβης". Γιατί δεν είναι "κανονικότητα" οι κυλιόμενες πιάτσες στο κέντρο και τις συνοικίες».

«Στα όσα κάνει η δημοτική αρχή, μιλώντας για ανάπτυξη, εμείς απαντάμε: Το ζήτημα είναι "ανάπτυξη για ποιον", ποιος κερδίζει δηλαδή από την ανάπτυξη» συνέχισε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Αθηναίων και εξήγησε:

«Η δική τους ανάπτυξη υπηρετεί τα κέρδη και τις επενδύσεις του κεφαλαίου και όχι τις ανάγκες του λαού της πόλης. Τα παραδείγματα στον δήμο είναι πολλά και στηρίχθηκαν από τους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον δήμαρχο Μπακογιάννη.

Γι' αυτό, λοιπόν, την επόμενη μέρα, από θέσεις 100% μαχητικής λαϊκής αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι στους δήμους και στις Περιφέρειες θα σταθούμε απέναντι σε ένα εχθρικό - ταξικό κράτος που δείχνει συχνά το πρόσωπό του, απέναντι σε μια εγκληματική πολιτική που αφήνει τον λαό απροστάτευτο στα Τέμπη, στο Μάτι, στη Μάνδρα.

Το μισό εκατ. καμένα στρέμματα στην Αττική, αλλά και η κακοποίηση παιδιών, η εκμετάλλευσή τους, είναι οι όψεις αυτού του κράτους, αυτής της βάρβαρης πολιτικής.

Δήμοι και Περιφέρειες είναι τμήματα αυτού του κράτους. Γι' αυτό από θέσεις αντιπολίτευσης στεκόμαστε και εκεί που έχουμε την πλειοψηφία και εκεί που μπορούμε να την κατακτήσουμε και εκεί που παλεύουμε από θέσεις μειοψηφίας. Γι' αυτό το κάλεσμα υπερψήφισης των συνδυασμών μας είναι και κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα παντού, για καθετί που δυσκολεύει, πιέζει, στερεί δικαιώματα, υπονομεύει κατακτήσεις».

Συλλογικός αγώνας και αλληλεγγύη

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Ν. Σοφιανός είπε, μεταξύ άλλων: «Δυναμώνουμε τη "Λαϊκή Συσπείρωση" γιατί η απάντηση στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία, στην ομοφοβία απαιτεί συλλογικό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών στην πόλη που το 20% του μόνιμου πληθυσμού είναι μετανάστες τριών γενιών. Αλλά και οργάνωση παντού για ίσα δικαιώματα, για το δικαίωμα στην ιθαγένεια, για ισότιμη πρόσβαση στη γνώση, στον πολιτισμό.

Οργανώνουμε χωρίς διακρίσεις τον αγώνα. Δεν ρωτάμε τι ψηφίζει, τι εθνικότητα, τι σεξουαλική επιλογή έχει αυτός/αυτή που του/της πλειστηριάζουν το σπίτι, το μαγαζί. Ο εργαζόμενος που αντιμετωπίζει την εργοδοτική ασυδοσία, ο αδύναμος που πρέπει να προστατευτεί. Χτίζουμε ένα μεγάλο δίκτυο αλληλεγγύης, με τα συνδικάτα, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τα Μαθητικά Συμβούλια, τα αθλητικά σωματεία, τα πολιτιστικά στέκια και τους συλλόγους.

Αυτήν την απάντηση δώσαμε και τότε που οι ναζί και οι φασίστες αλώνιζαν στις γειτονιές. Πόσο μάλλον τώρα που ο συσχετισμός στην Αθήνα έχει αλλάξει. Το Κόμμα και οι φορείς του κινήματος χτίζουν και διευρύνουν δεσμούς στις γειτονιές όλης της Αθήνας. Μαζί με τον ΚΚΕ, λοιπόν, με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", με τους υποψήφιους και τους συνδυασμούς στον δήμο της Αθήνα και στις περιφέρειες της Αττικής! Για να μην μετράμε χαμένες τετραετίες στον δήμο και την Περιφέρεια!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ